Πέμπτη 21 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΒΑΚΕΝΧΟΥΤ» - ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ
Μάχη για το δικαίωμα στη δουλιά

Συγκέντρωση χτες έξω από το υπουργείο Εργασίας. Σταθερά στο πλευρό τους το ΠΑΜΕ

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας
Από τη χτεσινή συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας
«Τρακόσιες οικογένειες μένουν χωρίς δουλιά, γι' αυτό θα απεργούμε ως την Πρωτοχρονιά»! Την αγωνία τους για το εργασιακό τους μέλλον, την αγανάκτησή τους για τις μεθοδεύσεις της πολυεθνικής εργοδοσίας, αλλά και την αποφασιστικότητά τους να αντιπαλέψουν το εξελισσόμενο χτύπημα στο σύνολο των δικαιωμάτων τους, διαδήλωσαν χτες έξω από το υπουργείο Εργασίας οι εργαζόμενοι της εταιρείας φύλαξης «Wackenhut» («Βάκενχουτ»), που δουλεύουν στον έλεγχο χειραποσκευών του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος». Την ίδια ώρα βρισκόταν σε εξέλιξη τριμερής συνάντηση, που έληξε χωρίς αποτέλεσμα.

Οι εργαζόμενοι διανύουν σήμερα την 19η μέρα των απεργιακών τους κινητοποιήσεων. Διεκδικούν να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας, καθώς και τα μισθολογικά και εργασιακά τους δικαιώματα μετά τη 1/1/2007, οπότε λήγει η σύμβαση που έχει υπογράψει η «Βάκενχουτ» για τη διενέργεια των ελέγχων στις χειραποσκευές του «Ελευθέριος Βενιζέλος». Την εργολαβία αναμένεται να αναλάβουν άλλες εταιρείες, ανάμεσά τους και η «Βάκενχουτ».

Οπως όλα δείχνουν, μπροστά στη λήξη της σύμβασης, η σημερινή εργοδότρια εταιρεία προσπαθεί με κάθε τρόπο να απαλλαγεί από τους 350 περίπου εργαζόμενους αορίστου χρόνου και τα δικαιώματα που αυτοί έχουν αποκτήσει ύστερα από 5 και 6 χρόνια συνεχούς εργασίας και να τους αντικαταστήσει με νέους, «φθηνότερους» εργαζόμενους. Ενα δεύτερο σενάριο προβλέπει την εκβιαστική παραίτηση και την επαναπρόσληψή τους, με αλωμένα τα εργασιακά τους δικαιώματα. Η «Βάκενχουτ» ανέλαβε εξ ολοκλήρου τη συγκεκριμένη εργολαβία το 2004, καθώς από το 2000 ο έλεγχος των χειραποσκευών ήταν αρμοδιότητα μιας κοινοπραξίας τριών εταιρειών («Βάκενχουτ», «3Δ» και «ICTS»). Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, η «Βάκενχουτ» και στο παρελθόν είχε απολύσει συναδέλφους τους, κάνοντας χρήση του 2%.

Τα αντεργατικά σχέδια της πολυεθνικής έχουν ήδη μπει σε εφαρμογή. Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, η εταιρεία έχει φέρει περίπου εξήντα υπαλλήλους από άλλα αεροδρόμια και έχει προσλάβει νέους, προκειμένου να αντικαταστήσουν τους απεργούς, ενώ 60 ακόμη εργαζόμενους έχει επιστρατεύσει και η ICTS, εταιρεία που επίσης δραστηριοποιείται στο χώρο. Πολλοί από αυτούς είναι επιδοτούμενοι από τον ΟΑΕΔ, γεγονός που επιβεβαιώνει και τις πραγματικές στοχεύσεις της εργοδοσίας: να ρίξει με κάθε τρόπο το λεγόμενο «εργατικό κόστος» και να αυξήσει την κερδοφορία της.

Το επιχείρημα της «Βάκενχουτ» ότι οι απολύσεις είναι επιβεβλημένες λόγω οικονομικών δυσχερειών, διαψεύδεται από τα όσα η ίδια δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της: «Ο τζίρος του ομίλου στην Ελλάδα ξεπέρασε το 2003 τα 67 εκατ. ευρώ και το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας τα 2.500 άτομα, γεγονός που του δίνει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στον κλάδο των συστημάτων και υπηρεσιών ασφαλείας».

Στο πλευρό των απεργών κατά τη χτεσινή τους κινητοποίηση βρέθηκαν, για μια ακόμη φορά, συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ. Εξέφρασαν τη συμπαράσταση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος στο δίκαιο αγώνα τους και τους κάλεσαν να δώσουν τη μάχη για να μη χαθεί ούτε μια θέση εργασίας. Αλλά και να παλέψουν μαζί με όλους τους εργαζόμενους για τη διεύρυνση των δικαιωμάτων τους, κλείνοντας τα αυτιά στις σειρήνες που τους ζητάνε να υποταχτούν και να συμβιβαστούν με το «μικρότερο κακό».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απεργία σε λιμάνια της Γαλλίας (2013-04-03 00:00:00.0)
Στο χείλος της ανεργίας 180 εργαζόμενοι (2007-02-23 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2007-01-23 00:00:00.0)
Πρόστιμο αν φύγεις από τη δουλιά! (2007-01-20 00:00:00.0)
Νέα απεργία σήμερα (2006-01-05 00:00:00.0)
Απεργία στις εταιρίες φύλαξης (2006-01-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ