Σάββατο 11 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Νέες αιματηρές συμπλοκές

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Νέες αιματηρές συγκρούσεις επαναλήφτηκαν χτες στο ιδιότυπο "μεθοριακό" σημείο ελέγχου που έχουν στήσει Γάλλοι στρατιώτες στη γέφυρα του ποταμού Ιμπαρ της πόλης Κοσόβσκα Μιτροβίτσα που χωρίζει στα δύο τον αλβανικό και το σερβικό τομέα της περιοχής. Στη διάρκεια των συμπλοκών, στις οποίες οι Γάλλοι επενέβησαν ρίχνοντας προειδοποιητικά (ενδεχομένως και άλλα) πυρά...ένας Κοσσοβάρος Αλβανός έχασε τη ζωή του, τουλάχιστον 10 Σέρβοι και Αλβανοί τραυματίστηκαν, ενώ το ίδιο συνέβη και με 15 Γάλλους στρατιώτες...

Από τους Γάλλους στρατιώτες τραυματίες, οι πέντε λαβώθηκαν από έκρηξη χειροβομβίδας που έριξε εναντίον τους Αλβανός, ενώ οι άλλοι δέκα από πέτρες που έριχναν εναντίον τους Σέρβοι και Αλβανοί.

Στην Κοσόβσκα Μιτροβίτσα, ο εκπρόσωπος των Γάλλων στρατιωτών, Μπερνάρ Μπονώ, δικαιολόγησε την παρέμβαση της γαλλικής δύναμης ως "αναγκαίο μέτρο για το σταμάτημα μίας χειρότερης εξέλιξης των συμπλοκών μεταξύ Σέρβων και Αλβανών".

Το ίδιο 24ωρο, άλλοι επτά Γάλλοι στρατιώτες της "KFOR" τραυματίστηκαν ενώ επιχειρούσαν να εξουδετερώσουν ναρκοπέδιο σε περιοχή νοτίως της πόλης Κοσόβσκα Μιτροβίτσα. Οπως ανακοινώθηκε αργότερα στην Πρίστινα, κανένας από τους τραυματίες δε νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Επιπλέον, αξιωματούχοι της "KFOR" ανακοίνωσαν πως μία ακόμη Τσιγγάνα δολοφονήθηκε στο Πετς, και πως τουλάχιστον δύο σπίτια Σέρβων πυρπολήθηκαν στο Πρίζρεν.

Με αφορμή το νέο θύμα βίας στοιχείων του "UCK", ο Ντένις ΜακΝαμάρα, επικεφαλής της οργάνωσης αρωγής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες κατήγγειλε τις συνεχιζόμενες επιθέσεις σε Σέρβους και ιδιαίτερα στους Τσιγγάνους του Κοσσυφοπεδίου, καλώντας τον "UCK" να αναλάβει πλήρως τις ευθύνες του.

Ωστόσο, τα στελέχη του UCK "ποιούν τη νήσσα" εν σχέσει με τη λεγόμενη διαδικασία αποστρατιωτικοποίησης, αρκούμενα να επαναλαμβάνουν πως θα εκπληρωθεί την προβλεπόμενη ημερομηνία (19 Σεπτέμβρη). Ο "στρατηγός" του "UCK" Χακίμ Τσέκου αφού επανέλαβε τα περί "συμμόρφωσης" της οργάνωσης με τους όρους της συμφωνίας που είχε κάνει τον Ιούνη με το ΝΑΤΟ, υποστήριξε πως όχι μόνον τα στελέχη και μέλη της οργάνωσης θα μετασχηματιστούν σε "Σώματα Κοσσυφοπεδίου" διατηρώντας στρατιωτική δομή, αλλά και θα διεισδύσουν σε όλες τις κυβερνητικές δομές των σχημάτων εξουσίας που επιχειρεί να στήσει στο Κόσσοβο ο ΟΗΕ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ