Παρασκευή 10 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΣΤΗΝ ΟΑΧΑΚΑ
«Πόλεμος χαμηλής έντασης»

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.--

Συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών Κάρλος Αμπασκάλ με τον κυβερνήτη της Οαχάκα Ουλίσες Ρουίς, πραγματοποιήθηκε χτες, μία μέρα μετά το... τελεσίγραφο που του διεμύνησε: «απέδειξε ότι κυβερνάς ειδάλλως παραιτήσου»... Και φυσικά η στάση αυτή, του παρέχει «το τεκμήριο της αθωότητας», παρά την άγρια καταστολή με τουλάχιστον 17 νεκρούς, δεκάδες εξαφανισμένους και πολιτικούς κρατούμενους στην εξεγερμένη από τον περασμένο Μάη Οαχάκα.

Σύμφωνα με την «Πρένσα Λατίνα», ο Ρουίς κατέθεσε χτες στον υπουργό Εσωτερικών σχέδιο έξι σημείων όπερ και έλαβε ακόμη μία παράταση χρόνου, αν και σε δηλώσεις του μετά την πραγματοποίηση της συνάντησης ο Ρουίς ήταν για άλλη μία φορά προκλητικός: «Προφανώς ο Αμπασκάλ φοβάται να εφαρμόσει το νόμο» όπως αναφέρει η «La Jornada». Δήλωση με πολλές ερμηνείες...

Από την άλλη πλευρά, η «Λαϊκή Συνέλευση της Οαχάκα» (ΑΡΡΟ) παραμένει ανυποχώρητη. Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του ΑΡΡΟ «η απομάκρυνση του Ρουίς δεν είναι ούτε διαπραγματεύσιμη ούτε συζητιέται». Παράλληλα, σημειώνεται ότι ο «διάλογος με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση δε θα ξαναρχίσει μέχρι να υπάρξουν οι συνθήκες που θα εγγυώνται την ομαλή διεξαγωγή του, όπως απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων, επανεμφάνιση ζωντανών όλων των εξαφανισθέντων, άμεσος τερματισμός της καταστολής των συλλήψεων και των βασανιστηρίων, άμεση ανάκληση όλων των ενταλμάτων σύλληψης, άμεση απομάκρυνση των ομοσπονδιακών αστυνομικών δυνάμεων, σύλληψη των παραστρατιωτικών ομάδων που δρουν στην Οαχάκα, παύση των επιθέσεων στο Radio Universidad και σεβασμός στην πανεπιστημιακή αυτονομία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ