Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ ΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Οι αγρότες θα απαντήσουν αγωνιστικά

- Ποιο είναι το κλίμα που επικρατεί αυτή την περίοδο στον αγροτικό κόσμο της Καρδίτσας;

- Οι αγρότες στο νομό μας έχουν απαυδήσει και το κλίμα που επικρατεί είναι αγωνιστικό και θα γίνει ακόμα πιο αγωνιστικό, αν δε δοθούν συγκεκριμένες και ουσιαστικές λύσεις στα μεγάλα προβλήματα. Σε όλα τα χωριά της Καρδίτσας αλλά, κι απ' όσο γνωρίζω, σε ολόκληρη τη Θεσσαλία, η αγανάκτηση και η οργή έχουν φουντώσει, αφού έχουν φουντώσει τα προβλήματα και τα αδιέξοδα των αγροτών. Στο βαμβάκι, που είναι η βασική μας καλλιέργεια, η τιμή θα πέσει άλλες 30 δραχμές κάτω, εξαιτίας του προστίμου συνυπευθυνότητας που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ενωση. Κάτω πάνε και οι τιμές στα στάρια και τα άλλα αγροτικά προϊόντα. Αυξάνουν μόνο το κόστος και τα χρέη και για τους αγρότες δε μένει μία στην τσέπη για να μπορέσουν να ζήσουν και να ξανακαλλιεργήσουν. Στα καφενεία δεν ακούς τίποτα άλλο από προβλήματα και πως η κατάσταση δεν πάει άλλο. Ακούς τους αγρότες να τα "σέρνουν" στην κυβέρνηση, στην Αγροτική Τράπεζα και στις Βρυξέλλες. Και όλο και περισσότεροι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να κατέβουν στους δρόμους του αγώνα, προσπερνώντας την πολιτική δικαστικής τρομοκρατίας, των προεκλογικών παροχών - κοροϊδία του Σημίτη, των ρουσφετολογικών υποσχέσεων και των άλλων μεθοδεύσεων, που επιδιώκουν να περάσουν οι μηχανισμοί της κυβέρνησης.

- Τη μέχρι τώρα στάση της κυβέρνησης πώς τη σχολιάζετε;

- Η κυβέρνηση θυμήθηκε τώρα, που "βρωμάνε" εκλογές, να ανακοινώσει κάποιες παροχές - ψίχουλα, για να ρίξει στάχτη στα μάτια των αγροτών. Δηλαδή, επιδιώκουν να τους κλέψουν την ψήφο και να τους αποτρέψουν από τους αγώνες. Το ίδιο κάνει και η ΝΔ, που ανακοίνωσε τις ίδιες ψευτοπαροχές. Και η πλάκα είναι ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κοκορομαχούν για το ποιανού οι παροχές είναι προεκλογικά ημίμετρα. Ποιους νομίζουν ότι δουλεύουν; Γιατί δεν άκουσα να λέει κανείς τους τίποτα για να καταργηθεί το πρόστιμο συνυπευθυνότητας. Αν γινόταν αυτό η τιμή στο βαμβάκι θα ήταν 370 δραχμές το κιλό και όχι 220 με 230, που θα πάρουμε με την εξόφληση του χρόνου τον Αύγουστο. Η μήπως νομίζουν ότι οι αγρότες θα σωθούν με τη μείωση - κοροϊδία των επιτοκίων από το 16% στο 14%; Οι αγρότες ζητάνε εισόδημα και όχι δάνεια με τοκογλυφικά επιτόκια, που είναι 6πλάσια του πληθωρισμού. Από κοροϊδία έχουμε χορτάσει. Λύσεις δε βλέπουμε. Και δε βλέπω πώς θα δοθούν λύσεις, όταν η κυβέρνηση ακολουθεί πιστά την αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και παρουσιάζει ως μονόδρομο την ΟΝΕ, το ΕΥΡΩ και την "Ατζέντα 2000", ενώ είναι φανερό ότι όλα αυτά οδηγούν τους μικρομεσαίους αγρότες στο ξεκλήρισμα και στον αφανισμό.

- Ποια προβλέπετε ότι θα είναι τα επόμενα βήματα των αγροτών της Καρδίτσας και της Θεσσαλίας γενικότερα;

- Οι αγρότες και της Καρδίτσας και των άλλων θεσσαλικών νομών βρίσκονται στην τελική ευθεία των προετοιμασιών για την έναρξη των φετινών κινητοποιήσεών τους. Στις συσκέψεις των Νομαρχιακών Συντονιστικών Επιτροπών και των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων, που έγιναν τις προηγούμενες μέρες, αποφασίστηκε να ξεκινήσουν επαρχιακές συγκεντρώσεις και η αρχή γίνεται από τα Φάρσαλα στις 14 του Σεπτέμβρη. Η συνέχεια θα δοθεί με νομαρχιακά συλλαλητήρια και θα υπάρξει συντονισμός σε πανθεσσαλικό επίπεδο. Ακόμα, θα επιδιωχτεί φέτος οι αγροτικές κινητοποιήσεις να συντονιστούν καλύτερα πανελλαδικά, ώστε να είναι πιο αποτελεσματικές.

Κ. Δ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ