Σάββατο 6 Γενάρη 2007 - Κυριακή 7 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Το ενδιάμεσο σαχ

Συνεχίζουμε την παρουσίαση αξιόλογων σπουδών, οι οποίες απευθύνονται σε προχωρημένους αλλά και σε λιγότερο προχωρημένους σκακιστές και σκακίστριες. Τόσο στο διάγραμμα αυτού του κειμένου, όσο και στη σπουδή που ακολουθεί με αλγεβρικά σύμβολα, το ζητούμενο θέμα είναι το ενδιάμεσο σαχ που υπάρχει μέσα σ' ένα συνδυασμό. Για να εντοπίσεις σίγουρα το ενδιάμεσο σαχ, πρέπει να κάνεις επαλήθευση των κινήσεων που πρόκειται να παίξεις. Να μετρήσεις δηλαδή πριν παίξεις. Με την ευκαιρία ας αναφερθούμε και στο στοιχείο «σχέδιο», όπου πολλοί ξεχνάμε να το χρησιμοποιήσουμε στο παιχνίδι μας. Στη ζωή μας, για το κάθε τι, είναι απαραίτητο να «βαδίζουμε» βάσει σχεδίου. Και στο σκάκι λοιπόν, σχέδιο σημαίνει ο καθορισμός με λεπτομέρειες, τρόπου ενέργειας για την πραγματοποίηση σκοπού.

Εδώ ο σκοπός μας και στις δύο σπουδές είναι το κέρδος υλικού μέσα από ενδιάμεσα σαχ, αλλά και αποκαλύψεις λευκών κομματιών που αφήνουν εκτεθειμένη τη μαύρη βασίλισσα. Ας δούμε και τη θέση της δεύτερης σπουδής:

Λευκά: Ρη1, Βα1, Πε4, Αη2, Στρ. α3, ε6, ζ2, η3, θ4 (9)

Μαύρα: Ρη8, Βγ6, Πζ8, Ιζ6, Στρ. α4, γ5, ζ7, η7, θ7 (9) Και στις δύο σπουδές παίζουν τα λευκά.

Οι απαντήσεις στις σπουδές της 24.12.2006: Στο 1ο λευκός εκμεταλλεύεται την περιορισμένη θέση του βασιλιά τους και παίζει 1. Ιθ6+! ΡχΙ (βέβαια, όχι 1... Ρθ8; γιατί 2. Ιζ7 + ματ! Ούτε 1... Ρζ8; γιατί πάλι 2. Πη8 + ματ) 2. Πη8! ΠχΠ και ΠΑΤ! Αναγκαστική ισοπαλία (ΠΑΤ) έχουμε και στη 2η σπουδή: 1. Ββ5 + Ρχδ6 2. Βγ5+!! βχΒ++ 3. Ρα3!! και ΠΑΤ! Φοβερή περίπτωση!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ