Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Προετοιμασίες για σύγκρουση

Διαδήλωση σε δρόμο του Καράκας υπέρ της Μπολιβαριανής Διαδικασίας. Στον τοίχο εύλογο το σύνθημα «Για την ειρήνη, την αλληλεγγύη, παλεύουμε ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο»
Διαδήλωση σε δρόμο του Καράκας υπέρ της Μπολιβαριανής Διαδικασίας. Στον τοίχο εύλογο το σύνθημα «Για την ειρήνη, την αλληλεγγύη, παλεύουμε ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο»
ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η προεδρική εκλογική αναμέτρηση της 3ης Δεκέμβρη θα αποτελέσει το έναυσμα για μια νέα απόπειρα ανατροπής της φιλολαϊκής κυβέρνησης Τσάβες, καθώς τόσο η Ουάσιγκτον όσο και η φιλοαμερικανική αντιπολίτευση προειδοποιούν, απειλούν και προπαγανδίζουν για μια (ακόμη) «επανάσταση», δηλαδή ένα πραξικόπημα «τύπου Ουκρανίας». Δέκα ημέρες πριν τις εκλογές, τρία στοιχεία ήρθαν να προστεθούν στην εικόνα:

1ο) Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα εξέδωσε, το Νοέμβρη, μια «επείγουσα ειδοποίηση» προς τους Αμερικανούς πολίτες που ζουν στη χώρα ή θα την επισκεφθούν τις ημέρες των εκλογών, στις αρχές Δεκέμβρη, καλώντας τους να «λάβουν μέτρα αυτοπροφύλαξης», καθώς η πολιτική δραστηριότητα στη χώρα -όπως ουσιαστικά προεξοφλεί- ενδέχεται να συνοδευτεί από διαδηλώσεις και βίαια επεισόδια. Κάνοντας αναφορά στα «αντιαμερικανικά αισθήματα» μεγάλου μέρους του λαού της χώρας, καλεί τους υπηκόους των ΗΠΑ να «αποφεύγουν» το κτίριό της όταν γίνονται διαδηλώσεις, να λάβουν μέτρα για την ασφάλειά τους αποφεύγοντας γενικώς διαδηλώσεις και δημόσιες συγκεντρώσεις, να παρακολουθούν τα τοπικά ΜΜΕ, να αποφεύγουν τις μετακινήσεις την ημέρα των εκλογών και «να αποθηκεύσουν τρόφιμα, νερό και φάρμακα για μερικές ημέρες» τις ημέρες των εκλογών.

2ο) Ο Μπιλ Χάμιλτον, αντιπρόεδρος της εταιρείας «Fenton Communications», σε μνημόνιό του προς τον αμερικανικό και διεθνή Τύπο, επισημαίνει ότι τα αμερικανικά ΜΜΕ «συγχέουν τις κατά φαντασία εκτιμήσεις της αντιπολίτευσης με τα γεγονότα» στην κάλυψη των επικείμενων εκλογών. Τονίζει ότι ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Μανουέλ Ροσάλες, ήδη ετοιμάζεται να υποστηρίξει ότι σημειώθηκε νοθεία χωρίς να περιμένει να γίνουν καν οι εκλογές. Στο επίκεντρο της προσπάθειας δημιουργίας «κλίματος», σημειώνει, βρίσκεται η αμερικανική εταιρεία δημοσκοπήσεων «Penn, Schoen & Berland», η οποία είχε παλαιότερα συνεργαστεί με τον Μπιλ Κλίντον, ενώ πρωταγωνίστησε και στις διεργασίες πριν την απόπειρα πραξικοπήματος το 2004, δίνοντας στη δημοσιότητα εντελώς εσφαλμένες προβλέψεις περί «νίκης» της φιλοαμερικανικής αντιπολίτευσης στον πρόεδρο Τσάβες, παρά το γεγονός ότι ακόμη και ο Τζίμι Κάρτερ, ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών και η ΕΕ διέψευσαν κατηγορηματικά τις εκτιμήσεις αυτές. Επίσης η εταιρεία δημοσκοπήσεων «Gallup International» προέβλεψε αμέσως μετά ότι ο Ροσάλες «προηγείται», κάτι που διαψεύδεται από όλες τις γνωστές αμερικανικές εταιρείες, που προβλέπουν άνετη νίκη Τσάβες.

3ο) Μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Καράκας, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Μανουέλ Ροσάλες είπε -ακριβώς- ότι «επιστημονικές προβλέψεις» και οι «λαϊκές κινητοποιήσεις», του δίνουν το προβάδισμα ενόψει των εκλογών, κατηγόρησε ξανά την κυβέρνηση Τσάβες ότι θέλει να «προχωρήσει σε εκλογική νοθεία» και υποστήριξε ότι «δε θα αποδεχτεί την ήττα του»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ