Σάββατο 23 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ._ Σε συμφωνία κατέληξαν χτες η Γεωργία με τη ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου «Gazprom», όμως στη διπλάσια τιμή (235 δολάρια για κάθε χίλια κυβικά μέτρα) απ' ό,τι σήμερα.

ΣΟΦΙΑ._ Το Υπουργικό Συμβούλιο της Βουλγαρίας αποφάσισε χτες την πώληση του 99,9% του κρατικού αερομεταφορέα της χώρας «Bulgaria Air», στον βουλγαρικό επιχειρηματικό όμιλο «Balkan Hemus Group».

ΛΑ ΠΑΣ._ Σε αδιέξοδο ξανά οδηγήθηκαν οι διαδικασίες της Συνταγματικής Συνέλευσης της Βολιβίας, καθώς δε βρέθηκε λύση για το επίμαχο άρθρο 70 που αφορά τη μέθοδο ψηφίσματος για την έγκριση του νέου Συντάγματος. Θυμίζουμε ότι οι βουλευτές του «Κινήματος για το Σοσιαλισμό» (MAS) επιζητούν οι αποφάσεις να παίρνονται με απλή πλειοψηφία, ενώ οι αντιπολιτευόμενες δυνάμεις επιμένουν πως για την έγκριση των αποφάσεων χρειάζονται τα δύο τρίτα των ψήφων.

ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ._ Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Χιλής απέστειλε γράμμα στην Πρόεδρο της χώρας, Μισέλ Μπασελέ, ζητώντας την τροποποίηση του εκλογικού δικομματικού συστήματος, προτείνοντας την εφαρμογή ενός αναλογικού συστήματος με το 5% ως όριο για την είσοδο στο κοινοβούλιο, αλλά και τη νομοθέτηση νόμου ενάντια στη διαφθορά.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ._ Για σήμερα έχει προγραμματιστεί η ψηφοφορία για την απόφαση επιβολής κυρώσεων σε βάρος του Ιράν με αφορμή το πυρηνικό του πρόγραμμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, Ρωσία και Κίνα διατηρούν τις επιφυλάξεις τους και δεν αποκλειόταν είτε μια νέα αναβολή είτε τουλάχιστον η αποχή κάποιας από τις δύο χώρες από τη διαδικασία.

ΒΗΡΥΤΟΣ._ Θα συνεχίσει τις επαφές του με εκπροσώπους των λιβανικών πολιτικών δυνάμεων και σήμερα, ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, που κανονικά επρόκειτο να επιστρέψει, χτες, στην Αίγυπτο. Ο Μούσα πραγματοποίησε, χτες, ολιγόωρη επίσκεψη στη Δαμασκό, όπου συναντήθηκε με τον Σύρο Πρόεδρο Μπάσαρ αλ Ασαντ. Οπως δήλωνε ο ίδιος «η κατάσταση γίνεται δυσκολότερη όταν φτάνουμε στις λεπτομέρειες» αλλά επέμεινε ότι «υπάρχουν ελπίδες επίλυσης της πολιτικής κρίσης».

ΠΑΡΙΣΙ._ Σε απεργία κατέβηκαν μαθητές και καθηγητές ενός λυκείου του Εβρόν, στην περιοχή Μαγιέν της δυτικής Γαλλίας, διαμαρτυρόμενοι για την εντολή απέλασης που εκδόθηκε σε βάρος 15χρονης Τυνήσιας συμμαθήτριάς τους και της μητέρας της. Η 15χρονη, που κατηγορείται ότι δεν έχει όλα τα απαραίτητα έγγραφα, φοιτά στο σχολείο από το 2004. Ανθρωπιστικές οργανώσεις και εκπαιδευτικοί έχουν επανειλημμένως ζητήσει να μην απελαύνονται παιδιά μεταναστών που φοιτούν κάποιο χρονικό διάστημα σε γαλλικό σχολείο. Τελευταία ευκαιρία της 15χρονης είναι η προσφυγή που κατέθεσε σε διοικητικό δικαστήριο της Ναντ.

ΠΟΡΤ ΧΑΡΚΟΥΡ._ Σε κατάσταση πανικού βρίσκονται εκ νέου τα διευθυντικά στελέχη στις πολυεθνικές πετρελαϊκές εταιρείες που επιχειρούν στο Δέλτα του Νίγηρα: αντάρτες του MEND κατέλαβαν εγκαταστάσεις της Eni SpA, με 18 εργαζόμενους, απήγαγαν τέσσερις εργαζόμενος στην Agip Bras, τρεις Ιταλούς και ένα Λιβανέζο, σκότωσαν τρεις φρουρούς σε εγκατάσταση της Total στο Ομπάγκι την Πέμπτη και την Παρασκευή. Η Royal Dutch Shell απέσυρε εσπευσμένα όλες τις οικογένειες των εργαζομένων της, στο Δέλτα.

ΑΓΚΥΡΑ._ Τελεσίγραφο στις ΗΠΑ να «καθαρίσουν» το βόρειο Ιράκ από το ΡΚΚ απειλώντας να αναλάβει «μονομερή δράση», έθεσε η Τουρκία. Η δήλωση, του απόστρατου στρατηγού ο οποίος διαπραγματεύεται με τον Αμερικανό απεσταλμένο πτέραρχο ε.α. Ράλστον, απειλεί να δυναμιτίσει τις διμερείς σχέσεις.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ._ Ο απερχόμενος ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, εξέφρασε χτες την «ελπίδα» η κυβέρνηση του Σουδάν να αποδεχθεί σήμερα Σάββατο την κατάπαυση του πυρός στο Νταρφούρ και την ανάπτυξη στην περιοχή αυτή μιας κοινής δύναμης της Αφρικανικής Ενωσης και του ΟΗΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ