Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΞΕΠΛΥΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΣ»
Ενεργοποιείται ο χαφιεδο-νόμος

Στο στόχαστρο και η δράση οργανώσεων και αγωνιστών που οι ίδιοι μπορούν να βαφτίσουν «τρομοκράτες»

Στην ενεργοποίηση διατάξεων που αποσκοπούν στην περιστολή δημοκρατικών ελευθεριών και κατακτήσεων προχωρά η κυβέρνηση της ΝΔ, με πρόσχημα το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Σχετική εγκύκλιο εφαρμογής του νόμου 3425/2005, στον οποίο ενσωματώθηκαν κοινοτικές οδηγίες, κοινοποίησε το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, με στόχο, όπως ισχυρίζονται, την «πρόληψη χρησιμοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και άλλες διατάξεις».

Με τον εν λόγω νόμο η κυβέρνηση της ΝΔ διεύρυνε τόσο τις κατηγορίες των λεγόμενων βασικών εγκλημάτων όσο και τις κατηγορίες νομικών και φυσικών προσώπων που υποχρεώνονται να παράσχουν «πληροφόρηση» στους κρατικούς μηχανισμούς καταστολής, όπως πιστωτικά ιδρύματα ή ακόμη και τους δικηγόρους. Ανάμεσα στα λεγόμενα βασικά εγκλήματα είναι και οι ενέργειες που ίδιοι θεωρούν ότι στρέφονται σε βάρος της προστασίας των οικονομικών συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, ενέργειες που οι ίδιοι μπορούν να χαρακτηρίσουν «τρομοκρατικές», η «εγκληματική οργάνωση» κ.ά.

Είναι φανερό το γεγονός ότι με αυτόν τρόπο θωρακίζουν ακόμη περισσότερο το νομικό οπλοστάσιο σε βάρος οργανώσεων, κινημάτων, απλών αγωνιστών, που κατά περίσταση βαφτίζονται «τρομοκράτες», ενώ στο στόχαστρο μπορεί να βρεθούν και απλοί πολίτες που έτυχε να συμπαρασταθούν με μια απλή οικονομική συνδρομή. Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, που είχε κατατεθεί στη Βουλή, στο στόχαστρο μπαίνουν τα «περιουσιακά στοιχεία αφ' ενός τρομοκρατών ή τρομοκρατικών οργανώσεων που αναφέρονται σε αποφάσεις της Επιτροπής Κυρώσεων του ΟΗΕ και της αντίστοιχης Επιτροπής της ΕΕ και αφ' ετέρου άλλων προσώπων ή υπόπτων για διάπραξη ή σχεδιασμό ή χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων».

Με τη χτεσινή εγκύκλιο το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών ενεργοποιεί τους εποπτεύομενους από τον ίδιο κρατικούς φορείς, οι οποίοι - και σε ό,τι αφορά τα λαϊκά δικαιώματα και αγώνες -μετατρέπονται σε χαφιέδικους μηχανισμούς παρακολούθησης και φακελώματος πάντα με πρόσχημα το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Σε αυτό το πλαίσιο ορίζονται οι εποπτεύοντες φορείς (Τράπεζα Ελλάδας, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κ.ά), καθώς και οι υποχρεώσεις των ΔΟΥ, τελωνείων και άλλων κρατικών φορέων. Σύμφωνα πάντως με τις διατάξεις του εν λόγω νόμου, η «μη καταβολή» εργοδοτικών εισφορών προς τα ασφαλιστικά ταμεία για ποσά μέχρι 150.000 ευρώ «δε συνιστούν έσοδα προερχόμενα από εγκληματική δραστηριότητα»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δίωξη για δύο κακουργήματα στον Κ. Πολυχρονόπουλο (2024-07-30 00:00:00.0)
Εντείνονται οι απαράδεκτες παρεμβάσεις στα εσωτερικά σωματείων και κομμάτων (2020-09-30 00:00:00.0)
Ενεργοποιούνται οι αντιδραστικές ρυθμίσεις (2008-01-17 00:00:00.0)
«Ακυρη» η έκθεση Ζορμπά για τα ομόλογα (2007-09-25 00:00:00.0)
Το ράσο διχάζει ανακριτή και εισαγγελέα (1999-05-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ