Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Το θαύμα δεν έγινε...
  • Απέτυχε η αγωνιώδης αναζήτηση ενός επιζώντα στο Γκολτσούκ
  • Η βροχή και οι μετασεισμοί κάνουν τα πράγματα χειρότερα
  • Στους 14.559 οι νεκροί

ΓΚΟΛΤΣΟΥΚ.-

Το "θαύμα" δεν έγινε. Παρά την επιμονή του εκπαιδευμένου σκυλιού ενός σωστικού συνεργείου και αυτό που μέλη του νόμισαν ότι ήταν "η φωνή ενός επιζώντα" από το σεισμό, 17 ημέρες μετά, δε βρέθηκε τίποτα στα συντρίμμια και η τελευταία έρευνα για την εξεύρεση ενός επιζώντα τερματίστηκε.

Κάνοντας τα πράγματα χειρότερα για τους ζωντανούς, η καταρρακτώδης βροχή συνέχιζε χτες να πέφτει. Μετεωρολόγοι ανακοίνωσαν ότι η βροχή αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες στην περιοχή.

Στις πληγείσες πόλεις ο τρόμος συνεχιζόταν, καθώς αναφέρονταν και νέοι μετασεισμοί, μεγέθους έως 3,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Σύμφωνα με πρόσφατο επίσημο απολογισμό, ο μεγάλος σεισμός στοίχισε τη ζωή 14.559 ανθρώπων και προκάλεσε τον τραυματισμό άλλων 24.093.

Ωστόσο, οι ειδικοί εκτιμούν πως χιλιάδες θύματα βρίσκονται ακόμα κάτω από τα ερείπια των δεκάδων χιλιάδων κτιρίων που κατέρρευσαν από το σεισμό. Λεπτομερής καταγραφή των αγνοουμένων δεν έχει γίνει, αλλά εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 35.000 ανθρώπων.

Φιλολογία περί "ένταξης στην ΕΕ"

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ρόμπιν Κουκ είπε χτες ότι θα ασκήσει πιέσεις, για την επίσημη αναγνώριση της Τουρκίας ως υποψήφιας προς ένταξη χώρας, στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ το Σαββατοκύριακο, αλλά πρόσθεσε ότι "πρέπει να γίνει πολλή δουλιά", πριν η Τουρκία ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο Κουκ θα ζητήσει επίσης από τους Ευρωπαίους υπουργούς γενναία οικονομική υποστήριξη προς την Τουρκία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκάλεσε ο σεισμός. Ο Κουκ είπε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ ότι η διεθνής συμπάθεια που προκάλεσε ο σεισμός πρέπει να παράσχει τη βάση για μια νέα αρχή στις σχέσεις Αγκυρας και Ευρωπαϊκής Ενωσης, περιλαμβανομένης επιπλέον οικονομικής βοήθειας προς την Τουρκία. "Θα υποστηρίξω", είπε, "ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση χρειάζεται να αναγνωρίσει τη νέα κατάσταση στην Τουρκία και την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ενωση να απαντήσει γενναιόδωρα και κατάλληλα για την οικονομική ανόρθωση της Τουρκίας".

Οσμάν Οτσαλάν: "σταματάμε"

Χτες ο αδελφός του φυλακισμένου ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν, Οσμάν, δήλωσε ότι το ΡΚΚ "προτίθεται να εγκαταλείψει τον ένοπλο αγώνα", αν αρχίσει μια αξιόπιστη ειρηνευτική διαδικασία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ