Τετάρτη 8 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΕΥΡΩ
Προαναγγελία νέων ανατιμήσεων

Φωτιά στις τοκοχρεολυτικές δόσεις των υπερχρεωμένων λαϊκών στρωμάτων βάζει η πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της ΕΕ. Μετά τις 6 απανωτές ανατιμήσεις του τελευταίου χρόνου και τη σωρευτική αύξηση να φτάνει στις 1,25 ποσοστιαίες μονάδες οι ευρωτραπεζίτες προαναγγέλλουν την κλιμάκωση αυτής της πολιτικής με νέα βήματα και για το 2006 αλλά και για το 2007.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας και μέλος του ΔΣ της ευρωτράπεζας Ν. Γκαργκάνας επανέλαβε σε χτεσινή συνέντευξη σε ξένο δημοσιογραφικό πρακτορείο, πως οι πληθωριστικοί κίνδυνοι παραμένουν ισχυροί και πως η ρευστότητα στην ευρωζώνη είναι παραπάνω από μεγάλη. Σε κάθε περίπτωση τα σπασμένα τόσο από τη διόγκωση του πληθωρισμού όσο και από τις απανωτές αυξήσεις επιτοκίων φορτώνονται στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων. Ο Ν. Γκαργκάνας, ως εκπρόσωπος του τραπεζικού κεφαλαίου, τάχθηκε υπέρ των συγχωνεύσεων και εξαγορών στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και των εξαγορών από ξένες τράπεζες με τον απόλυτα ψευδεπίγραφο ισχυρισμό ότι έτσι θα ωφεληθούν τάχα οι... πελάτες των τραπεζών, δηλαδή τα μόνιμα θύματα της ασυδοσίας και της τοκογλυφίας που εφαρμόζουν οι τράπεζες.

Σύμφωνα με έκθεση της «Γιούρομπανκ», τα καταναλωτικά δάνεια των ελληνικών νοικοκυριών για το 2006 θα συνεχίσουν να αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς, συγκεκριμένα με 20,5%, πολύ πάνω από το 4% της ΕΕ των 12 και με 19,5% το επόμενο έτος 2007 έναντι 4,5% στην ΕΕ των 12. Ο τραπεζικός όμιλος του Λάτση, όπως ακριβώς και η διοίκηση της Τράπεζας Ελλάδας, κάνουν λόγο για την «ανάγκη» ακόμα μεγαλύτερης συγκέντρωσης των ντόπιων τραπεζών ώστε να «ανταγωνίζονται τις ξένες τράπεζες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ