Σάββατο 29 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέος πρόεδρος από χτες στο ΧΑΑ

Από τη Δευτέρα στο 12% το ανώτατο όριο διακύμανσης (αυξομείωσης) των τιμών των μετοχών που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο

Νέες δόσεις εκσυγχρονισμού στη χρηματιστηριακή αγορά φιλοδοξεί να προσφέρει ο νέος πρόεδρος του ΧΑΑ Παναγιώτης Αλεξάκης, τον οποίο διόρισε η κυβέρνηση στη θέση του παραιτηθέντος - ή «αποπεμφθέντος», μέχρι χτες προέδρου -Σπύρου Κουνιάκη. Η παραίτηση του Σπ. Κουνιάκη έγινε γνωστή αργά το βράδυ της Πέμπτης, χωρίς να δοθεί κάποια επίσημη εξήγηση.

Στο παρασκήνιο πάντως, κυκλοφορούν φήμες και πληροφορίες - μερικές από αυτές είδαν το φως της δημοσιότητας σε μερίδα του χτεσινού Τύπου - ότι η παραίτηση Κουνιάκη συνδέεται με το πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο της ΔΕΚΑ (κρατική εταιρία, που διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο μετοχών και κινητών αξιών του δημοσίου), που επίσης είδε το φως της δημοσιότητας την Κυριακή και υιοθετήθηκε από την ηγεσία της ΝΔ με τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε τη Δευτέρα ο βουλευτής και πρώην πρόεδρος της ΝΔ Μ. Εβερτ, καθώς και τις σχετικές δηλώσεις που έκανε την Τρίτη ο νυν πρόεδρος της ΝΔ.

Οι πληροφορίες λένε ότι η ΔΕΚΑ αξιοποιήθηκε σαν ψηφοθηρικός μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ, καθώς μέχρι τις εκλογές της 9ης Απρίλη δαπάνησε 700 δισ. δραχμές για τη στήριξη μετοχών στο Χρηματιστήριο. Ο αρμόδιος υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών απέφυγε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα που συνέδεαν την «παραίτηση» Κουνιάκη με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για «σκάνδαλο στη ΔΕΚΑ» και ανακοινώνοντας το διορισμό του Π. Αλεξάκη στη θέση του Σπ. Κουνιάκη, περιορίστηκε να δηλώσει ότι «δε θα υπάρξουν άλλες αλλαγές στο Χρηματιστήριο»!

Αναλαμβάνοντας τα νέα καθήκοντα, στη θέση του προέδρου του ΧΑΑ - από πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Παραγώγων που ήταν μέχρι χτες - ο Π. Αλεξάκης, αφού ευχαρίστησε τον υπουργό Εθνική Οικονομίας (που τον πρότεινε για πρόεδρο του ΧΑΑ), πρόσθεσε ανάμεσα σε άλλα: «Η στρατηγική μας βασίζεται σε ενέργειες που θα συνεισφέρουν στη δυναμική πορεία της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, αλλά και στην εξομοίωση του ελληνικού χρηματιστηρίου με αυτά της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

  • Αυξάνεται από την ερχόμενη Δευτέρα 31 Ιούλη κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες (από 10% σε 12%) το ανώτατο όριο διακύμανσης (αυξομείωσης) των τιμών των μετοχών που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, μετά από σχετική απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ