Παρασκευή 15 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συναντήθηκαν πάπας - Χριστόδουλος

ΒΑΤΙΚΑΝΟ (της απεσταλμένης μας Παντίας ΚΑΖΑΝΤΗ).-

Τον ιδιαίτερο ρόλο των θρησκειών και δει των χριστιανών της Ευρώπης, ως... αντίβαρο στα χίλια μύρια κακά του κόσμου, ανέδειξαν χτες, στην κοινή δήλωσή τους, οι προκαθήμενοι της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και της Εκκλησίας της Ελλάδος, μετά τη συνάντησή τους. Πρόκειται για την πρώτη, στην εκκλησιαστική ιστορία, επίσκεψη προκαθήμενου της Εκκλησίας της Ελλάδος στο Βατικανό.

Με όχημα, λοιπόν, το θεολογικό διάλογο μεταξύ ορθοδόξων και καθολικών, ο πάπας Βενέδικτος και ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος εμφανίστηκαν στην κοινή δήλωσή τους ως «σταυροφόροι» της ειρήνης του κόσμου. Προτρέποντας, μάλιστα, για την αποφυγή μετατροπής των θρησκειών σε εστίες μισαλλοδοξίας και βίας. «Ξεχνώντας», βεβαίως, οι δύο προκαθήμενοι να μας πούνε γιατί τα 2006 χρόνια της ζωής της Εκκλησίας δεν είδαμε τις επίσημες Εκκλησίες να αντιδρούν στις υπερδυνάμεις του κόσμου, παρά μόνο να συνεργάζονται με αυτοκράτορες, φεουδάρχες, βασιλείς, τσάρους, καγκελάριους και προέδρους, για το σφαγιασμό, την καταπίεση, την εκμετάλλευση και τη ...«συγχώρεση» των λαϊκών μαζών.

Κατά τα άλλα, στην κοινή δήλωση γενικόλογα στιγματίζονται τα «κακά» της καταχρηστικής εκμετάλλευσης της γενετικής, μνημονεύονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, η αξία της τεχνολογίας και της οικονομίας. Ενώ ζητείται και η μεγαλύτερη συνδρομή των προηγμένων χωρών στην αντιμετώπιση της φτώχειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, χτες οι δύο προκαθήμενοι κατά τη διάρκεια της κατ' ιδίαν συνάντησής τους ανάμεσα στα άλλα συζήτησαν για το Ισλάμ και τη νέα πραγματικότητα που δημιουργείται στον κόσμο, ενώ αναφέρθηκαν και σε θέματα καταστροφής μνημείων και πολιτισμού στην Κύπρο. Τέλος, ο αρχιεπίσκοπος ζήτησε να επιστραφεί τμήμα μαρμάρου από τον Παρθενώνα, που εκτίθεται στο μουσείο του Βατικανού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ