Παρασκευή 15 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Δέος και περηφάνια

Αμάν, μια θεσούλα, εκεί στην άκρη, έστω και κατάχαμα, τουλάχιστον να μπορώ να βλέπω μια σταλιά, ν' ακούω, ν' αφουγκράζομαι, γουλιά γουλιά να πίνω το νέκταρ της απόλαυσης, να ερεθίζει τις αισθήσεις, να φτάνει από τα χείλια στην καρδιά, να μουδιάζει τα ακροδάχτυλα. Γεύση από ολοκληρωτική ηδονή. Ανάμεσα σε δυο κόκκινες σημαίες με το σφυροδρέπανο ξεπροβάλλει το κεφάλι, όπου να γυρίσεις να δεις σύντροφοι ένα σωρό, ασπρόμαλλα γέρικα κεφάλια με φλογισμένα μάτια εξαΰλωσης, ποδοπατώντας ανελέητα το χρόνο, νεαροί και νεαρές, αχόρταγοι και διψασμένοι για αλήθεια και μάθηση, γιομάτοι σφρίγος κι ορμή.

Και δέκα και είκοσι αίθουσες και πάλι λίγες θα 'τανε να χωρέσουνε όλο αυτό το αντρειωμένο λεφούσι. Ολα εκείνα τα σπινθηροβόλα μάτια που πάσχιζαν να ζήσουν, έστω και μέσα από μακρινές θύμησες, νοσταλγώντας συγκλονιστικές και μεγαλειώδεις στιγμές.

Δέος, περηφάνια, αισιοδοξία και συγκίνηση, πολλή συγκίνηση, αφοσιωμένοι στις αρχές, τις αξίες και τα ιδανικά του ΚΚΕ που με πίστη υπηρετούμε.

Κι όταν σβήσανε τα φώτα, ένα βουνίσιο αγέρι ξετρυπώνει από τις χαραμάδες, από τη στέγη κι από το πάτωμα. Ενα βουνίσιο αγέρι από φλεγόμενες ανάσες κι εκπνοές των ηρώων μαχητών και μαχητριών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας... Βροντάει ο Ολυμπος και πάλι / στην Γκιώνα πέφτουν κεραυνοί / σειούνται στεργιές και τα πελάγη / κι όπλων ακούγεται κλαγγή..!

Λεβεντονιοί και λυγερόκορμες κοπέλες, αγέρωχοι σταυραετοί με φισεκλίκια σταυρωτά, κατεβαίνουν από την οροφή, από τις κουίντες και το δάπεδο, σπαθίζει σαν κοφτερό σπαθί η λάμψη της ματιάς τους, πούπουλο στα χέρια το πολυβόλο καθώς και οι νεκροί βοηθάνε σ' αυτό. Πόσο όμορφη γίνεται η «μικρούλα» τούτη αίθουσα, που πλαταίνει και γίνεται λιβάδι και διάσελο κι αγναντεύεις ψηλά στις βουνοκορφές, εκεί που στήνεται ο χορός λίγο πριν από τη μάχη.

Μπροστά μου κάθεται ένα παλικάρι που δε βλέπει, ακούει μοναχά κι ανατριχιάζει, κινείται σύγκορμο, καθώς άθελα απλώνει τα χέρια ν' αγγίξει τουλάχιστον με την αφή όλο τούτο το μεγαλείο.

Οπλισέ με, μεγαλοδύναμε Λαέ, κουράγιο ν' ανταποκριθώ στη συγκινητική αυτή στιγμή καθώς κρύσταλλοι διαμαντένιοι αναβλύζουνε τα δάκρυά μου.

Σπίτια και νοικοκυριά και ζώα και γεννήματα κι άσκαφτη γη και προίκα ατέλειωτη και τον αργαλειό χωρίς αδράχτι και πήρανε το δρόμο του βουνού, για έναν κόσμο, για μια ζωή καλύτερη, απ' αυτή που ζήσανε αυτοί και οι δικοί τους, μέσα στη φτώχεια, την αδικία και την καταφρόνια. Να γκρεμίσουνε τον βρώμικο κόσμο τους και να χτίσουνε άλλον, πιο όμορφο και πιο δίκαιο, πηγές ν' αναβλύσουνε αγάπης και πολιτισμού.

Είμαστε περήφανοι, το λέμε και το υπογραμμίζουμε. Εχουμε τη μαρτυρία της πρωτοπορίας μας, τη σφραγίδα των αγώνων και το βουλοκέρι της Ιστορίας, ατέλειωτες σελίδες θυσίας και ηρωισμού.

Το ζήσαμε και το ξαναζούμε καθώς ένα ένα παρελαύνουν από μπροστά μας ντοκουμέντα και συμβολισμοί, κατάθεση ψυχής, πίστης κι αγάπης, Τιμή και Δόξα στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας. Εμείς συνεχίζουμε και θα συνεχίζουμε με μεγαλύτερη πίστη και απαιτητικότητα και αισιοδοξία..!


Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ