Τρίτη 7 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στην τελική ευθεία το φορολογικό νομοσχέδιο

Σενάρια επί σεναρίων για αλλαγές στο ισχύον φορολογικό σύστημα, με το μάτι στραμμένο στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η κατάρτιση του φορολογικού νομοσχεδίου που αναμένεται να ανακοινωθεί εντός της βδομάδας και θα περιλαμβάνει πληθώρα άλλων διατάξεων - πέραν όσων ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες μέρες - ορισμένες από τις οποίες θα σημάνουν πρόσθετη επιβάρυνση για τους φορολογούμενους σε σχέση με το καθεστώς που ίσχυε μέχρι σήμερα. Με αντικείμενο τις διάφορες - άγνωστες ακόμη - διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου, πραγματοποιήθηκε χτες σύσκεψη υπό την προεδρία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου και με τη συμμετοχή αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα επικρατέστερα σενάρια σχετικά με μια σειρά άλλων διατάξεων του υπό κατάρτιση φορολογικού νομοσχεδίου προβλέπουν:

  • Αλλάζει το ισχύον σύστημα έκπτωσης δαπανών (από ενοίκια, δίδακτρα), σε κατεύθυνση που αναμένεται να προκαλέσει πρόσθετη επιβάρυνση στους φορολογούμενους. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι δαπάνες των φορολογούμενων για ενοίκια κύριας κατοικίας, ενοίκια παιδιών που σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες σχολές του εσωτερικού, δίδακτρα ιδιωτικών φροντιστηρίων και ασφάλιστρα ζωής ή ατυχημάτων, θα αθροίζονται και θα εκπίπτουν κατά ενιαίο ποσοστό που θα κυμαίνεται γύρω στο 30% - 40% από τα εισοδήματα. Η έκπτωση δε θα μπορεί να υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο ποσό, πιθανότατα το 1 εκατ. δρχ. Οι λοιπές κατηγορίες δαπανών, δηλαδή τα ιατρικά έξοδα, οι υποχρεωτικές ασφαλιστικές εισφορές, οι δωρεές, οι χορηγίες και οι τόκοι στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, αναμένεται να εξακολουθήσουν να εκπίπτουν κατά 100% όπως και σήμερα. Με το νέο σύστημα έκπτωσης των βασικών κατηγοριών δαπανών που δρομολογείται, εκτιμάται ότι θα μειωθούν σημαντικά τα συνολικά ποσά των εκπτώσεων από το εισόδημα, με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα φορολογητέα εισοδήματα και οι επιβαρύνσεις που αναλογούν σ' αυτά.
  • Διατηρείται (προς το παρόν) η έκπτωση από το εισόδημα κατά 30% των οικογενειακών δαπανών μέχρι ποσού 1 εκατ. δρχ. που ισχύει σήμερα.
  • Αυξάνεται το αφορολόγητο όριο που ισχύει για ιδιοκατοίκηση, για οικογένεια με τρία παιδιά και πάνω. Σήμερα δεν καταβάλλεται φόρος ιδιοκατοίκησης, όταν η συνολική επιφάνεια της κύριας κατοικίας και της πρώτης δευτερεύουσας (εξοχικής ή μη) κατοικίας δεν υπερβαίνει τα 150 τ. μ. Σύμφωνα με τις προωθούμενες ρυθμίσεις το όριο αυτό θα αυξάνεται κατά 20 τ. μ. για κάθε παιδί από το τρίτο παιδί και πάνω. Πρόκειται βέβαια για μέτρο που όπως είναι εμφανές δεν αφορά οικογένειες χαμηλόμισθων.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι φοροεκπτώσεις που απομένουν (2004-05-02 00:00:00.0)
Η σφαγή των εκπτώσεων για δαπάνες (2002-04-11 00:00:00.0)
Οι 14 στις 100 βρέθηκαν με «λάθη» (2001-02-02 00:00:00.0)
Σε νομοσχέδιο τα μέτρα - κοροϊδία (1999-09-11 00:00:00.0)
... και αυτές που "κουτσουρεύονται" (1996-11-27 00:00:00.0)
Γλιτώστε φόρο συγκεντρώνοντας αποδείξεις (1996-01-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ