Σάββατο 11 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ταχύτατοι οι ρυθμοί της εφαρμογής του Σαρμ ελ Σέιχ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΓΑΖΑ.-

Στην Παλαιστινιακή Αρχή παρέδωσε την κυριαρχία του συμπεφωνημένου ποσοστού της Δυτικής Οχθης το Ισραήλ, χθες, δύο ημέρες πριν την εκπνοήτου προκαθορισμένου χρονοδιαγράμματος. Τη Δευτέρα αρχίζουν οι συνομιλίες για το τελικό καθεστώς της περιοχής, ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εκτίμησε ότι αν οι δύο πλευρές δεν έχουν καταλήξει σε ένα, έστω και πρόχειρο, προσχέδιο συμφωνίας μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, όριο που θέτει η συμφωνία του Σαρμ ελ Σέιχ, τότε δεν υπάρχει λόγος να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.

Υπό παλαιστινιακή κυριαρχία βρίσκεται, από χθες, άλλο ένα 7% του εδάφους της Δυτικής Οχθης. Η μεταβίβαση έγινε τάχιστα, καθώς στην αραιοκατοικημένη αυτή περιοχή, δεν υπήρχαν ισραηλινές στρατιωτικές εγκαταστάσεις που θα έπρεπε να μεταφερθούν. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε τυπικά αμέσως μετά την ολιγόωρη συνάντηση που είχε ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ με Ισραηλινούς αξιωματούχους, στην πόλη της Γάζας, προκειμένου να δοθεί η τελική έγκριση μεταβίβασης. Μαζί με τα εδάφη που παραδόθηκαν, χθες, η Παλαιστινιακή Αρχή έχει, πλέον, στην κυριαρχία της, είτε ολικώς είτε σε κοινή διοίκηση με το Ισραήλ, το 29% της Δυτικής Οχθης ενώ, μετά τη χθεσινή μεταβίβαση, καλύφθηκαν ορισμένα από τα κενά που υπήρχαν ανάμεσα στις παλαιστινιακές αυτόνομες περιοχές.

Σε αντίθεση με άλλες φορές, οι Εβραίοι έποικοι δεν πραγματοποίησαν, χθες, καμία συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Η ηγεσία τους, όμως, προειδοποίησε ότι θα οργανώσει μεγάλες διαμαρτυρίες κατά τη διάρκεια των δύο επόμενων σταδίων της αποχώρησης του ισραηλινού στρατού, που έχουν προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο και το Δεκέμβριο. Από την πλευρά τους, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι χαρακτήριζαν ως ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι τόσο στην περίπτωση της απελευθέρωσης των κρατουμένων όσο και στην περίπτωση της μεταβίβασης του εδάφους, το Ισραήλ ενήργησε πολύ νωρίτερα από την εκπνοή της προθεσμίας που είχε τεθεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ