Κυριακή 30 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΠΡΟΣΩΠΟ
Αλεχάντρο Τολέδο

Κορύφωση γνωρίζει η κοινωνική αναταραχή που επικρατεί στη χώρα των Ανδεων εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο. Αιτία; Η ορκωμοσία για τρίτη συνεχόμενη θητεία του Προέδρου της χώρας, Αλμπέρτο Φουτζιμόρι.

Εκατοντάδες χιλιάδες Περουβιανοί κατέκλυσαν για τρεις συνεχόμενες μέρες, μέχρι την Παρασκευή, μέρα της ορκωμοσίας, την πρωτεύουσα Λίμα, καταγγέλλοντας τη νοθευμένη εκλογική διαδικασία που οδήγησε στην επανεκλογή του Φουτζιμόρι. Ο Τολέδο επιχείρησε να προσποριστεί τις λαϊκές αντιδράσεις και φαίνεται, πως σ' ένα βαθμό το καταφέρνει, παρ' ότι δεν έχει ουσιαστικές πολιτικές διαφορές από τον Φουτζιμόρι. Οι μαζικοί φορείς βρίσκονται επί «ποδός πολέμου», από τη μέρα που ο Φουτζιμόρι ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος για τρίτη συνεχόμενη φορά, γεγονός που αποτελούσε σαφέστατη παραβίαση του Συντάγματος.

Ενα χρόνο πριν, η κοινωνική αναταραχή ήταν και πάλι προ των πυλών, καθώς η υποψηφιότητα Φουτζιμόρι αποτελούσε απλά μια ακόμη εξόφθαλμη κίνηση και απολύτως αντιδημοκρατική στο σύνολο της απολυταρχικής διακυβέρνησης της χώρας. Ομως κάτι άλλαξε στις 25 Μάη. Τα αποτελέσματα των εκλογών και κυρίως η ευρύτατη νοθεία, άλλαξε τις διαθέσεις όλων των «συμμάχων» του. Κι έτσι, εντελώς «ξαφνικά», ο άγνωστος Αλεχάντρο Τολέδο που τρεις μήνες πριν τις εκλογές ήταν ανύπαρκτος στις δημοσκοπήσεις, έγινε η κεντρική φιγούρα.

Τα γεωπολιτικά παιχνίδια στη Λατινική Αμερική είναι πολλά και ποικίλα αυτό το διάστημα και φαίνεται πως πιέζουν για μια αλλαγή φρουράς και στο Περού, καθώς οι μέθοδες Φουτζιμόρι αδυνατούν πλέον να κατευνάσουν τα εξεγερμένα πνεύματα. Τι καλύτερο, λοιπόν, να εμφανιστεί ένας υποψήφιος, που συμβολίζει την πραγμάτωση του ονείρου της μικροαστικής τάξης και να βαπτιστεί μέσα στα καθαγιασμένα νερά του «αγώνα», για να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο «καπιταλισμός με ανθρώπινο πρόσωπο»; Εξάλλου, αυτό διδάχθηκε στο Στάνφορντ...


Χρ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ