Κυριακή 30 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιμέρους διατάξεις με σημασία

Στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνονται και άλλες διατάξεις, όπως η κωδικοποίηση της νομοθεσίας, η σύσταση περιφερειακών επιτροπών ισότητας, η ρύθμιση θεμάτων λειτουργίας φορέων της Αυτοδιοίκησης.

- Πώς κρίνετε αυτές τις ρυθμίσεις;

- Πρόκειται για ρυθμίσεις διευκόλυνσης της λειτουργίας του συστήματος και της κυβερνητικής προπαγάνδας. Συστήνονται μηχανισμοί για την κωδικοποίηση της νομοθεσίας, με ειδικές αμοιβές των μελών τους - κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων - και με δυνατότητα ανάθεσης μελετών σε επιστημονικά ινστιτούτα, δηλαδή σε ιδιώτες. Με την κωδικοποίηση προβλέπεται η συμπλήρωση ή τροποποίηση της νομοθεσίας, για την αποκάθαρση από ασάφειες και ατέλειες και τη συμπλήρωση κενών. Δηλαδή, θα επιχειρηθεί ακόμα και παρέμβαση στην ισχύουσα νομοθεσία. Προβλέπεται η σύσταση Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης και Ειδικών Θεματικών Επιτροπών Κωδικοποίησης.

Οι επιτροπές ισότητας που συστήνονται στις Περιφέρειες είναι ψευδεπίγραφες. Αποτελούν όργανο προπαγάνδισης της κυβερνητικής πολιτικής. Ρόλος τους είναι η διατύπωση προτάσεων, η διοργάνωση εκδηλώσεων, συνεδρίων, κλπ., για την προώθηση της ισότητας των δύο φύλων. Ενώ είναι γνωστό ότι η ισότητα κατοχυρώνεται με κοινωνικές παρεμβάσεις στη δουλιά, στην υγεία, στην παιδεία, στη φύλαξη των παιδιών, σε τομείς που ήδη η κυβέρνηση αποποιείται ευθυνών και επιβαρύνει πρόσθετα την οικογένεια.

- Στο νομοσχέδιο διευθετούνται και κάποια ζητήματα της Αυτοδιοίκησης που εκκρεμούν.

- Πρόκειται για επιμέρους ζητήματα. Ρυθμίζεται, για παράδειγμα, ότι οι ταμειακές υπηρεσίες στους δήμους θα πρέπει να έχουν συσταθεί μέχρι τα τέλη του 2001. Τοποθετούνται στους Καποδιστριακούς Δήμους οι 40 από τους 2.500 επιστήμονες που είχαν επιμορφωθεί για να τους στελεχώσουν. Υπάρχουν και άλλες ρυθμίσεις με ιδιαίτερο περιεχόμενο. Οπως αυτή που σημειώνει ότι η αναπροσαρμογή της εισφοράς των δήμων που είναι μέλη Συνδέσμου γίνεται μετά από απόφαση των 3/5 του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου. Αυτό παρακάμπτει τα δημοτικά συμβούλια, που με συγκεκριμένους όρους είχαν αποφασίσει τη συμμετοχή του δήμου τους στους συνδέσμους.

Είναι φανερό ότι το νομοσχέδιο προωθεί την προσαρμογή της ελληνικής δημόσιας διοίκησης και της ΤΑ στις κατευθύνσεις του πολιτικού και διοικητικού συστήματος που επιβάλλεται από την ΕΕ, σε βάρος της ΤΑ και των εργαζομένων. Η αντίσταση σε αυτές τις κατευθύνσεις, των αιρετών, των εργαζομένων στη δημόσια διοίκηση και ΤΑ, όλων των εργαζομένων και η ενίσχυση των οργανωμένων αντιδράσεων και πρωτοβουλιών, που ήδη παρουσιάζονται, είναι όσο ποτέ αναγκαία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ