Πέμπτη 9 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΞΙΚΟ
Πολιτικά αδιέξοδα

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-

Σε μια προσπάθεια επίδειξης δύναμης ο κυβερνήτης της πολιτείας της Οαχάκα, Ουλίσες Ρουίς, που το λαϊκό κίνημα συσπειρωμένο στη «Λαϊκή Συνέλευση της Οαχάκα»-ΑΡΡΟ ζητάει την παραίτησή του, προχώρησε σε μια συγκέντρωση οπαδών του, για να δείξει ότι ο κόσμος τον... στηρίζει. Με την εξέγερσή τους όμως οι λαϊκές δυνάμεις εδώ και πέντε μήνες εξακολουθούν να διαδηλώνουν την απαίτησή τους.

Ο αντιδραστικός κυβερνήτης με την κίνηση αυτή επιχειρεί να δώσει και μια απάντηση, στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και την πολιτική εξουσία που φαίνεται να αναζητεί έναν «νόμιμο τρόπο» να τον ξεφορτωθεί χωρίς όμως να νομιμοποιήσει και την αποπομπή του με τη λαϊκή εξέγερση. Το αδιέξοδο είναι τέτοιο που για μια ακόμη φορά η Γερουσία που συνεδρίαζε μετά από επείγον αίτημα του Κόμματος Δημοκρατικής Επανάστασης-PRD, δεν κατέληξε σε απόφαση... δηλαδή έκρινε ότι δεν μπορούσε να κρίνει εάν κυβερνάται η Οαχάκα. Η Οαχάκα της εξέγερσης, των 3.000 οδοφραγμάτων της καταστολής, των νεκρών, των χιλιάδων ομοσπονδιακών κατασταλτικών δυνάμεων που εισέβαλλαν στις 29 Οκτωβρίου για να αποκαταστήσουν την τάξη...

Εκτός της νομιμοποίησης της ανατροπής με λαϊκή εξέγερση υπάρχει και ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα. Μία πιθανή συμφωνία μεταξύ του κυβερνώντος ΡΑΝ και του «δεινόσαυρου» της πολιτικής σκηνής του Μεξικού, του PRI - με τον οποίο εκλέχθηκε ο Ρουίς - είναι πιθανή. Το κυβερνών ΡΑΝ που δεν έχει την πλειοψηφία και η εκλογή του ανακηρυγμένου ως νικητή των εκλογών Φελίπε Καλντερόν αμφισβητείται με τον Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ που απειλεί να έχει σχηματίσει «παράλληλη κυβέρνηση», μπορεί να επιδιώξει συνεργασία με το PRI. Γι' αυτό προηγήθηκε και η έκκληση του υπουργού Εσωτερικών Κάρλος Αμπασκάλ προς τον Ουλίσες Ρουίς να αποδείξει εάν κυβερνά ή να παραιτηθεί. Εξ ου και η χτεσινή απόφαση του Κοινοβουλίου που απαγόρευσε ουσιαστικά στον πρόεδρο Φοξ - παραδίδει την 1η Δεκεμβρίου - να εκπροσωπήσει το Μεξικό σε επίσημη επίσκεψη στην Αυστραλία και στη Σύνοδο Ασίας - Ειρηνικού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ