Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΧΙ στις εργολαβίες

Η ΕΣΑΚ εργαζομένων στα μεταλλεία καλεί τους εργαζόμενους στην "ΑΕΕ Αργυρομεταλλευμάτων και Βαρυτίνης" να αντικρούσουν τις εργολαβίες

ΑΜΦΙΣΣΑ (του ανταποκριτή μας).-

Να αντικρούσουν τις μεσαιωνικές εργασιακές σχέσεις, αλλά και τις εργολαβίες ειδικότερα, οι οποίες αποτελούν μορφή των απαράδεκτων αυτών σχέσεων, καλούνται οι εργαζόμενοι της ΑΕΕ Αργυρομεταλλευμάτων και Βαρυτίνης,από την ΕΣΑΚ εργαζομένων στα μεταλλεία.

Στη σχετική ανακοίνωσή της, η παράταξη τονίζει ότι πρέπει: "Οι εργαζόμενοι του μεταλλείου μέσα από τα συνδικάτα τους να αντιπαλέψουν τις εργολαβίες και τις πολιτικές που τις γεννούν, αλλά και εκείνες τις συνδικαλιστικές ηγεσίες που κάνουν τα στραβά μάτια, υποταγμένες στον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό".

Ο μεγαλοβιομήχανος, ιδιοκτήτης της εταιρίας, προχωρεί μετά τις διαθεσιμότητες, την "εθελούσια έξοδο" και τις απολύσεις, σε "εσωτερικές εργολαβίες", αναθέτει δηλαδή εργασίες τέτοιου είδους στο... μόνιμο προσωπικό!

Η ΕΣΑΚ εργαζομένων στα μεταλλεία σημειώνει στην ανακοίνωσή της ότι η εταιρία ξεκίνησε αυτή την τακτική, αναθέτοντας εργολαβίες σε κάποιους συνδικαλιστές. Συνέχισε με αλλοδαπούς, χωρίς ένσημα, ωράρια, αργίες κ. ά. Τώρα, κατέληξε στις εσωτερικές εργολαβίες.

Οι εργολάβοι, επισημαίνεται, θα οδηγηθούν σε απολύσεις, αύξηση των ωρών εργασίας, κόψιμο δώρων, ενσήμων, επιδομάτων. Αυτό το κλίμα δημιουργεί η εταιρία, δείχνοντας απαράδεκτη αδιαφορία για τους εργαζόμενους και τις συνθήκες δουλιάς τους: επικίνδυνα νταμάρια και στοές, εντατικοποίηση της δουλιάς, πολυειδικότητες, ακατάλληλα ωράρια εργασίας, υποχρεωτικές άδειες κλπ.

Η ΕΣΑΚ εργαζομένων στα μεταλλεία προειδοποιεί να μην υποκύψει κανείς εργαζόμενος στις πιέσεις και τους εκβιασμούς για να αναλάβει εργολαβία, που αποτελεί την πιο άγρια και στυγνή μορφή εκμετάλλευσης. Να μη δεχτεί την υποθήκευση του μέλλοντος των παιδιών του κανένας εργαζόμενος και τη δημιουργία συνθηκών Μεσαίωνα.

Για τους εργαζόμενους, αντίπαλος είναι η άρχουσα τάξη, η εργοδοσία που έχει πάρει τις κατευθύνσεις και το "πράσινο φως" από την κυβέρνηση Σημίτη. Γιατί οι εργολαβίες είναι το μέσο για την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και του ασφαλιστικού συστήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ