Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
"Ευαισθητοποίηση" εταιριών λόγω αντιδράσεων καταναλωτών...

ΝΤΕΚΕΪΤΟΥΡ (ΙΛΙΝΟΙΣ).-

Η πρόταση μιας αμερικανικής βιοτεχνολογικής εταιρίας μεταλλαγμένου καλαμποκιού και σόγιας να διαχωριστούν οι σοδειές αγροτικών προϊόντων μεταξύ των γενετικά μεταλλαγμένων και των μη, σίγουρα αποτελεί είδηση για τα δεδομένα των ΗΠΑ... Ωστόσο, η πρόταση της βιοτεχνολογικής εταιρίας αγροτικών προϊόντων "Αρτσερ Ντάνιελς Μίντλαντ" (ADM) δεν πήγαζε από ηθικούς προβληματισμούς ούτε από ενοχές για τους ανεξερεύνητους κινδύνους που ελλοχεύουν τα γενετικά μεταλλαγμένα αγροτικά προϊόντα, αλλά λόγω της αυξημένης επαγρύπνησης καταναλωτών σε Ευρώπη και Ιαπωνία...

Η κίνηση της "Αρτσερ Ντάνιελς Μίντλαντ" γνωστοποιήθηκε σε χτεσινή ανακοίνωση της εταιρίας που μεταξύ άλλων έλεγε: "Εάν δεν είμαστε σε θέση να ικανοποιήσουμε τις απαιτήσεις των καταναλωτών, πρέπει να έχουμε εναλλακτικές λύσεις για την παροχή μη μεταλλαγμένων προϊόντων".

Ωστόσο, πολλοί ήταν αυτοί που σχολίασαν πως η χτεσινή πρόταση της βιοτεχνολογικής εταιρίας, εάν δεν ήταν άλλο τι από ένα προϊόν "δημόσιων σχέσεων" αποσκοπούσε στη δημιουργία εντυπώσεων. Και αυτό γιατί πολλοί Αμερικανοί αγρότες, που έχουν παγκοσμίως τις πρώτες θέσεις στην παραγωγή γενετικά μεταλλαγμένων αγροτικών προϊόντων, σπανίως διαχωρίζουν τις σοδειές σόγιας και καλαμποκιού σε γενετικά μεταλλαγμένες ή μη...

Οπως καταγράφεται σε χτεσινό τηλεγράφημα του "Ασοσιέιτεντ Πρες", μόνο στο Ιλινόις, πάνω από το 50% των σοδειών σόγιας και καλαμποκιού είναι γενετικά μεταλλαγμένο, καθώς προέρχονται από τα υβρίδια σόγιας "Ράουνταπ - Ρέντι" και καλαμποκιού "Βt" της πολυεθνικής βιοτεχνολογικής εταιρίας "ΜΟΣΑΝΤΟ".

Ο πρόεδρος των αγροτών του Ιλινόις, Τζέρι Ράου, δήλωνε στο πρακτορείο πως οι αγρότες δεν είναι σε θέση να ξεχωρίζουν τις γενετικά μεταλλαγμένες και μη σοδειές, επικαλούμενος πως εάν εφαρμοζόταν κάτι τέτοιο θα προκαλούσε μεγάλες καθυστερήσεις στη διοχέτευση των προϊόντων στην αγορά.

Ο Τζον ΜακΜίλιν, αναλυτής χρηματαγοράς στην ασφαλιστική εταιρία "Προυντέσιαλ Σεκούριτς" στη Ν. Υόρκη σχολίαζε χτες τα ακόλουθα: "Η ενέργεια της εταιρίας "ADM" δεν απηχεί παρά τις αντιθέσεις ανάμεσα σε πρόθυμους αγρότες να παράγουν γενετικά μεταλλαγμένα προϊόντα και εταιρίες που προβληματίζονται μπροστά σε αγορές που δεν αντιδρούν σε τέτοια προϊόντα"...

Αλυσίδες σούπερ μάρκετ προσαρμόζονταιστις απαιτήσεις καταναλωτών

Μετά το σάλο που έχει ξεσπάσει τους τελευταίους μήνες στη Βρετανία σε σχέση με το πόσο ασφαλή είναι γενετικά μεταλλαγμένα προϊόντα, ιδιαίτερα μετά το σκάνδαλο διοξινών στο Βέλγιο, μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ ανακοίνωσαν πως χτες σταματούν τη διάθεση κοτόπουλων που έχουν αναπτυχθεί με αντιβιοτικά και ορμόνες που επιταχύνουν την ανάπτυξή τους.

Αφορμή γι' αυτή την απόφαση στάθηκε η ανακοίνωση του πτηνοτροφικού ομίλου "Γκράμπιαν Κάουντρι Φουντ", που τροφοδοτεί ετησίως τη βρετανική αγορά με 200.000.000 κοτόπουλα, πως σταματά τη χρήση αντιβιοτικών, ορμονών και άλλων βιοτεχνολογικών φαρμάκων που επιταχύνουν την ανάπτυξη των ζώων προκειμένου να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των καταναλωτών για ασφαλή προϊόντα.

Η απόφαση της "Γκράμπιαν Κάουντρι Φουντ" αναμένεται να βρει αρκετούς μιμητές σε μία χώρα με τη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση καταναλωτών στην Ευρώπη, όσον αφορά τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα που αναπτύσσονται με τη "βοήθεια" της βιοτεχνολογίας. Ηδη, από χτες, βρήκε δύο πρόθυμους μεγάλους αγοραστές: τις εταιρίες "Τέσκο" και "Μαρκ εντ Σπένσερ". Εκπρόσωποι και των δύο μεγάλων αλυσίδων σούπερ - μάρκετ και καταστημάτων συγχάρηκαν την απόφαση της εταιρίας, καλώντας και άλλες πτηνοτροφικές εταιρίες να μιμηθούν το παράδειγμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ