Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι "Εγκέλαδοι" είναι εδώ!

ΡΙΚΟΜΕΞ, ΦΑΡΑΝ, ΦΟΥΡΛΗΣ, ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ, Μενίδι, Ανω Λιόσια, Κουκουβάουνες, Αγ. Ανάργυροι, Ζεφύρι... Εργοστάσια, εργατοσυνοικίες και εργατόσπιτα. Εκεί"σημάδεψε" με όλη του τη μανία ο Εγκέλαδος! Εκεί χτύπησε στο ψαχνό ο φονικός σεισμός! Εργοστάσια σωριάστηκαν σαν να ήταν ψεύτικα και μετατράπηκαν σε ομαδικούς τάφους. Το μεροκάματο πληρώθηκε όχι μόνο με ιδρώτα όπως κάθε μέρα, αλλά με τρόμο ασύλληπτο και αίμα. Σπίτια υποβαθμισμένων περιοχών, κατά κύριο λόγο, μετατράπηκαν μέσα σε λίγα λεπτά σε μπάζα, "καταπίνοντας" ενοίκους τους. Η εργατική τάξη θρηνεί. Και θρηνεί περισσότερο, όπως δυστυχώς συμβαίνει κάθε φορά, σε όποια συμφορά χτυπήσει τούτο τον τόπο.

"Οπου φτωχός και η μοίρα του", λοιπόν; Σίγουρα ναι. Στο βαθμό που η "μοίρα" του φτωχού, η "μοίρα" του εργάτη, ρυθμίζεται εν πολλοίς από αδίστακτους κερδοσκόπους. Από την αδηφαγία του κεφαλαίου, που σε τέτοιες στιγμές δεν αποδεικνύει μόνο την εγκληματική του αδιαφορία για τη ζωή του εργάτη, αλλά τον ίδιο τον παραλογισμό του μπροστά στο βωμό του κέρδους. Οχι δε σπεύδουμε να βγάλουμε συμπεράσματα. Αναφερόμαστε σε γεγονότα που "μιλάνε" μόνα τους. Μιλάμε για κατασκευές που αποδείχτηκαν άθλιες. Για κολόνες που κόπηκαν σαν πράσα. Για τοίχους και ορόφους που σωριάστηκαν σαν να ήταν τραπουλόχαρτα. Για εργοστάσια - φέρετρα, που στήθηκαν ή επεκτάθηκαν πάνω σε μπαζώματα, εξασφαλίζοντας για την τσέπη του ιδιοκτήτη τους πολλές φορές και τις... ανάλογες επιδοτήσεις. Για την ασύλληπτη ασυδοσία ενός πολυπλόκαμου κυκλώματος που γιγαντώνεται με τις "πλάτες" παραγόντων, κυβερνήσεων και πολιτικών. Για ένα κύκλωμα "ευυπόληπτων" πολιτών που απλώνει τα φονικά του πλοκάμια κυρίως εκεί που έχει ανάγκη να εργαστεί και να στεγαστεί η φτωχολογιά. Ενα κύκλωμα "αυθαίρετο", που χτίζει στην αρπαχτή, μέσα σε μια νύχτα, από παραγκόσπιτα έως εργοστάσια, έως και χάρτινες πολυκατοικίες. Ενα κύκλωμα τόσο βαθύτατα υποκριτικό, όσο και εγκληματικό, που όταν στριμωχτεί από το "αναπάντεχο", όπως ο σεισμός ή η πλημμύρα, πετάει - διά πολλών "παπαγάλων" του - εκείνο το "όλοι φταίμε"!

Φταίει - μας λένε - το ίδιο ο άστεγος που δεν έχει πού να τρυπώσει την οικογένεια και αναζητά "λύση" στην κατασκευή ενός αυθαίρετου, με εκείνους που μπαζώνουν ποτάμια και ρέματα και τα μοσχοπουλάνε! Με εκείνους που χτίζουν αυθαίρετα παλάτια και εργοστάσια! Με εκείνους που αντί για μπετό και σίδερο, βάζουν "σάλιο" για να σηκώσουν οικοδομές! Με εκείνους τους πολιτικούς παράγοντες ενός σάπιου συστήματος που καλύπτουν - συνήθως όχι με το αζημίωτο - αυτή την τεράστιας έκτασης ασυδοσία! Με όλους εκείνους τους εν δυνάμει εγκληματίες, που σίγουρα δεν προγραμματίζουν το έγκλημα, αλλά που ουσιαστικά το κάνουν αντικειμενικά προδιαγεγραμμένο!

Σίγουρα αυτή τη στιγμή εκείνο που προέχει, είναι να σωθούν όσες ανθρώπινες ζωές μπορούν ακόμα να σωθούν. Να απεγκλωβιστούν συνάνθρωποί μας που είναι θαμμένοι κάτω από τα συντρίμμια. Να γίνει άμεση καταγραφή των ζημιών και να αρχίσει χωρίς καθυστέρηση η αποκατάστασή τους, να στηριχτούν με κάθε μέσο οι πληγέντες. Ταυτόχρονα όμως, πρέπει να αρχίσει η έρευνα σε βάθος και η παραδειγματική απόδοση ευθυνών γι' αυτούς που πήραν στο "λαιμό" τους ανθρώπινες ζωές. Γι' αυτούς που απειλούν ανά πάσα στιγμή, όπως αποδείχτηκε, ανθρώπινες ζωές. Για τους επί γης αδίστακτους "συνεργάτες" του Εγκέλαδου και της κάθε Θεομηνίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ