Τρίτη 7 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
SOS για τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων

Η πολιτική της κυβέρνησης και της ΟΝΕ, επισήμανε ο εκπρόσωπος της ΚΟΘ του ΚΚΕ σε ημερίδα που έγινε την Κυριακή στη ΔΕΘ, υπονομεύει τις ασφαλιστικές κατακτήσεις των εργαζομένων αλλά και το μέλλον των ασφαλιστικών ταμείων

"Κινδυνεύουν άμεσα τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων με την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική στα πλαίσια της ΟΝΕ. Μια πολιτική λιτότητας σ' όλους τους τομείς, που δημιουργεί προβλήματα στις μικρές επιχειρήσεις, φέρνει χάος στην αγορά, ενώ ο κοινωνικός ρόλος του κράτους τείνει να εκλείψει".

Τα παραπάνω τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ) του ΚΚΕ Μ. Πολίτης στην ημερίδα, που διοργάνωσε την Κυριακή το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, με θέμα την πορεία του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών. Από το ίδιο βήμα, ο Μ. Πολίτης:

  • Καταλόγισε στην κυβέρνηση βιασύνη και πλήρη προχειρότητα στην κατάρτιση και ψήφιση του νόμου, με τον οποίο έγινε η ενοποίηση των Ταμείων ΤΕΒΕ - ΤΑΕ - ΤΣΑ, προσθέτοντας ότι πάνω στο θέμα αυτό το ΚΚΕ είχε καταψηφίσει το νόμο στη Βουλή.
  • Ζήτησε από την κυβέρνηση να συναισθανθεί τις ευθύνες της και να στηρίξει κυρίως οικονομικά το νέο ασφαλιστικό φορέα. Αυτό, όμως, όπως συμπλήρωσε, μάταια θα περιμένουν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι να συμβεί μόνο με παραινέσεις και ευχολόγια, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει κάνει τις επιλογές της στα πλαίσια του λεγόμενου εθνικού στόχου της ΟΝΕ και των Συμφωνιών Μάαστριχτ και Αμστερνταμ.

Ο υπουργός Εργασίας, Μ. Παπαϊωάννου,που ήταν παρών στην ημερίδα, απέφυγε να απαντήσει στη σειρά ερωτημάτων που του υπέβαλαν οι ομιλητές και επανέλαβε ότι κυρίαρχος στόχος της κυβέρνησης είναι η ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, δηλώνοντας ότι σ' αυτή την πολιτική πρέπει να συμβάλουν όλοι οι φορείς. Ακόμη ερμηνεύοντας την αντισυνταξιοδοτική πολιτική της κυβέρνησης είπε ότι προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα με στερήσεις αλλά και βελτιώσεις!

Ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Α. Μαστρογιάννης,τόνισε ότι η κυβέρνηση αγνόησε στην ουσία τις τεκμηριωμένες θέσεις των φορέων πάνω στο θέμα της ενοποίησης των Ταμείων. "Ο νέος φορέας προτού προχωρήσει γίνεται προβληματικός", επισήμανε. "Η άρνηση της πολιτείας να δώσει τα οφειλόμενα στο ΤΕΒΕ και ΤΑΕ ύψους 51 και 13 δισ. αντίστοιχα, από την εφαρμογή του Νόμου 2084/92, τα κάνει ελλειμματικά και σύντομα θα βρεθούν στη δυσάρεστη θέση να μην έχουν τη δυνατότητα να χορηγούν συντάξεις, οι οποίες μπορούσαν να είναι καλύτερες. Σήμερα βρισκόμαστε στον ένατο μήνα και μας έχουν δοθεί μόνο 2 δισ. έναντι 19 που προϋπολογίζουμε βάσει του Νόμου 2084/92. Η κρατική επιχορήγηση συρρικνώνεται επικίνδυνα και τείνει να καταργηθεί. Ενδεικτικά αναφέρω περικοπές 3 δισ. περίπου τα τελευταία χρόνια κατ' έτος. Η επιχορήγηση του ΤΑΕ και αυτή είναι ελλειμματική κατά 13 δισ. Και εύλογα διερωτάται κανείς πού το πάει η κυβέρνηση; Ποια είναι η αξιοπιστία της; Ποια είναι η κοινωνική της πολιτική;".

Ο Χρ. Τριάντης,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΤΕΒΕ, κατήγγειλε την κυβερνητική πολιτική ως αντικοινωνική, τονίζοντας ότι το κράτος αποστασιοποιείται από τη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης, αμφισβητώντας το δημόσιο και κοινωνικό του χαρακτήρα, με στόχο την εφαρμογή της πλήρους ανταποδοτικότητας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ