Παρασκευή 10 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Εξωραΐζει τις πολιτικές καταλήστευσης των εργαζομένων

Εγχειρίδιο πολιτικής στήριξης της επιχειρηματικότητας και των υπερκερδών του κεφαλαίου αποτελεί η «ετήσια έκθεση για την ανταγωνιστικότητα του έτους 2005» που συζητήθηκε χτες στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Οπως τόνισε και ο εισηγητής του ΚΚΕ, Ν. Γκατζής, αυτό που φαίνεται από την έκθεση είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση ακολουθώντας την ταξική πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ τα δίνει όλα για την ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Ταυτόχρονα, τόνισε, συμπιέζει τους μισθούς των εργαζομένων, επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις και προωθεί την αφαίρεση κατακτήσεων με την επέλαση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.

Κλασικό παράδειγμα αυτής της πολιτικής, είπε ο Ν. Γκατζής, είναι η προωθούμενη από την ΕΕ 65ωρη εβδομαδιαία εργασία, στο όνομα της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της ευρωενωσιακής οικονομίας.

Η κυβέρνηση, συνέχισε, έχει αρωγό σε αυτήν την πολιτική το ΠΑΣΟΚ, αφού το κόμμα αυτό χαρακτηρίζει την ανταγωνιστικότητα «εθνικό θέμα» σπέρνοντας ψευδαισθήσεις ότι από αυτήν ωφελούνται το ίδιο και οι εργαζόμενοι και οι επιχειρηματίες. Οι εργαζόμενοι, κατέληξε, πρέπει να στρέψουν την πλάτη τους σε τέτοιες απόψεις, να παλέψουν για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και τελικά να διαφεντεύουν οι ίδιοι τον πλούτο που παράγουν.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας ισχυρίστηκε ότι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας είναι μονόδρομος για την ελληνική οικονομία και τη χρονιά που διανύουμε παρατηρήθηκε σοβαρή ανάπτυξη όλων των δεικτών της οικονομίας. Αναφερόμενος στις προχτεσινές αυξήσεις στα φάρμακα ισχυρίστηκε πως... «ήταν αναγκαίες» για τη στήριξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, η οποία μετράει ήδη 7.000 χαμένες θέσεις εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ