Τρίτη 7 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Επιστρατεύει εισαγγελείς για να επιβάλει τα ΠΣΕ

Σε μεθοδεύσεις που θυμίζουν άλλες εποχές φαίνεται πως προχωρά η κυβέρνηση προκειμένου να εφαρμόσει πάση θυσία τα Προγράμματα Σπουδών Επιλογής καθώς μετά τους αγώνες των φοιτητών ενάντια στην εφαρμογή τους, την εισήγηση του ΣτΕ που τα κρίνει αντισυνταγματικά και την πρόσφατη απόφαση της Συγκλήτου του Πολυτεχνείου Κρήτης για παύση της λειτουργίας τους, ένας από τους πιο πολυδιαφημισμένους "θεσμούς" που εισάγει η "μεταρρύθμιση", αμφισβητείται ανοιχτά.

Από το περασμένο Σάββατο έχουν κληθεί να καταθέσουν στον εισαγγελέα Χανίων μέλη της Συγκλήτου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ύστερα από παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλου προκειμένου να διερευνηθεί αν έγινε παράβαση καθήκοντος! Η κίνηση αυτή από πλευράς κυβέρνησης δίνει δείγμα γραφής για το πώς αντιλαμβάνεται την... αυτοτέλεια των ΑΕΙ, την οποία σκοπεύει να νομοθετήσει.

Ως απροκάλυπτη επίθεση στην ακαδημαϊκή ελευθερία και στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ, χαρακτήρισε μιλώντας στο "Ρ", την παρέμβαση εισαγγελέα, ο αντιπρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Γ. Σαριδάκης ο οποίος κάνει λόγο για προσπάθεια εκφοβισμού της Συγκλήτου που αποφάσισε να καταργήσει τα ΠΣΕ τα οποία βάζουν φραγμό στην ποιότητα και το επίπεδο του Ιδρύματος. Τόνισε ωστόσο ότι η προσπάθεια αυτή δε θα έχει αποτέλεσμα και έκανε λόγο για επίθεση διαφόρων ενάντια στη Σύγκλητο από τη στιγμή που πάρθηκε η απόφαση παύσης των ΠΣΕ. Στην κατεύθυνση διατήρησης των ΠΣΕ πιέζουν και οι εκατοντάδες εγγεγραμμένοι σ' αυτά.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Παιδείας χαρακτήρισε μη νόμιμη την απόφαση της Συγκλήτου για παύση λειτουργίας των ΠΣΕ, την ίδρυση των οποίων είχε αποφασίσει η προηγούμενη Σύγκλητος, με διαδικασίες όμως που αμφισβητήθηκαν από τη συντριπτική πλειοψηφία διδασκόντων και φοιτητών του Πολυτεχνείου. Ταυτόχρονα, εκκρεμεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας η συζήτηση προσφυγής ενάντια στη νομιμότητα των ΠΣΕ. Η εισήγηση από τον αρμόδιο σύμβουλο είναι να κηρυχτούν αντισυνταγματικά.

Η ΠΟΣΔΕΠ

Ως δικαίωση των θέσεών της χαρακτηρίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) ΑΕΙ την απόφαση της Συγκλήτου του Πολυτεχνείου Κρήτης για παύση της λειτουργίας των ΠΣΕ και "καλεί τον υπουργό της Παιδείας να αποδεχτεί την απόφαση της Συγκλήτου του Πολυτεχνείου Κρήτης, που εκφράζει τη θέληση της Πανεπιστημιακής κοινότητας, να σταματήσει τη λειτουργία των ΠΣΕ, όπου αυτά λειτουργούν γιατί υπονομεύουν και εκθέτουν τα ΑΕΙ και παραπλανούν τους γονείς και τους νέους".

Η ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ

Την ωμή επέμβαση της κυβέρνησης στα ζητήματα του Πολυτεχνείου Κρήτης καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ.Επισημαίνει ότι οι τελευταίες αυτές εξελίξεις "είναι ένα ακόμα παράδειγμα που δείχνει πόσο επικίνδυνη είναι η κυβερνητική πολιτική". Επίσης ότι, ενώ εδώ και ενάμιση χρόνο "βουίζει" ο τόπος για οικονομικές ατασθαλίες της προηγούμενης διοίκησης, κανένας εισαγγελέας ή υπουργός δεν ξεκίνησε τον παραμικρό έλεγχο, και σήμερα επεμβαίνει υπουργός για μια απόλυτα δικαιολογημένη απόφαση.

Η ΝΕ Χανίων τονίζει ότι "το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, το έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που ψήφισε και εφαρμόζει μια σειρά αντιεκπαιδευτικούς νόμους και ιδιαίτερα το νόμο 2525/97. Η κυβέρνηση είναι αυτή που με τη λογική του "όλα πουλιούνται και όλα αγοράζονται" έχει δρομολογήσει την κατάργηση της δωρεάν και δημόσιας παιδείας. Αύξησε τους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση πετώντας κυριολεκτικά έξω από τα σχολεία τα παιδιά του λαού που η τσέπη τους δεν τα "βροντάει" για να πληρώσουν διπλά και τριπλά φροντιστήρια.

Αυτή η πολιτική και στο χώρο της παιδείας βρίσκει σύμφωνα όλα τα άλλα κόμματα που κινούνται στη λογική του μονόδρομου της ΕΕ και της ΟΝΕ", τονίζει η ΝΕ του ΚΚΕ. "Αυτό επιβεβαιώθηκε και στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου όπου όλες αυτές οι δυνάμεις ομόφωνα ζητούν τη συνέχιση της λειτουργίας των ΠΣΕ, αν και γνωρίζουν ότι ο θεσμός των ΠΣΕ άνοιξε την κερκόπορτα για τη διάλυση της δωρεάν και δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και την ιδιωτικοποίησή της.

Το ΚΚΕ θεωρεί ότι ο θεσμός των ΠΣΕ πρέπει άμεσα να καταργηθεί. Αυτό είναι το συμφέρον και των νέων που συμμετείχαν σ' αυτά. Πρέπει να πουν όχι στο εμπόριο ψεύτικων ελπίδων της κυβέρνησης. Ο λαός και η νεολαία πρέπει να ενώσουν τον αγώνα τους σε ένα ενιαίο μέτωπο πάλης για τη συνολική ανατροπή της πολιτικής που γεννά αντιεκπαιδευτικούς και άλλους αντιλαϊκούς νόμους και θεσμούς", καταλήγει η ΝΕ του ΚΚΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δίωξη που αντίκειται στις ακαδημαϊκές ελευθερίες (2012-10-12 00:00:00.0)
Θύματα ανευθυνότητας οι εγγεγραμμένοι στα ΠΣΕ (1999-09-04 00:00:00.0)
"Κατάρτιση" τα Προγράμματα Σπουδών Επιλογής! (1998-04-08 00:00:00.0)
Επικίνδυνοι πειραματισμοί (1998-03-20 00:00:00.0)
Αντιδράσεις για τα Προγράμματα Επιλογής (1998-03-17 00:00:00.0)
ΟΧΙ στα Προγράμματα Σπουδών Επιλογής (1998-03-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ