Σάββατο 25 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Νέα κόλπα περικοπής των επιδοτήσεων

Παρέμβαση στο Ευρωκοινοβούλιο του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη

Παράθυρο για την περαιτέρω μείωση των αγροτικών επιδοτήσεων της νέας ΚΑΠ ανοίγει η Κομισιόν. Προτείνει κανονισμό για να μπορούν τα κράτη - μέλη να μειώσουν κατά 20% τις επιδοτήσεις προς τους αγροτοκτηνοτρόφους και τα ποσά που προκύπτουν να πηγαίνουν στο δεύτερο πυλώνα της ΚΑΠ, που λέγεται υποκριτικά, ανάπτυξη της υπαίθρου. Το εγχείρημα αυτό της Κομισιόν, εκτός των άλλων, ανοίγει το δρόμο ώστε μέσα σε πολύ λίγα χρόνια να κοπεί ένα ακόμα σημαντικό τμήμα των αγροτικών επιδοτήσεων με την πρόφαση της ανάπτυξης της υπαίθρου.

Στη διάρκεια της συζήτησης του σχετικού θέματος στο Ευρωκοινοβούλιο, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης επισήμανε ότι «η Κομισιόν ετοιμάζει νέα επίθεση στους μικρομεσαίους αγρότες, με την πρότασή της να μειώσει κατά 20% τις άμεσες ενισχύσεις. Η μεταφορά του 20% των πόρων από τον πρώτο πυλώνα που αφορά στις άμεσες ενισχύσεις στον δεύτερο πυλώνα, που ουσιαστικά τα καρπώνονται επιχειρηματίες και μεγαλοαγρότες, σημαίνει μείωση στήριξης και εισοδήματος για τη μικρομεσαία αγροτιά».

Οπως, επίσης, τόνισε «το αποτέλεσμα θα είναι η επιτάχυνση του ξεκληρίσματος των μικροαγροτών και η συγκέντρωση της αγροτικής παραγωγής σε λιγότερα χέρια. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις θα συρρικνώσει την αγροτική παραγωγή και απασχόληση και δε θα αναπληρωθεί από την ανάπτυξη δραστηριοτήτων του 2ου πυλώνα. Σε ό,τι αφορά την πρόταση να εφαρμοστεί η μεταφορά αυτή προαιρετικά, αφενός θα δημιουργήσει αγρότες δύο ταχυτήτων και αφετέρου η προοπτική θα είναι στο άμεσο μέλλον η προαιρετική μεταφορά να γίνει υποχρεωτική. Τέτοιες μεθοδεύσεις έχουν γίνει και στο παρελθόν».

Καταλήγοντας ο Θ. Παφίλης σημείωσε ότι «οι αγρότες στην Ελλάδα βιώνουν τις αρνητικές συνέπειες της νέας ΚΑΠ. Η καπνοπαραγωγή μειώθηκε κατά 70% και η τευτλοκαλλιέργεια κατά 40%. Η ολοκλήρωση της ΚΑΠ θα 'χει τις ίδιες αρνητικές συνέπειες και σε άλλες βασικές καλλιέργειες στη χώρα μου. Η σημερινή πρόταση θα είναι ακόμη ένα χτύπημα στα συσσωρευμένα και μεγάλα προβλήματα της αγροτιάς γι' αυτό και την απορρίπτουμε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ