Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Οργή στην κηδεία Τζεμαγιέλ

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Εκατοντάδες χιλιάδες Λιβανέζοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Μαρτύρων δίπλα στον καθεδρικό ναό των Χριστιανών Μαρωνιτών του Αγίου Γεωργίου, στη Βηρυτό, για να συμμετάσχουν στην επικήδεια τελετή για τον δολοφονημένο υπουργό Βιομηχανίας, Πιερ Τζεμαγιέλ. Η τελετή πραγματοποιήθηκε, τελικά, στην πρωτεύουσα, αν και αρχικώς είχαν προγραμματιστεί μόνο διαδηλώσεις, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας από στρατό και αστυνομία. Η σορός του Τζεμαγιέλ επέστρεψε, χτες βράδυ, για την ταφή στη γενέτειρά του Μπικφάγια, όπου είχε μεταφερθεί αρχικώς για την κηδεία την Τετάρτη.

Η συγκέντρωση μετατράπηκε σε εκδήλωση οργής, με στόχο, όπως αναμενόταν, κυρίως τη Συρία, και σε μικρότερο βαθμό τη «Χεζμπολάχ» και το Ιράν, ενώ ένα από τα κυρίαρχα συνθήματα ήταν το αίτημα παραίτησης του Προέδρου Λαχούντ. Ο πατέρας του δολοφονημένου υπουργού, και πρώην Πρόεδρος, Αμίν Τζεμαγιέλ, τόνισε ότι ο Λίβανος «είναι ανεξάρτητη και κυρίαρχη χώρα» και προανήγγειλε ότι «τις επόμενες μέρες θα υπάρξουν βήματα δικαίωσης», χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις. Επίσης, απέφυγε τις ευθείες αναφορές κατά της Συρίας ή κάποιου άλλου.

Αντίθετα, εριστικότεροι εμφανίστηκαν στις παρεμβάσεις τους ο Δρούζος ηγέτης Ουαλίντ Τζουμπλάντ και ο επικεφαλής της λεγόμενης αντισυριακής πλειοψηφίας Σάαντ Χαρίρι. Παρ' όλα αυτά, και οι δύο μίλησαν για διάλογο μεταξύ των λιβανικών πολιτικών δυνάμεων. Στην κηδεία παρέστησαν ο πρωθυπουργός Σινιόρα και μέλη της κυβέρνησης, ο ηγέτης μερίδας των Χριστιανών Σαμίρ Ζαζά, ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, αλλά και ο σιίτης πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Ναμπίχ Μπέρι. Ενδεικτικό της έντασης, προφανώς, είναι ότι οι ομιλητές μίλησαν μέσα από κουβούκλιο με αλεξίσφαιρο τζάμι.

Δεν εμφανίστηκαν ο «φιλοσύρος» Πρόεδρος Λαχούντ, εκπρόσωποι της «Χεζμπολάχ», της σιιτικής «Αμάλ» αλλά ούτε ο έτερος Χριστιανός ηγέτης Μισέλ Αούν, που έχει συμμαχήσει μαζί τους, εκτιμώντας ότι η παρουσία τους θα πυροδοτούσε ένταση λόγω της τεταμένης ατμόσφαιρας. Ηδη, σε διάφορες χριστιανικές περιοχές της χώρας έχουν γίνει επιθέσεις από οπαδούς του κόμματος των Φαλαγγιτών του Τζεμαγιέλ, κατά γραφείων κομμάτων που θεωρούνται «φιλοσυριακά». Το σίγουρο είναι ότι η δολοφονία του Τζεμαγιέλ πυροδοτεί την ένταση και τελικά εξυπηρετεί όσους θέλουν την αποσταθεροποίηση του Λιβάνου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ