Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
Δεν υπάρχει «φως» για τους μικρομεσαίους αγρότες

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Θ. Παφίλη στο Ευρωκοινοβούλιο

Την ευνοϊκή μεταχείριση των μεγάλων αγροτικών εκμεταλλεύσεων της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης σε βάρος των οικογενειακών και μικρών εκμεταλλεύσεων στα μεσογειακά κράτη - μέλη της ΕΕ κατήγγειλε με παρέμβασή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, στη διάρκεια συζήτησης πρότασης κανονισμού της Κομισιόν για τις ενεργειακές καλλιέργειες. Υπογράμμισε ότι οι ενεργειακές καλλιέργειες δεν μπορούν να δώσουν λύσεις στα αδιέξοδα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ενώ τα κίνητρα που δίνονται γι' αυτές είναι ασύμφορα ή ασήμαντα για τους καλλιεργητές του Νότου.

Οπως σημείωσε χαρακτηριστικά στην παρέμβασή του, «τα αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει η νέα ΚΑΠ στην αγροτική οικονομία, τους εργαζόμενους στα εργοστάσια μεταποίησης αγροτικών προϊόντων και τους μικρομεσαίους αγρότες, από τον πρώτο χρόνο εφαρμογής της και θα ενταθούν με την ολοκλήρωσή της, προσπαθεί να αμβλύνει η πρόταση της επιτροπής για την ανάπτυξη των ενεργειακών καλλιεργειών και των καλλιεργειών παραγωγής βιομάζας».

Ο Θ. Παφίλης σημείωσε ότι «τα κίνητρα που περιέχονται στην πρόταση και οι προϋποθέσεις καταβολής τους, ευνοούν τις μεγάλες αγροτικές εκμεταλλεύσεις των βορείων χωρών της ΕΕ, που έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα εξαιτίας των εδαφοκλιματολογικών συνθηκών και της μεγάλης ιδιοκτησίας και όχι τις χώρες με ξηροθερμικό κλίμα και μικρή ιδιοκτησία, επειδή έχουν οριζόντιο χαρακτήρα και συνειδητά παραβλέπουν αυτές τις ιδιομορφίες.

Στη χώρα μας, για παράδειγμα, δεν υπάρχουν εκτάσεις που είχαν ενταχθεί στο καθεστώς παύσης καλλιεργειών, για να καλλιεργηθούν με ενεργειακές καλλιέργειες, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καμία ωφέλεια από το μέτρο αυτό, ενώ η στρεμματική ενίσχυση των 4,5 ευρώ/στρέμμα είναι ασήμαντη, γι' αυτό και δεν αποτελεί ουσιαστικό κίνητρο».

Καταλήγοντας ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, υπογράμμισε ότι «για τους αυτούς λόγους διαφωνούμε με τον προτεινόμενο κανονισμό, παρά το γεγονός ότι θεωρούμε κατ' αρχήν θετική την πρόταση της Επιτροπής για τα νέα κράτη - μέλη, όσον αφορά τις ενεργειακές καλλιέργειες, επειδή κινείται στην κατεύθυνση ίσης μεταχείρισης, χωρίς όμως να αποτελεί ίση μεταχείριση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ