Τετάρτη 3 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΙΔΕΙΑ
Στο στόχαστρο το περιεχόμενο της εκπαίδευσης

Το αίτημα των μαθητών για σχολείο «που θα μορφώνει και δε θα εξοντώνει», η καταγγελία των εκπαιδευτικών ενάντια στην υποβάθμιση του περιεχομένου της μόρφωσης, η κραυγή των γονιών για το σχολείο της ακριβοπληρωμένης αμάθειας, φέρνουν στο επίκεντρο επιτακτικά το ζήτημα του περιεχομένου του σχολείου. Ζήτημα πρωταρχικό, που αφορά το τι μαθαίνουν τα παιδιά, για ποιο σκοπό.

Ο νέος χρόνος σηματοδοτείται από την ένταση των προσπαθειών να επικρατήσει πλήρως, σε όλο το φάσμα της εκπαίδευσης, η λογική της «αγοράς», μέσα από αναδιαρθρώσεις που ικανοποιούν τις επιδιώξεις του εκμεταλλευτικού συστήματος σε βάρος των πραγματικών αναγκών του λαού. Η εκπαιδευτική κοινότητα, οι εργαζόμενοι με μπροστάρη τις ταξικές δυνάμεις βρίσκονται επί ποδός για να αποτρέψουν την πορεία αυτή, κομμάτι της οποίας είναι και η προωθούμενη αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος.

Η εισαγωγή των νέων βιβλίων αποτελεί σταθμό στο δρόμο για την οικοδόμηση του σχολείου της αγοράς, η οποία μάλιστα είχε ενεργό ρόλο στη συγγραφή και έκδοσή τους. Η ελκυστική εμφάνιση, η πλούσια εικονογράφηση επιστρατεύονται για την καλλιέργεια προτύπων, ιδεολογημάτων και συμπεριφορών που υπαγορεύονται από τις ανάγκες του συστήματος, προωθώντας την αμάθεια σε βαθμό μεγαλύτερο από τα σχολικά βιβλία που αντικατέστησαν. Γι' αυτό το λόγο και το ΚΚΕ χαρακτήρισε από την πρώτη στιγμή επικίνδυνα τα νέα σχολικά βιβλία και απαιτεί σχολικά βιβλία, σύγχρονα, κατανοητά, που θα προάγουν την επιστημονική σκέψη.

Στο βωμό των αναγκών του μεγάλου κεφαλαίου θυσιάζεται η επιστημονική γνώση, η ιστορική αλήθεια ενώ θριαμβεύει η ιδεολογική μονομέρεια, η αντιεπιστημονικότητα, ο μυθολογικός - θεολογικός τρόπος προσέγγισης της πραγματικότητας, η καλλιέργεια της «κοινωνικής συναίνεσης», της ατομικής ευθύνης προκειμένου να αποσιωπηθεί κάθε ευθύνη του καπιταλιστικού συστήματος για τα προβλήματα.

Σε ό,τι αφορά την κοσμοαντίληψη που συγκροτούν, όπως έχει προκύψει από τη μελέτη τους, χαρακτηρίζονται από την αντιυλιστική, αντιδιαλεχτική θεώρηση της κοινωνικής εξέλιξης, τη διαστρέβλωση και συκοφάντηση των εθνικοαπελευθερωτικών, εθνικών και ταξικών αγώνων αλλά και της κομμουνιστικής ιδεολογίας, υποτίμηση και έχθρα προς την εργατική τάξη, καλλιέργεια του «Ευρωεθνικισμού». Πλείστα τα παραδείγματα από τις σελίδες των νέων βιβλίων που, επιπλέον, αποτελούν προϊόντα της ελεύθερης αγοράς η οποία έχει αναλάβει να προμηθεύσει στους γονείς και τα ανάλογα βοηθήματα γεμίζοντας τις τσέπες της και από αυτή, όπως άλλωστε και κάθε καινοτομία.

Στο πλαίσιο αυτό προωθούνται αλλαγές και στις διδακτικές μεθόδους, το ζητούμενο των οποίων θα πρέπει να είναι αν βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν αναλυτική και συνθετική συγκροτημένη σκέψη ή αν προωθούν μια επιφανειακή, αποσπασματική και υποκειμενική μάθηση, ανάλογη με τη «διά βίου μάθηση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ