Τετάρτη 8 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ
Αξιώσεις φοροελαφρύνσεων στους ισχυρούς

Το «φορολογικό ανταγωνισμό» επικαλείται και η κυβέρνηση της ΝΔ στην κατεύθυνση ενίσχυσης του μεγάλου κεφαλαίου

Την ακόμα μεγαλύτερη μείωση του φόρου για τις μεγάλες επιχειρήσεις αξιώνει η Παγκόσμια Τράπεζα, βάζοντας πλάτη στην πολιτική των κυβερνήσεων - υπηρετών του μεγάλου κεφαλαίου. Τα σπασμένα, όπως είναι φυσικό, φορτώνονται στα λαϊκά στρώματα, που αναγκάζονται, πέρα από τη μεγάλη υπερφορολόγησή τους, να πληρώσουν και τις συνεχιζόμενες φοροελαφρύνσεις προς το μεγάλο κεφάλαιο.

Σύμφωνα με τον εν λόγω ιμπεριαλιστικό οργανισμό, τα υψηλά ποσοστά φόρου των επιχειρήσεων δεν οδηγούν πάντοτε σε αύξηση των κρατικών εσόδων και αξιώνουν την «απλοποίηση» του φορολογικού συστήματος. Αυτές τις αντιλαϊκές συνταγές εφαρμόζουν κατά γράμμα οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Το «φορολογικό ανταγωνισμό» επικαλείται και η κυβέρνηση της ΝΔ προκειμένου να προχωρήσει και σε νέες διευκολύνσεις σε όφελος και για λογαριασμό των επιχειρήσεων. Ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Αντ. Μπέζας, μιλώντας χτες σε εκδήλωση της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων, επιχείρησε να δικαιολογήσει την εφαρμοζόμενη πολιτική ισχυριζόμενος πως «στην εποχή της παγκοσμιοποίησης που τα κεφάλαια και το χρήμα δεν έχουν πλέον σύνορα και οι υψηλοί συντελεστές διώχνουν τις επενδύσεις με δυσμενείς συνέπειες για την οικονομία και τους πολίτες». Η κυβέρνηση της ΝΔ διαφημίζει πλέον τις προσπάθειές της στην πάταξη της φοροδιαφυγής, που θα στραφούν πρώτα και κύρια στις μικρότερες επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Σε αυτό το πλαίσιο διαφημίζουν την αναβάθμιση των ηλεκτρονικών συστημάτων της Εφορίας.

Εκκαθαριστικά σημειώματα

Την 11η παρτίδα με περίπου 80.000 εκκαθαριστικά σημειώματα ταχυδρομεί τις επόμενες μέρες η Εφορία. Συνολικά έχουν εκκαθαριστεί πάνω από 5,3 εκατ. φορολογικές δηλώσεις και τα πρόσθετα φοροέσοδα - μετά τις επιστροφές στους δικαιούχους - φτάνουν σε 2,4 δισ. ευρώ. Με ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ τα φέρνει βόλτα μεγάλη πλειονότητα των λαϊκών στρωμάτων της χώρας. Το στοιχείο αυτό προκύπτει από χτεσινή ομιλία του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Αντ. Μπέζα, ο οποίος διαφημίζοντας τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης είπε πως με την αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ πάνω από 3,2 εκατ. ή περίπου το 63% των Ελλήνων φορολογουμένων δε θα πληρώνουν φόρο εισοδήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ