Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Νέα προκλητική φοροαπαλλαγή

Ακολουθώντας το δρόμο του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση της ΝΔ κατάργησε τον τελευταίο φόρο, που προκύπτει από τη φορολόγηση της υπεραξίας σε περίπτωση εισφοράς ακινήτου

Και σε νέα προκλητική ρύθμιση, αυτή τη φορά υπέρ των εταιρειών επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία, προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών. Δύο ημέρες μετά την κατάθεση του φοροεισπρακτικού Κρατικού Προϋπολογισμού του 2007, το υπουργείο Οικονομικών με εγκύκλιό του απαλλάσσει τις εταιρείες που επενδύουν σε ακίνητα, από τη φορολογία εισοδήματος, για υπεραξίες που προκύπτουν κατά την εισφορά ακινήτων. Ηταν ο μοναδικός φόρος που πλήρωναν οι συγκεκριμένες εταιρείες (θυγατρικές τραπεζών οι περισσότερες) δεδομένου ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (υπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης) στα πλαίσια της... στήριξης και... ανάπτυξης της αγοράς ακινήτων (Ν. 2992/02) είχε θεσπίσει προκλητικές φοροαπαλλαγές.

Ειδικότερα, με το νόμο αυτό θεσπιζόταν ότι οι εκδιδόμενες από τις εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητα μετοχές, καθώς και η μεταβίβαση ακινήτων προς αυτές απαλλάσσονται από κάθε φόρο, τέλος, τέλος χαρτοσήμου, εισφοράς, δικαιώματος ή οποιασδήποτε άλλης φορολογικής επιβάρυνσης υπέρ του Δημοσίου, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και γενικώς τρίτων.

Τη στιγμή που οι αγοραπωλησίες μικρών διαμερισμάτων, οι κληρονομιές και οι γονικές παροχές υπερφορολογούνται και οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ καρατομούσαν ακόμα και τις φοροαπαλλαγές για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, την ίδια στιγμή απάλλασσαν από κάθε φορολογία τις εισφορές ακινήτων που αφορούσαν εταιρείες επενδύσεων.

Το μόνο φορολογικό «βάρος» που είχε απομείνει ήταν η καταβολή φόρου εισοδήματος για την υπεραξία που προκύπτει κατά τη μεταβίβαση. Φόρο τον οποίο καταργεί σήμερα με εγκύκλιο η κυβέρνηση της ΝΔ. Με τον προκλητικό μάλιστα ισχυρισμό ότι η συγκεκριμένη απαλλαγή προβλεπόταν με νόμο του 1993 (περί συγχώνευσης εταιρειών), ο οποίος τόσα χρόνια παρέμενε ανενεργός...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ