Παρασκευή 28 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΕΝ - ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ - ΠΝΟ
Αρχισε η ... σύγκλιση

Για δεύτερη φορά χτες μέσα σε διάστημα 7 ημερών, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Χρ. Παπουτσής συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, γεγονός που έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δουλεύει πυρετωδώς για την οργάνωση της νέας επίθεσης σε βάρος κάθε εργασιακού ναυτεργατικού δικαιώματος. Στο μεταξύ οι εγκάθετοι της κυβέρνησης και των εφοπλιστών στην Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, από την τρίτη κιόλας προχτεσινή συνάντησή τους με την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών, στα πλαίσια του...«κοινωνικού διαλόγου» που έχει ξεκινήσει εδώ και δύο βδομάδες, έσπευσαν να συμφωνήσουν για την ενίσχυση της επιδότησης που καταβάλλεται από το κράτος στους εφοπλιστές για την πρακτική εξάσκηση των σπουδαστών των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού!

Η υπόθεση της Ναυτικής Εκπαίδευσης αποτελεί μία από τις 5 θεματικές ενότητες που έχουν καθοριστεί από εφοπλιστές - εγκάθετους της ΠΝΟ και υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και αφορούν την ενίσχυση της...«ανταγωνιστικότητας» των πλοίων των Ελλήνων εφοπλιστών. Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, οι εφοπλιστές αξίωσαν και η ΠΝΟ συμφώνησε, να επιδοτείται από το κράτος και το δεύτερο εξάμηνο της πρακτικής εξάσκησης των σπουδαστών των ΑΕΝ. Δηλαδή οι σπουδαστές να δουλεύουν στα καράβια, καταλαμβάνοντας αρκετές φορές οργανικές θέσεις και οι εφοπλιστές να μην πληρώνουν δεκάρα! Ομως, οι εγκάθετοι της ΠΝΟ και οι εφοπλιστές δε δίστασαν να επιδοθούν και σε εμπαιγμό σε βάρος των ναυτεργατών, ανακοινώνοντας ότι συμφώνησαν να δημιουργηθούν... σχολές κατωτέρων πληρωμάτων! Αυτό όταν από τους εφοπλιστές έχουν διωχτεί μαζικά οι Ελληνες ναυτεργάτες των κατωτέρων πληρωμάτων και επιπλέον έχει γίνει σαφές από την ΕΕΕ ότι δε θέλει ελληνικά κατώτερα πληρώματα.

Η ΠΕΜΕΝ και η ναυτεργατική Ενωση «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» με κοινό δελτίο Τύπου σημειώνουν πως: «Οι καταγγελίες μας ότι στόχος των εμπνευστών του "κοινωνικού διαλόγου", αλλά και όσων συμμετέχουν σ' αυτόν είναι η λήψη νέων μέτρων υπέρ των εφοπλιστών και το χτύπημα των ναυτεργατικών δικαιωμάτων, επιβεβαιώθηκαν». Σημειώνει ακόμα ότι η πλειοψηφία της ΠΝΟ «συνειδητά συνεργεί στην εξόντωση των Ελλήνων ναυτεργατών και μετέχει σ' αυτόν τον ψευτοδιάλογο με διατεταγμένη υπηρεσία». Τα δύο σωματεία τονίζουν ότι: «Ούτε εμείς ούτε οι ναυτεργάτες έχουν εξουσιοδοτήσει κανέναν να αποφασίζει για λογαριασμό τους» και καλούν τους ναυτεργάτες «με αποφασιστικότητα να αντιδράσουν άμεσα και με αγωνιστικές κινητοποιήσεις να ακυρώσουν στην πράξη τις όποιες "συμφωνίες" και να παλέψουν για την ικανοποίηση των δίκαιων και ώριμων αιτημάτων μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ