Πέμπτη 14 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Στις 10 Γενάρη η συζήτηση για το άρθρο 16

Σε άμεση ετοιμότητα φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές, τα Συντονιστικά ανακοίνωσαν πρόγραμμα κινητοποιήσεων

Η πλήρης συμφωνία κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ να συζητηθεί η αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος με κλειστές ουσιαστικά τις Πανεπιστημιακές Σχολές, προκειμένου να προχωρήσει ανεμπόδιστα η ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης, επιβεβαιώθηκε και χτες στη συνεδρίαση της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος. Με την έναρξη της συνεδρίασης ο πρόεδρος της Επιτροπής Γ. Τραγάκης ανακοίνωσε ότι η αναθεώρηση του άρθρου 16 θα συζητηθεί στην πρώτη συνεδρίαση του νέου έτους στις 10 Γενάρη, όταν δε θα έχουν ουσιαστικά ανοίξει τα σχολεία και οι σχολές μετά από τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Επιβεβαιώνοντας τη συμφωνία του ΠΑΣΟΚ με τη μεθόδευση αυτή, οι βουλευτές του που ήταν στη συνεδρίαση έκαναν ότι δεν άκουσαν την πρόταση και κανένας από όσους πήραν το λόγο δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στην ανακοίνωση του Γ. Τραγάκη.

«Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε, αφού και η ΝΔ προσχώρησε στην άποψη ότι πρέπει να γίνει η συζήτηση του άρθρου 16 στις 10 Γενάρη, όπως ήταν και η πρόταση του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή δύο ημέρες μετά την επιστροφή των φοιτητών από τις διακοπές των Χριστουγέννων», τόνισε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Σκυλλάκος, υπογραμμίζοντας ότι για το θέμα του άρθρου 16 είναι γνωστές και οι προθέσεις και οι τακτικές των δύο κομμάτων.

Η χτεσινή εξέλιξη επιβεβαιώνει τη συμπαιγνία των δύο κομμάτων, που αφού συμφωνούν και επί της ουσίας στην ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης, συμπλέουν και στις μεθοδεύσεις, με σκοπό η σχετική συζήτηση να γίνει σε «νεκρή περίοδο» για την εκπαιδευτική κοινότητα που πρωτοστάτησε στις κινητοποιήσεις ενάντια στην αναθεώρηση. Επίσης, διαψεύδεται το ΠΑΣΟΚ που πριν μια ακριβώς εβδομάδα ισχυριζόταν ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία με την κυβέρνηση για το χρόνο συζήτησης της αναθεώρησης του άρθρου 16...

Στις επάλξεις οι φοιτητές

Σε ετοιμότητα, προκειμένου να δώσουν άμεση απάντηση, βρίσκονται φοιτητές και μαθητές ενόψει της συζήτησης στη Βουλή για την αναθεώρηση του άρθρου 16, που αποτελεί ασφαλιστική δικλείδα για το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα κάθε εκπαιδευτικής βαθμίδας. Φοιτητές και σπουδαστές είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τη δράση τους, με πολύμορφες κινητοποιήσεις, Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις φορέων.

Στο χώρο του παλιού Χημείου συναντήθηκαν χτες οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι 33 συλλόγων φοιτητών απ' όλη την Ελλάδα και αποφάσισαν, στη βάση των Γενικών Συνελεύσεων και των αποφάσεων χιλιάδων φοιτητών, μαζικά παλλαϊκά συλλαλητήρια με κλειστές σχολές σε κάθε πόλη στις 10 Γενάρη, ημέρα έναρξης της συζήτησης στη Βουλή.

Παράλληλα, καλούν τους φοιτητικούς συλλόγους όλης της χώρας να προχωρήσουν σε παλλαϊκά - παμφοιτητικά συλλαλητήρια σε κάθε πόλη, στις 20 Δεκέμβρη (στην Αθήνα η προσυγκέντρωση θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια).

- Στις 19 Δεκέμβρη θα γίνει περικύκλωση της Βουλής και των νομαρχιών σε όλη την Ελλάδα.

- Στις 8 και 9 Γενάρη σύγκληση Γενικών Συνελεύσεων για να παρθούν αποφάσεις καταδίκης και οργάνωσης της πάλης. Παράλληλα, κλιμακώνεται η πολύμορφη αγωνιστική δραστηριότητα σε κάθε πόλη με συλλαλητήρια, κλεισίματα δρόμων, αποκλεισμούς της Βουλής, των νομαρχιών και καταλήψεις.

Οι μαθητές

Την ίδια στιγμή, το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας, μετά τη χτεσινή κινητοποίηση ενάντια στον προϋπολογισμό της φτώχειας, αποφάσισε την περαιτέρω δράση του. Συγκεκριμένα:

- Την Παρασκευή 22 Δεκέμβρη, οι μαθητές θα τα ψάλουν με τα αγωνιστικά τους κάλαντα, στη 1.00 το μεσημέρι, στο Μέγαρο Μαξίμου.

- Το Σάββατο 23 Δεκέμβρη, στις 5.00 το απόγευμα, θα προβληθεί η ταινία «Μάθε παιδί μου γράμματα» στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθήνας.

- Την Τρίτη 9 Γενάρη θα πραγματοποιηθούν Γενικές Συνελεύσεις σε όλα τα σχολεία με βάση την πρόταση για την Τετάρτη 10 Γενάρη να μπει λουκέτο στα σχολεία και να γίνει διαδήλωση ενάντια στην κατάργηση του άρθρου 16.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ