Κυριακή 17 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εικαστικά γιορτινά «χρώματα»

Ασημένια γούρια επιζωγραφισμένα με σμάλτο, εμπνευσμένα από τα μόνιμα εκθέματα του Μουσείου Μπενάκη
Ασημένια γούρια επιζωγραφισμένα με σμάλτο, εμπνευσμένα από τα μόνιμα εκθέματα του Μουσείου Μπενάκη
Βιβλία τέχνης, αντίγραφα εικόνων, κοσμημάτων αρχαίων και βυζαντινών, σπάνιες εκδόσεις, αφίσες, μεταξοτυπίες σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων, αντικείμενα από την πλούσια παράδοσή μας, αλλά και από τη σύγχρονη εικαστική παραγωγή, προσφέρονται στα πωλητήρια των Μουσείων και των εκθεσιακών χώρων, σε εξαιρετικά προσιτές τιμές και αποτελούν αναμφισβήτητα ένα ξεχωριστό δώρο.

«Μικρά και πολύτιμα, προσιτά σε όλους», έχει τίτλο το εορταστικό παζάρι, που διοργανώνει το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας. Πρόκειται για έκθεση έργων των μελών του, η οποία πραγματοποιείται (έως 20/1), στον εκθεσιακό χώρο του Επιμελητηρίου (Κωλέττη 14, Εξάρχεια, τηλ. 210 3301620, 3301719). Φιλοξενούνται έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, κεραμικής και αγιογραφίας. Ωρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή (10 π.μ. - 2 μ.μ. και 5 μ.μ. - 9 μ.μ.). Σάββατο: 10 π.μ. - 2 μ.μ. Κυριακή κλειστά.

Μεγάλη ποικιλία με πρωτότυπα και καλαίσθητα δώρα μπορείτε να βρείτε στα πωλητήρια του Μουσείου Μπενάκη (τηλ. 210 - 3627.367). Στο κεντρικό κτίριο (Κουμπάρη 1), το πωλητήριο περιλαμβάνει κυρίως αντίγραφα επιλεγμένων μουσειακών εκθεμάτων, τα οποία έχουν αναπαραχθεί με σεβασμό, υπευθυνότητα και πολύ μεράκι. Εκτός από τα πιστά αντίγραφα, διατίθενται και αντικείμενα εμπνευσμένα από τις μόνιμες συλλογές. Στο πωλητήριο του νέου κτιρίου (Πειραιώς 138), εκτίθενται σύγχρονα αντικείμενα εφαρμοσμένων τεχνών, όλα χειροποίητα. Κεραμικά, κοσμήματα, υφασμάτινα είδη, φωτιστικά κ.ά., ανταποκρίνονται σε μια ευρεία κλίμακα αισθητικών επιλογών και οικονομικών δυνατοτήτων. Λειτουργεί ακόμα και βιβλιοπωλείο εξειδικευμένο σε εκδόσεις Τέχνης.

Το φετινό γούρι του Βυζαντινού Μουσείου
Το φετινό γούρι του Βυζαντινού Μουσείου
Μεταξοτυπίες και λιθογραφίες από έργα του Α. Τάσσου μπορείτε να βρείτε στα γραφεία της Εταιρείας Εικαστικών Τεχνών «Α. Τάσσος» (Λ. Φωτιάδου 2, τηλ. 210 - 9243.100). Τα έργα κυκλοφορούν σε πολύ περιορισμένο αριθμό αντιτύπων και αποτελούν μια ξεχωριστή και ποιοτική πρόταση δώρου. Ακόμη, μπορείτε να βρείτε τα βιβλία του Α. Τάσσου «Ασμα Ασμάτων» και «Λυσιστράτη», καθώς επίσης και πρωτότυπες δημιουργίες του μεγάλου μας καλλιτέχνη.

Μία ξεχωριστή πρόταση για δώρα, αποτελούν το ημερολόγιο και το γούρι του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου (Βασ. Σοφίας, τηλ. 210 7294.926). Το φετινό ημερολόγιο έχει ως θέμα του το βιβλίο, ως περιεχόμενο, αλλά και ως μορφή. Στο «Ημερολόγιο Βιβλίων» παρουσιάζεται ένα μικρό μέρος της πλούσιας Συλλογής Χειρογράφων του Βυζαντινού Μουσείου. Τα χειρόγραφα βιβλία, αυθεντικά έργα τέχνης, υλικά κατάλοιπα ενός περασμένου πολιτισμού, αποτελούν ιστορικά μνημεία. Αποκαλύπτουν την πολυκύμαντη ιστορία τους στην πορεία των αιώνων μέσα από τις μαρτυρίες των κατόχων και των χρηστών τους. Το «Τυχερό» για το 2007, είναι εμπνευσμένο από μεταλλικό διακοσμητικό στοιχείο (γόμφο) που κοσμεί τη στάχωση χειρογράφου από τη συλλογή του Μουσείου. Διατίθεται ως ασημένιο κρεμαστό κόσμημα, σκουλαρίκια και μανικετόκουμπα.

Δημιουργία της Εύας Μελά από την έκθεση του ΕΕΤΕ
Δημιουργία της Εύας Μελά από την έκθεση του ΕΕΤΕ
Στο πωλητήριο του Μουσείου Νεότερης Κεραμικής (Μελιδώνη 4-6, Κεραμεικός, τηλ. 210 - 3318.491- 6), μπορεί κανείς να βρει αυθεντικά κεραμικά, φτιαγμένα από τους λιγοστούς αληθινά παραδοσιακούς μάστορες του πηλού, αλλά και έργα σύγχρονων κεραμιστών, με ξεχωριστό ταλέντο και ύφος. Επίσης, φιλοξενούνται ενδιαφέρουσες εκδόσεις για την Κεραμική, βιντεοταινίες και καρτ - ποστάλ. Για τους μικρούς μας φίλους προτείνουμε παιδικές εκδόσεις, παραδοσιακά παιχνίδια (νεροσφυρίχτρα, πήλινες κούκλες, σφραγίδες κ.ά.).

Το πωλητήριο του Μουσείου Σπύρου Βασιλείου (Γουέμπστερ 5α, Ακρόπολη, 210- 9231502) προσφέρει, σε μειωμένες τιμές, λιθογραφίες, μεταξοτυπίες, ψηφιακές εκτυπώσεις σε περιορισμένη έκδοση, ελαιοτυπίες σε μικρά μεγέθη, βιβλία, καταλόγους, μπλούζες, κούπες και άλλα μικροαντικείμενα, με εφαρμογές του έργου του Σπύρου Βασιλείου. Το παζάρι λειτουργεί έως 31/12.

Στον Τεχνοχώρο της Ενωσης Ελλήνων Χαρακτών (Λεμπέση 4 και Μακρυγιάννη, τηλ. 2109228370), φιλοξενείται γιορτινή έκθεση με «Κάρτες και αντικείμενα», όλα εφαρμογές της χαρακτικής τέχνης. Τα μέλη της Ενωσης, όπως κάθε χρόνο, τυπώνουν μόνοι τους κάρτες όχι μόνο για ευχές, αλλά και για να δώσουν στους φιλότεχνους την ευκαιρία να αποκτήσουν χαρακτικά έργα σε χαμηλές τιμές. Ταυτόχρονα, εκθέτουν και αντικείμενα που έχουν κατασκευάσει, πειραματιζόμενοι με την τεχνική της Χαρακτικής. Στην έκθεση θα υπάρχουν σελιδοδείκτες, ετικέτες, ex - libris, βιβλία και τετράδια χειροποίητα, κουτιά ντυμένα με έργα, κοσμήματα κατασκευασμένα και χαραγμένα από καλλιτέχνες, υφάσματα τυπωμένα, μικρογλυπτά, αλλά και δεκάδες άλλα αντικείμενα.

Παζάρι με βιβλία και χειροποίητα είδη δώρων, λειτουργεί καθημερινά (7 μ.μ. - 9 μ.μ.) στο «Σύλλογο Φίλων του Μουσείου Μάνης - Μ. Κάσση» (Τζιροπούλου 15, Ν. Φάληρο, τηλ. 210 4826110, 4615154). Σάββατο - Κυριακή με ραντεβού.

Μέχρι τις 31/12 διαρκεί η εορταστική έκθεση «Μικρές ζωγραφιές», που φιλοξενεί ο «Εικαστικός Κύκλος» (Χαρ. Τρικούπη 121, τηλ. 210 3300.136). Πρόκειται για πρωτότυπα ζωγραφικά έργα ή γλυπτά, δημιουργίες των: Δ. Γέρου, Ο. Ζούνη, Χρ. Καρά, Δ. Κοκκινίδη, Μ. Μακρουλάκη, Π. Σάμιου, Σ. Σόρογκα κ.ά. Παράλληλα, παρουσιάζονται και δεκατρία χειροποίητα λευκώματα που εκδόθηκαν από την γκαλερί «ΕΙΡΜΟΣ» της Θεσσαλονίκης. Σ' αυτά, γνωστοί εικαστικοί (Σπεράντζας, Πατρικαλάκις, Σταθόπουλος κ.ά.) εμπνεύστηκαν και «έντυσαν» κείμενα της Αρχαίας και Νέας Ελληνικής Γραμματείας.


Η. ΜΟΡΤΟΓΛΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ