Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τι στοιχίζει η κυβερνητική πολιτική στους αγρότες

Μέτρα για την προστασία και την ενίσχυση της αγροτιάς εξήγγειλε ο πρωθυπουργός την περασμένη βδομάδα με προεκλογική, προφανώς, σκοπιμότητα. Επανέλαβε μάλιστα ο κ. Σημίτης, στη Θεσσαλονίκη, ότι η κυβέρνηση θα ενισχύσει το εισόδημα των αγροτών. Αναφέρθηκε μάλιστα στην πολιτική της κυβέρνησης για την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής. Θα υπενθυμίσουμε ορισμένα μόνο από τα στοιχεία που αφορούν στις συνέπειες από την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το καθαρό αγροτικό εισόδημα μειώθηκε δραματικά.Η μείωση προήλθε από το γεγονός ότι το κόστος παραγωγής, δηλαδή ο όγκος και οι τιμές των αγροτικών εφοδίων, μηχανημάτων κλπ., αυξήθηκε με πολύ ταχύτερους ρυθμούς σε σχέση με τον όγκο, τις τιμές και τις επιδοτήσεις της αγροτικής παραγωγής. Στην περίοδο 1990-'97 ο γενικός δείκτης του κόστους παραγωγής αυξήθηκε κατά 102,3%, ενώ ο γενικός δείκτης τιμών και επιδοτήσεων της αγροτικής παραγωγής κατά 86,2%. Το καθαρό αγροτικό εισόδημα μειώθηκε κατά 2,5% το 1996, 4,4% το 1997 και 3,9% το 1998.

Ξεκληρίζεται η μικρομεσαία αγροτιά.Η αρνητική πορεία του καθαρού αγροτικού εισοδήματος είχε ως αποτέλεσμα την περίοδο 1981-1997 να ξεκληριστούν 193.000 μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά, δηλαδή το 19,3% των νοικοκυριών.Την ίδια περίοδο η απασχόληση στη γεωργία μειώθηκε κατά 317.000 άτομα ή κατά 29,3%.

Φαινόμενα μαζικής χρεοκοπίας αγροτών.Η γενικότερη αγροτική πολιτική στα πλαίσια της ΕΕ και οι τοκογλυφικοί όροι τραπεζικού δανεισμού έχουν ως αποτέλεσμα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές χρεών που έχουν ρυθμιστεί να ξεπερνούν το 1 τρισ. δραχμές,ενώ το 30% των αγροτών μόνιμα ή προσωρινά αδυνατεί να πληρώσει εμπρόθεσμα τις οφειλές του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ