Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Υποσχέσεις Θάτσι περί "αποστρατιωτικοποίησης" του "UCK"...

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. -

Πληροφορίες για έναν νέο μαζικό τάφο, αλλά και "διαβεβαιώσεις" περί συμμόρφωσης του "UCK", με τη διαβόητη συμφωνία αποστρατιωτικοποίησης της οργάνωσης, προέκυψαν από τη συνάντηση του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ με τον Χασίμ Θάτσι, μετά από χτεσινό "γεύμα εργασίας" στο Λονδίνο...

Σύμφωνα με δηλώσεις του Κουκ, Βρετανοί στρατιώτες ανακάλυψαν έναν νέο μαζικό τάφο στη Λιούμπιτσα (6 χλμ. βόρεια του Πρίζρεν) που περιείχε τα πτώματα 50 ατόμων, μεταξύ των οποίων παιδιά ηλικίας ακόμη και έως δύο χρόνων. Ο Βρετανός υπουργός δεν ήταν σε θέση να αναφερθεί στην εθνικότητα ή σε άλλα στοιχεία της ταυτότητας των θυμάτων. Διαβεβαίωσε, ωστόσο, πως μετά από τις έρευνες εμπειρογνωμόνων όλα τα στοιχεία θα δοθούν στις αρχές του ειδικού δικαστηρίου του ΟΗΕ για την πρώην Γιουγκοσλαβία, προκειμένου να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.

Ο Θάτσι, από την πλευρά του, προτίμησε να προβεί σε γενικόλογες δηλώσεις για το κύμα βίας που πλήττει και θα πλήττει το Κοσσυφοπέδιο, λέγοντας, μεταξύ άλλων πως "αισθανόμαστε θλίψη που συνέβησαν τέτοιες πράξεις βίας κατά Αλβανών, κατά Σέρβων, κατά άλλων ομάδων". Δίχως να ερωτηθεί καλάκαλά από τους δημοσιογράφους, έσπευσε να προβλέψει πως στελέχη και μέλη του "UCK" θα"αποστρατιωτικοποιηθούν και θα γίνουν πολιτική δύναμη έως τις 19 Σεπτέμβρη, όπως προβλέπει η σχετική συμφωνία ΝΑΤΟ - UCK". Εννοείται, πως ο αρχηγός του "UCK" επανέλαβε δηλώσεις με τις οποίες εξέφρασε την επιθυμία του για μία "πολυεθνική κοινωνία στο Κόσσοβο". Εφθασε δε μέχρι του σημείου να απευθύνει πρόσκληση στους Κοσσοβάρους Σέρβους να επιστρέψουν "για να φτιάξουμε μία δημοκρατική κοινωνία"...

Ωστόσο, την ώρα που γίνονταν στο Λονδίνο οι παραπάνω δηλώσεις, στο Κοσσυφοπέδιο η κατάσταση φορτιζόταν με διάφορα περιστατικά που κυμαίνονταν από μικροταραχές και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έως και αρκετές περιπτώσεις θανάτου ή τραυματισμού Σέρβων αλλά και Τσιγγάνων.

Πάνω από 20 οργισμένοι Σέρβοι έκλεισαν χτες κεντρική οδική αρτηρία στην Πρίστινα διαμαρτυρόμενοι για την προ δύο ημερών εξαφάνιση ενός Σέρβου, (41χρονος Μίλοραντ Πόποβιτς) απαιτώντας από τα στρατεύματα της "KFOR" να τους προστατέψουν από νέες πράξεις αντεκδίκησης των Κοσσοβάρων Αλβανών. Μεταξύ των διαδηλωτών ήταν και Τσιγγάνοι. Ολοι τους είχαν κλείσει δρόμο με ένα φορτηγό, το οποίο στη συνέχεια πυρπόλησαν εμποδίζοντας την πρόσβαση όλων των οχημάτων πέραν αυτών που ανήκουν στην "KFOR".

Πολλοί από τους διαδηλωτές έλεγαν στους δημοσιογράφους τους καθημερινούς εκβιασμούς που υφίστανται όχι απαραίτητα μόνον από μέλη του "UCK", αλλά και από Κοσσοβάρους Αλβανούς γείτονές τους. "Κάθε μέρα υψώνουν το χέρι κάνοντας το σήμα της νίκης και μας ρωτούν πότε θα φύγουμε. Πριν λίγες μέρες έριξαν χειροβομβίδες σε σχολείο του χωριού. Χτες, απήγαγαν τον άνδρα μου", έλεγε χαρακτηριστικά η σύζυγος του απαχθέντος Πόποβιτς.

Στο μεταξύ ΝΑΤΟικές πηγές ανακοίνωσαν πως η επίθεση αγνώστων κατά Σέρβων στην Κοσόβσκα Μιτροβίτσα είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός Σέρβου και τον τραυματισμό ενός άλλου.Επιπλέον, το βράδυ της Τετάρτης Κοσσοβάρος Αλβανός έριξε χειροβομβίδα σε σπίτι Σέρβων τραυματίζοντας τρία άτομα.ΣτηνΓκραμπάνιτσα (βρετανικός τομέας) σημειώθηκαν νέες επιθέσεις κατά σερβικού ορθόδοξου μοναστηριού, γεγονός που οδήγησε στην εγκατάσταση δύναμης Ιρλανδών στρατιωτών έξω από το μοναστήρι.

Στο Γκρόρντζι Ντραγκολέβσκι, (δύο χλμ. νοτιοανατολικά του Ιστόκ), ΝΑΤΟικοί ανακοίνωσαν πως βρέθηκε νεκρή από πυρά μία τετραμελής οικογένεια Τσιγγάνων! Οι ΝΑΤΟικοί δεν έδωσαν άλλες πληροφορίες.

Δηλώσεις Σέσελι κατά "KFOR"

Ο αρχηγός του "Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος" και αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης, Βόγισλαβ Σέσελι δήλωσε χτες πως οι σερβικές στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις θα πρέπει να επιστρέψουν στο Κοσσυφοπέδιο "με ειρηνικά μέσα όσο το δυνατόν συντομότερο". Λίγο μετά όμως πρόσθεσε σιβυλλικά: "Εάν δεν υπάρχουν άλλα ειρηνικά μέσα, τότε θα πρέπει να αναζητηθούν άλλοι τρόποι"... Μεταξύ άλλων, ο Σέσελι επιβεβαίωσε τις φήμες για σύντομο ανασχηματισμό της σερβικής κυβέρνησης, αρνούμενος ωστόσο πληροφορίες που τον έφεραν ως νέο πρωθυπουργό...

Επιπλέον, ο Ιβιτσα Ντάβιτς, στέλεχος του "Σοσιαλιστικού Κόμματος" και εκπρόσωπος του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Μιλόσεβιτς, κάλεσε την "KFOR" να αποχωρήσει από το Κοσσυφοπέδιο "εάν είναι ανίκανη να διεκπεραιώσει την αποστολή της".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ