Σάββατο 2 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ
Συγκλονιστικό επίτευγμα

Τμήμα του πίσω μέρους του Μηχανισμού, που απεικονίζει το «Ημερολόγιο» των ηλιακών και σεληνιακών εκλείψεων
Τμήμα του πίσω μέρους του Μηχανισμού, που απεικονίζει το «Ημερολόγιο» των ηλιακών και σεληνιακών εκλείψεων
Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων θεωρούνταν, από τότε που βρέθηκε (1900), εκπληκτικό εύρημα. Επρεπε, όμως, να περάσουν δεκαετίες ερευνών, αναλύσεων, επιστημονικών θεωριών και προτάσεων, ώστε σήμερα, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, να διαπιστώσουμε πως είναι ένα πραγματικά συγκλονιστικό επίτευγμα της ανθρώπινης νόησης, της όσμωσης των αρχαίων πολιτισμών, της δημιουργικής σύνθεσης της γνώσης, ένα χαρακτηριστικό και υπέροχο παράδειγμα της προσπάθειας του ανθρώπου να κατανοήσει το περιβάλλον του και να το διαχειριστεί για την κάλυψη των αναγκών του.

Η προχθεσινή παρουσίαση των τελευταίων δεδομένων πάνω στο Μηχανισμό, από τη διεπιστημονική διεθνή ομάδα ερευνών ήταν αποκαλυπτική. Την εισαγωγική «ξενάγηση» στα «άδυτα» του Μηχανισμού έκανε ο Μάικ Εντμοντς, καθηγητής Αστρονομίας του Πανεπιστημίου Κάρντιφ, ο οποίος είπε ότι ο Μηχανισμός είναι ένα ηλιακό και σεληνιακό «ημερολόγιο», που πρόβλεπε τις ηλιακές και σεληνιακές εκλείψεις σε χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον επτά δεκαετιών και με ακρίβεια μήνα, ημέρα ...και ώρας! Επιπλέον, έδειχνε τις θέσεις του ήλιου και της σελήνης στο ζωδιακό κύκλο, τις φάσεις της σελήνης και πολύ πιθανόν και θέσεις πλανητών, όπως του Ερμή και της Αφροδίτης. Οποιος το έφτιαξε (ως προς το φυσικό πρόσωπο υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις) ήταν κάτοχος της μέχρι τότε αστρονομικής γνώσης, μεταξύ άλλων και της ελλειπτικής τροχιάς της σελήνης.

Από τα 82 θραύσματα που βρέθηκαν (το τελευταίο βρέθηκε πρόσφατα στις αποθήκες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου από την αρχαιολόγο - μέλος της ομάδας, Μαίρη Ζαφειροπούλου) και με τη χρήση ειδικά κατασκευασμένου γι' αυτό το σκοπό τομογράφου ακτίνων Χ (μηχάνημα 8,5 τόνων που μεταφέρθηκε από την Αγγλία) και με ειδικό λογισμικό φωτογραφικής απεικόνισης, οι επιστήμονες αποκάλυψαν επιπλέον γρανάζια, ανεβάζοντας τον αριθμό τους σε 30 και ολοκλήρωσαν σε πολύ μεγάλο ποσοστό την αποτύπωση και ερμηνεία του διασωθέντος κειμένου. «Δεν ξέρουμε γιατί χρησιμοποιούνταν, αλλά ξέρουμε τι έκανε», είπε ο Εντμοντς, συμπληρώνοντας: «Αν έφτιαξαν κάτι τέτοιο τότε, ποιος ξέρει τι άλλο μπορεί να είχαν κατασκευάσει».

Τρισδιάστατα ψηφιακά μοντέλα του Μηχανισμού, με τις εξωτερικές όψεις του και το εσωτερικό του
Τρισδιάστατα ψηφιακά μοντέλα του Μηχανισμού, με τις εξωτερικές όψεις του και το εσωτερικό του
Το κείμενο του Μηχανισμού είναι οι οδηγίες χρήσης του και το διασωθέν κομμάτι αποτελείται από 35 στίχους με χαρακτήρες, που δεν ξεπερνούν τα 2,1 χιλιοστά. Στο κείμενο εμπεριέχονται, μεταξύ άλλων, και οι αριθμοί 76, 19, 223 που παραπέμπουν σε αστρονομικές μετρήσεις της αρχαιότητας, γνωστές και από άλλα ευρήματα. Τον πολύπλοκο και περίπλοκο τρόπο λειτουργίας του Μηχανισμού εξήγησε ο ερευνητής Τόνι Φριθ, ο οποίος δημιούργησε ένα εικονικό μοντέλο της μορφής και του εσωτερικού του.

Οι επιστήμονες κατέληξαν επίσης πως ο Μηχανισμός είναι κατασκευασμένος πιο παλιά από το 80 π.Χ. - όπως πιστευόταν μέχρι τώρα - δηλαδή γύρω στο 140-100 π.Χ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρώτη προσεδάφιση σκάφους ιδιωτικής εταιρείας των ΗΠΑ στη Σελήνη (2024-03-02 00:00:00.0)
Ετεροχρονισμένα πλήρως επιτυχημένη η πρώτη προσσελήνωση ιαπωνικού σκάφους (2024-02-03 00:00:00.0)
Ξεκίνησε το ταξίδι του προς τον Ηλιο (2020-02-22 00:00:00.0)
Αποκωδικοποιώντας τα σημάδια της γένεσης της Σελήνης (2019-09-14 00:00:00.0)
Ο ηλιακός άνεμος «φουσκώνει» την ηλιόσφαιρα σαν μπαλόνι (2018-06-09 00:00:00.0)
Το «πανόραμα» μιας απίστευτης ανακάλυψης (2012-04-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ