Πέμπτη 7 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«Φράγμα» στην εργοδοτική ασυδοσία

Στην πύλη του εργοστασίου συναντιούνται σήμερα τα ξημερώματα οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της ΦΡΙΖΛΑΝΤ (ΝΟΥΝΟΥ), στη Μάνδρα Αττικής, για να περιφρουρήσουν την απεργία στην οποία προχωρούν με απόφαση του ταξικού συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών της Αθήνας. Η απεργιακή κινητοποίηση έρχεται ως απάντηση στην αυθαίρετη απόλυση του Ευάγγελου Καλογράνη, «κατ' ενάσκηση νόμιμου εργοδοτικού δικαιώματος», όπως εξηγεί η επιχείρηση σε επιστολή της.

Τέτοια είναι τα... έργα με τα οποία δείχνουν οι εργοδότες πώς εννοούν και θέλουν τα «νόμιμα δικαιώματα», πώς η κυρίαρχη πολιτική ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΕΕ τα διαμορφώνει: δικαίωμα π.χ. να πετάνε στο δρόμο όποιον αντιστέκεται στα σχέδιά τους. Γιατί η διεύθυνση της επιχείρησης κρύβει πως απέλυσε τον εργαζόμενο επειδή πρωτοστάτησε στην οργάνωση των συναδέλφων του στο συνδικάτο. Δε θέλει οι εργάτες να συνειδητοποιήσουν την αναγκαιότητα να παλέψουν ενωμένοι και οργανωμένοι, σε κοινό μέτωπο με τους υπόλοιπους εργαζόμενους του κλάδου, αλλά και συνολικά την εργατική τάξη, για κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα.

Η αλήθεια είναι πως οι εργοδότες «τσινάνε» και ανησυχούν γιατί εδώ κι ένα χρόνο το συνδικάτο ξεκίνησε ν' αποκτά ποδάρια μέσα στο εργοστάσιο, που μέχρι πρότινος το συντηρούσαν ανενόχλητοι σαν «ξέφραγο αμπέλι». Με αποτέλεσμα, για παράδειγμα, να «χτυπάνε κάρτα» για λογαριασμό των εργατών άλλοι υπάλληλοι της εργοδοσίας, ώστε να μη φαίνονται πουθενά οι υπερωρίες, όπως τονίζουν συνδικαλιστές. Εχουν καταλάβει οι εργοδότες πως τα «παζάρια» κι οι «συν-εταιρισμοί» που ευλογάνε οι συμβιβασμένες παρατάξεις «δεν περνάνε» στις ταξικές δυνάμεις και γι' αυτό οι εργαζόμενοι άρχισαν να συσπειρώνονται στο κλαδικό συνδικάτο.

Η σημερινή απεργία πρέπει να πετύχει. Και να σηματοδοτήσει μια νέα, αγωνιστική πορεία με την οποία οι εργαζόμενοι θα στήσουν γερά «φράγματα» στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Να πάρουν μια πρώτη απάντηση όσοι μεθοδεύουν νέες, ακόμα χειρότερες μέρες για την εργατική τάξη...


Α. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ