Πέμπτη 14 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΣΑΚ - ΔΕΕ
ΟΧΙ στην απόφαση του υπουργείου για την αναπλήρωση

Κάλεσμα στα ΔΣ των πρωτοβάθμιων συλλόγων δασκάλων, να καταδικάσουν την απόφαση του υπουργείου Παιδείας για τον τρόπο αναπλήρωσης των διδακτικών ημερών από την απεργία των εκπαιδευτικών, απευθύνει η ΕΣΑΚ - ΔΕΕ με δήλωση του εκπροσώπου της στο ΔΣ της ΔΟΕ, Κώστα Παπλωματά.

Το κάλεσμα της ΕΣΑΚ - ΔΕΕ περιλαμβάνει την πρόταση: «Σε περίπτωση που εξαναγκαστεί συνάδελφος σε αναπλήρωση, να προκηρυχτεί στάση εργασίας ή απεργία για συνδικαλιστική του κάλυψη».

Καλεί επίσης τους συλλόγους να υιοθετήσουν τις προτάσεις της ΑΣΓΜΕ (Συνομοσπονδία Γονέων) και της ΕΣΑΚ-ΔΕΕ για την αναπλήρωση, που λένε ότι κάθε δάσκαλος μέσα στο ωράριό του και με χρήση των ωρών της «ευέλικτης ζώνης» είναι σίγουρο ότι θα διδάξει αυτά που είναι απαραίτητα για τη μορφωτική πορεία των παιδιών. «Κανείς δάσκαλος δεν αναπληρώνει στη θέση του απεργού τα δυσαναπλήρωτα αδιέξοδα της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Υπάρχει ένα σημείο στην απόφαση του υπουργείου που προβλέπει ότι για τις ημέρες των γιορτών εφόσον δεν επιθυμούν να κάνουν την αναπλήρωση οι ίδιοι οι καθηγητές που απέργησαν, μπορούν να αντικατασταθούν από το διευθυντή ή άλλους εκπαιδευτικούς του σχολείου που επιθυμούν να κάνουν την αναπλήρωση. Απέναντι σ' αυτό η ΕΣΑΚ - ΔΕΕ σημειώνει ότι «εκ των πραγμάτων δε γίνεται να αναπληρώσουν ούτε καν να διδάξουν νέα βιβλία οι διευθυντές των σχολείων, οι συνάδελφοι του ολοήμερου, αφού οι αρμοδιότητές τους δεν τους επιτρέπουν να έχουν με επάρκεια προετοιμαστεί για τα αντικείμενα αυτά σε κάθε τάξη». Προσθέτει δε ότι η πρόταση αυτή του υπουργείου έχει στόχο να εξαναγκαστούν οι δάσκαλοι να πάρουν μέρος στην επιχείρηση "αναπλήρωση" όπως την επιθυμεί το υπουργείο, να δημιουργηθούν αναταράξεις στους συλλόγους διδασκόντων, με αποτέλεσμα κανείς να μην μπορεί να ασχοληθεί με τις αντιδραστικές τομές που προωθούνται (άρθρο 16 - Νόμος Πλαίσιο κ.ά.) και να μην έχει ούτε χρόνο ούτε διάθεση να αντιπαρατεθεί σε αυτές.

Σημειώνει ακόμα, ειδικά για τους διευθυντές, ότι καλούνται να «δώσουν εξετάσεις» για τη μελλοντική αξιολόγησή τους, δηλαδή ο διευθυντικός τους ρόλος και η θέση τους θα εξαρτιέται από την πολιτική τους στάση και όχι από την παιδαγωγική, επιστημονική και διοικητική συμβολή τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ