Πέμπτη 9 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Διώκονται και οι μεταφραστές!

ΑΓΚΥΡΑ.- Επεκτείνονται στο χώρο των εκδόσεων οι διώξεις για «εγκλήματα γνώμης» στην Τουρκία, όπως ανέφεραν χτεσινά δημοσιεύματα στον Τύπο της χώρας, σύμφωνα με τα οποία δύο μεταφραστές, δύο επιμελητές και ένας εκδότης διώκονται για «προσβολή» του «τουρκισμού», του τουρκικού κράτους ή/και των ενόπλων δυνάμεων. Η Ενωση Επαγγελματιών Τούρκων Μεταφραστών CEVBIR κάλεσε να τερματιστούν οι διώξεις βάσει του περιλάλητου άρθρου 301 του τουρκικού ποινικού κώδικα, καθώς οι μεταφραστές «δεν έχουν καμία ευθύνη για τις απόψεις άλλων», ενώ έκανε ακόμη έκκληση να υπάρξει διεθνής εκστρατεία αλληλεγγύης. Με βάση τη νομική «λογική» των τουρκικών αρχών, εξηγεί η Ενωση, θα αρχίσουν να διώκονται και οι... αναγνώστες των βιβλίων.

Οι μεταφραστές Λούφτι Ταϊλάν Τοσούν και Αϊσέλ Γιλντιρίμ, καθώς και ο ιδιοκτήτης των εκδόσεων Αράμ διώκονται για την έκδοση του βιβλίου «Λάφυρα του Πολέμου: το Ανθρώπινο Κόστος του Αμερικανικού Εμπορίου Οπλων» (2005). Αντιμετωπίζουν ποινές κάθειρξης έως και 7 ετών. Ο μεταφραστής Εντέρ Αμπάντογλου, ο ιδιοκτήτης και δύο επιμελητές εκδόσεων του ίδιου εκδοτικού οίκου διώκονται για την έκδοση του βιβλίου «Η Κατασκευή της Συναίνεσης: η Πολιτική Οικονομία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης» των Νόαμ Τσόμσκι και Εντουαρντ Χέρμαν (2006) και αντιμετωπίζουν ποινές κάθειρξης 6 ετών.

Περιπτώσεις όπως αυτή του Ορχάν Παμούκ μπορεί να εγκαταλείπονται λόγω υψηλού πολιτικού κόστους από την τουρκική «δικαιοσύνη», αλλά αυτό επισκιάζει τις δεκάδες περιπτώσεις διώξεων χαμηλότερου «ενδιαφέροντος» για τη Δύση.

Στο μεταξύ, αναθερμάνθηκε χτες η φιλολογία για το ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενδέχεται να επιδιώξει να εκλεγεί επόμενος πρόεδρος της Τουρκίας, που - όπως επανέλαβε χτες - θα επιλεγεί από το σημερινό κοινοβούλιο, όπου το κεντροδεξιό «Ισλαμοδημοκρατικό» κόμμα AK, του οποίου ηγείται, διαθέτει ευρεία πλειοψηφία. Το «κοσμικό» κατεστημένο εκφράζει εδώ και καιρό την κάθετη αντίθεσή του στο ενδεχόμενο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ