Κυριακή 3 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μεγέθη που ξεχωρίζουν

Εφαλτήριο για μεγάλες «μπίζνες» εντός και εκτός συνόρων, καθώς και σε διαφορετικούς τομείς, η τεράστια περιουσιακή βάση της

Το 2001 είναι η στιγμή της επισημοποίησης μιας επιχειρηματικής πρακτικής στη ΔΕΗ, που νωρίτερα είχε εκφραστεί με την εργολαβοποίηση, τη μείωση του προσωπικού, το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων, και συνεχίστηκε με τις αλλεπάλληλες μετοχοποιήσεις, την αρπαγή στο ενδιάμεσο των χρημάτων της ασφάλισης των εργαζομένων

Eurokinissi

Το 2001 είναι η στιγμή της επισημοποίησης μιας επιχειρηματικής πρακτικής στη ΔΕΗ, που νωρίτερα είχε εκφραστεί με την εργολαβοποίηση, τη μείωση του προσωπικού, το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων, και συνεχίστηκε με τις αλλεπάλληλες μετοχοποιήσεις, την αρπαγή στο ενδιάμεσο των χρημάτων της ασφάλισης των εργαζομένων
Η ΔΕΗ είναι μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας, από αυτές που δε φτιάχνουν οι ιδιώτες, ή που τις καταστρέφουν όταν πέσουν στα χέρια τους, καθώς παίρνουν πολλά από αυτές και δίνουν ελάχιστα. Υπάρχει ήδη το προηγούμενο των ΗΠΑ, όπου το μεγάλο μπλακ άουτ στην Καλιφόρνια αποκάλυψε μια παρατεταμένη εγκατάλειψη του δικτύου από την τοπική ιδιωτική ηλεκτρική εταιρεία. Μόλις πριν από μερικές βδομάδες ένα μεγάλο μέρος της Δυτικής Ευρώπης και της Βόρειας Αφρικής «βυθίστηκε» για δύο ώρες στο σκοτάδι, εξαιτίας βλάβης στο γερμανικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, με ευθύνη μιας από τις πέντε μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρείες της Ευρώπης, της γερμανικής «EON Ruhrgas AG». Μετά από αυτό οι κυβερνήσεις Γαλλίας και Γερμανίας μίλησαν για εκσυγχρονιστικό κενό στις ενεργειακές υποδομές.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της διαβόητης «απελευθέρωσης» των αγορών, αυτό είναι το «πρότυπο» που ενστερνίζονται οι διοικούντες τη ΔΕΗ, που είναι παράλληλα ο βασικός παραγωγός και προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Η εμπλοκή της στο νέο περιβάλλον ξεκίνησε τυπικά τουλάχιστον, από τη στιγμή που μετατράπηκε σε «Ανώνυμη Εταιρεία» το 2001. Είναι η χρονική στιγμή της επισημοποίησης μιας επιχειρηματικής πρακτικής που νωρίτερα είχε εκφραστεί με την εργολαβοποίηση, τη μείωση του προσωπικού, το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων και θα συνεχιζόταν, ποιοτικά αναβαθμισμένη, με τις αλλεπάλληλες μετοχοποιήσεις, το «σπάσιμο» των δραστηριοτήτων της σε επιμέρους τομείς - την αρπαγή στο ενδιάμεσο των χρημάτων της ασφάλισης των εργαζομένων - την επέκτασή της σε κλάδους εκτός ηλεκτρικής ενέργειας, όπως οι τηλεπικοινωνίες και τελευταία τα... κτηματομεσιτικά, καθώς κρίθηκε ότι δεν της είναι απαραίτητα όλα της τα ακίνητα.

Η ΔΕΗ ΑΕ έχει μπει κι αυτή στη διαδικασία εξόδου από τα στενά σύνορα της Ελλάδας και αναζητά επενδυτικές ευκαιρίες στο χάος που έχει προκληθεί στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, οι οποίες πιέζονται από την ΕΕ να «απελευθερώσουν» τις αγορές τους και πουλάνε ό,τι μπορούν, όσο πιο γρήγορα μπορούν. Ετσι, προωθείται η εξαγορά του σταθμού παραγωγής Μπόμπολ Ντοβ στη Βουλγαρία και «έκλεισε» η συνεργασία με την περίφημη «ΚΟΝΤΟΥΡ ΓΚΛΟΜΠΑΛ» αμερικανικών συμφερόντων. Αμερικανοί εξάλλου έχουν στην κατοχή τους και μετοχές της ΔΕΗ. Την περασμένη Πέμπτη ανακοινώθηκε και η συνεργασία με τον ιταλικό ενεργειακό κολοσσό «ΕΝΕΛ» για τη διεκδίκηση ουσιαστικά της ηλεκτροπαραγωγής στο Κόσσοβο.

Αυτή τη στιγμή η ΔΕΗ είναι κάτι παραπάνω από τη... ΔΕΗ. Ο όμιλος αποτελείται από τις εταιρείες:

  • ΔΕΗ ΑΕ
  • ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΑΕ
  • ΔΕΗ ΡΟΔΟΣ ΑΕ
  • ΔΕΗ ΚΡΗΤΗ ΑΕ
  • ΔΕΗ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΑΕ(10/2000)
  • TELLAS ΑΕ (κοινοπραξία με τον ιταλικό τηλεπικοινωνιακό κολοσσό «ΓΟΥΙΝΤ ΣΠΑ»... αραβικών συμφερόντων)
  • SENCAP ΑΕ (μαζί με την ΚΟΝΤΟΥΡ ΓΚΛΟΜΠΑΛ)

Η ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΑΕ έχει συστήσει εταιρικά σχήματα με τις ιδιωτικές εταιρείες ΡΟΚΑ, ΤΕΡΝΑ, ΔΙΕΚΑΤ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ - ΤΕΒ, ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΕ. Παράλληλα, η ΔΕΗ κατέχει το 28,6% της ΛΑΡΚΟ.

Η ίδια η ΔΕΗ ΑΕ επιμερίζεται σε πέντε επιχειρησιακές μονάδες, τις Γενικές Διευθύνσεις Ορυχείων, Παραγωγής, Μεταφοράς, Διανομής, Εμπορίας. Συνολικά τα περιουσιακά της στοιχεία είναι τεράστια, όπως και οι επιδόσεις της. Το 2005 είχε: 207.299 χλμ δικτύου διανομής μέσης και χαμηλής τάσης, καθώς και 11.373 χλμ δικτύου υψηλής τάσης. Παρήγαγε 67,30 εκατ. τόνους λιγνίτη. Η εγκαταστημένη της ισχύ ήταν 12.276 MW. Επίσης διαθέτει: 34 μεγάλους θερμικούς και υδροηλεκτρικούς σταθμούς και 3 αιολικά πάρκα στο διασυνδεδεμένο σύστημα (ηπειρωτική χώρα). Ακόμη 60 αυτόνομους σταθμούς στα νησιά (38 θερμικούς, 2 υδροηλεκτρικούς, 15 αιολικά πάρκα και 5 φωτοβολταϊκούς σταθμούς). Με όλα αυτά παράγει περίπου το 96% της ηλεκτρικής ενέργειας και έχει περίπου 7 εκατ. πελάτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ