Τετάρτη 8 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Επιστροφή γλυπτού του Ερεχθείου

Επαναπατρίζεται την Παρασκευή από τη Σουηδία ένα τμήμα του γλυπτού διακόσμου του Ερεχθείου (20 εκ. μήκος και 8 εκ. ύψος), σύμφωνα με ανακοίνωση του Μουσείου Αρχαιοτήτων της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής της Στοκχόλμης, όπου εκτίθεται. Το γλυπτό είχε σταλεί στη Σουηδία από έναν αξιωματικό του ναυτικού πριν από 110 χρόνια και είχε παραμείνει στην κατοχή της οικογένειάς του έως πέρυσι.

Η Μπίργκιτ Βίγκερ Ανγκνερ, συνταξιούχος καθηγήτρια της γυμναστικής, πήρε αυτό το γλυπτό ως κληρονομιά από τον πατέρα της, του οποίου ο αδελφός, Χένινγκ Λουντ είχε «αφαιρέσει» το κομμάτι αυτό από την Ακρόπολη (1895 ή 1896) και το μετέφερε στη Σουηδία. Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή της επιστροφής, η Ανγκνερ παρέδωσε το γλυπτό στο μουσείο πέρυσι, όταν διάβασε ένα άρθρο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Μέχρι το Φλεβάρη του 2005 το γλυπτό του Ερεχθείου διακοσμούσε την κατοικία της. Την Παρασκευή θα παραδώσει η ίδια το γλυπτό στον Ελληνα υπουργό Πολιτισμού, σε τελετή στην Ακρόπολη.

Σύμφωνα με την Σουζάν Ούνγκε Σέρλινγκ, ανώτερο στέλεχος του Μουσείου, αυτό το κομμάτι έχει μεγάλη σημασία. «Σήμερα ο ναός του Ερεχθείου απέχει πολύ από το να είναι πλήρης. Ομως αυτό το γλυπτό είναι ένα κομμάτι του συνόλου. Και παρόμοια μικρά κομμάτια βγαίνουν από την αφάνεια, τα περισσότερα τα έχουν στην κατοχή τους μουσεία όπως το Μητροπολιτικό της Νέας Υόρκης», δήλωσε. Το γλυπτό θα εκτεθεί στο νέο Μουσείο Ακρόπολης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ