Σάββατο 6 Γενάρη 2007 - Κυριακή 7 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο αθλητισμός στα πλοκάμια του τζόγου

Η κοιτίδα του στοιχήματος είναι η Αγγλία. Τα πρώτα στοιχήματα, σε επίσημη μορφή, «έπεσαν» στο καφενείο των αδελφών Lloyd στα μέσα περίπου του 19ου αιώνα, στις όχθες του ποταμού Τάμεση, στο Λονδίνο. Τότε βέβαια δεν υπήρχαν ποδοσφαιρικοί ή άλλου είδους αγώνες που θα προσφέρονταν για στοιχηματισμό. Ετσι, τα πρώτα στοιχήματα είχαν σχέση με το αν το τάδε πλοίο θα γυρίσει πίσω, αν το δείνα θα δεχτεί επίθεση πειρατών, αν θα επιστρέψει σε συγκεκριμένη ημερομηνία κ.ά.

Στη συνέχεια, αντικείμενα στοιχηματισμού αποτέλεσαν μια σειρά πράγματα, από τον καιρό μέχρι πόσα... κατσούλια θα γεννήσει η γάτα. Μάλιστα, οι αδελφοί Lloyd, ταυτόχρονα με την εισαγωγή του στοιχήματος, δημιούργησαν και την πρώτη ουσιαστικά ασφαλιστική εταιρεία. Τα πρώτα ασφάλιστρα αφορούσαν τα πλοία και τα φορτία τους. Σήμερα, η «Lloyd» είναι μια από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες στον κόσμο.

Το στοίχημα και οι... παρενέργειες

Ο τζόγος ό,τι ακουμπά το λερώνει. Από τη στιγμή ειδικά που το στοίχημα μπήκε στις αθλητικές συναντήσεις και ιδιαίτερα στις ποδοσφαιρικές, δημιουργήθηκε για κάποιους επιτήδειους νέο προσοδοφόρο έδαφος για εύκολο πλουτισμό. Από τις πενιχρές «μίζες» σε μεταγραφές παιχτών, προχώρησαν στο «στήσιμο» παιχνιδιών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο υποβιβασμός της Μίλαν και της Λάτσιο στη Β' Εθνική και η τιμωρία ομάδων την αγωνιστική περίοδο 1979 - 1980, μετά τη συμμετοχή της διοίκησης αλλά και αρκετών παιχτών για αλλοίωση αποτελεσμάτων. Είχαν υποκύψει στο εύκολο και παχυλό κέρδος του προκαθορισμένου στοιχήματος. Κάτι ανάλογο αποκαλύφθηκε στην Ιταλία την άνοιξη του 2006, με πρωταγωνιστή τον Λουτσιάνο Μότζι, ανώτατο διοικητικό στέλεχος της Γιουβέντους, ο οποίος «έστηνε» όχι μόνο παίχτες αλλά και διαιτητές.

Την ίδια περίπου εποχή τιμωρήθηκαν οι επιθετικοί Πάολο Ρόσι (Γιουβέντους), Μπρούνο Τζιορντάνο (Μίλαν) και Πέπε Σαβόλτι (Λάτσιο) για τη συμμετοχή τους στο «Τοτονέρο» (έτσι ονομάζεται το παράνομο στοίχημα στην Ιταλία). Ενα από τα... «αντικείμενα» του στοιχηματισμού, ήταν και το ποιος θα βγει πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα. Οι τρεις επιθετικοί είχαν πάρει τεράστια χρηματικά ποσά από τις διοργανώτριες του στοιχήματος, εν προκειμένω, τις μαφιόζικες οργανώσεις Καμόρα και Κόζα Νόστρα, για να μη βγει κανείς τους πρώτος σκόρερ.

Το... εκπληκτικό ήταν ότι τα νήματα του «Τοτονέρο» κινούσαν τα τρία αδέρφια Ματαρέζε. Ο ένας, ήταν επικεφαλής της Κόζα Νόστρα, ο άλλος, πρόεδρος της Ιταλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και ο τρίτος, ο επίσκοπος του Μπάρι. Η αποκάλυψη της απάτης, πέρα από το σάλο, στοίχισε τον ισόβιο αποκλεισμό των τριών ποδοσφαιριστών. Χρειάστηκε η παρέμβαση του προέδρου της Ιταλίας, Σάντρο Περτίνι, που έδωσε χάρη και στους τρεις λίγο πριν την έναρξη του Μουντιάλ της Ισπανίας το 1982, για να συμμετάσχει στη διοργάνωση ο Π. Ρόσι που τελικά χρίστηκε πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης και σήκωσε το παγκόσμιο κύπελλο, γνωρίζοντας την αποθέωση από ολόκληρη την Ιταλία.

Οι παραπάνω περιπτώσεις που αποκαλύφθηκαν στο παγκόσμιο στερέωμα είναι ενδεικτικές για το ποιοι και πώς λυμαίνονται το χώρο του ποδοσφαίρου. Ανάλογα μικρά και μεγάλα σκάνδαλα έχουν υπάρξει σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρώπης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ