Σάββατο 6 Γενάρη 2007 - Κυριακή 7 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εθίζονται όλο και περισσότεροι

Συνέντευξη στο «Ρ» της ψυχολόγου του προγράμματος «άλφα» του ΚΕΘΕΑ, Αιμιλίας Χατζηπάνη

Ο «Ρ» μίλησε για το θέμα του τζόγου με την ψυχολόγο από το πρόγραμμα «άλφα», Απεξάρτησης από το Αλκοόλ και τα Τυχερά Παιχνίδια, Αιμιλία Χατζηπάνη. Το πρόγραμμα «άλφα» ανήκει στο ΚΕΘΕΑ. Δεν είναι πολλοί αυτοί που γνωρίζουν την ύπαρξη του συγκεκριμένου προγράμματος.

Οπως μας εξήγησε, «όλο και πιο πολλοί άνθρωποι ασχολούνται με τον τζόγο και περιμένουν το εύκολο κέρδος. Το πρόγραμμα ήταν μια ανάγκη, γιατί όσο περνούν τα χρόνια όλο και περισσότεροι ζητούσαν βοήθεια. Ολο και περισσότερο έχουν απώλεια ελέγχου του τζόγου, δηλαδή δεν μπορούν από ένα σημείο και μετά να ρυθμίσουν το πόσο χρόνο και χρήμα θα ξοδέψουν σε αυτό και φυσικά τις συνέπειες».

Συζητώντας για τους παράγοντες που παίζουν ρόλο στους εξαρτημένους από τον τζόγο υποστήριξε πως «πρόκειται για πολυπαραγοντικό φαινόμενο. Υπάρχουν σίγουρα κοινωνικοί παράγοντες, έχουν να κάνουν με προβλήματα της κοινωνίας, την ανεργία, αύξηση των τιμών, τη φτώχεια. Αυτό κάνει κάποιους να ποντάρουνε κάπου που μπορούν να έχουν κέρδος. Υπάρχουν βέβαια και παράγοντες που έχουν να κάνουν και με την προσωπικότητα του ανθρώπου, επίσης προβλήματα οικογενειακά και άλλα». Ενα άλλο στοιχείο είναι και «η πληθώρα χώρων που μπορεί να παίξει» και το «γεγονός πως διαφημίζεται». Ο τζόγος, προσέθεσε η Αιμ. Χατζηπάνη «είναι μια ψευδαίσθηση αντιμετώπισης των οποιονδήποτε προβλημάτων. Αυτό που θα πει ένας τζογαδόρος είναι πως ξεχνιέται με αυτό τον τρόπο. Αφήνει στην άκρη όλα του τα προβλήματα».

Στα στοιχεία που μπορούμε να διακρίνουμε κάποιον εξαρτημένο ξεχώρισε: Ο εξαρτημένος «αφιερώνει όλο και περισσότερο χρόνο για να παίξει. Αυτό σημαίνει πως αφήνει στην άκρη τους άλλους τομείς της ζωής του, επαγγελματικούς, κοινωνικούς, οικογενειακούς. Ολη του η ενέργεια και τα ενδιαφέροντα στρέφονται γύρω από αυτό, για το πώς θα παίξει. Αρχίζει και έχει πολύ μεγαλύτερο άγχος, μπορεί να του δημιουργήσει και συναισθήματα κατάθλιψης. Τη λύση όμως τη βρίσκει στο να ξαναπαίξει. Δημιουργούνται προβλήματα στην οικογένεια, χάνεται η επικοινωνία, στη δουλιά κάποιοι φτάνουν σε σημείο να καταχραστούν χρήματα». «Συνήθως η οικογένεια βλέπει πως δεν πάει καλά. Δάνεια, πιστωτικές κάρτες που δεν μπορούν να καλυφθούν...».

Τα στάδια της εξάρτησης

Η Αιμ. Χατζήπανη εξηγεί πως «υπάρχουν κάποια στάδια στον τζόγο. Υπάρχει το στάδιο του κέρδους, όπου κερδίζει ή χάνει ποσά που δεν του επηρεάζουν τη ζωή και πιστεύει πως το ελέγχει. Επόμενη φάση είναι όταν αρχίσει να χάνει και προσπαθεί να κερδίσει τα χαμένα. Το τελευταίο είναι το στάδιο της απελπισίας και της εξάρτησης. Εκεί, κάποιοι μπορούν να φτάσουν και στην αυτοκτονία ή να υπάρχει παράλληλα με τον τζόγο και κατάχρηση αλκοόλ».

Μεταξύ άλλων η ψυχολόγος σημειώνει πως «οι εξαρτημένοι χάνουν την αίσθηση του χρόνου. Υπάρχουν άνθρωποι που λένε πως μπήκαν στο καζίνο σήμερα και βγήκαν μετά από δυο - τρεις μέρες. Πράγματα που εμείς δεν μπορούμε να συλλάβουμε. Ο χρόνος δεν έχει σημασία καμία για αυτούς». Σημειώνει πως «όταν ανεβαίνει η αδρεναλίνη τους, ξέρουν ότι χάνουν, όμως πιστεύουν πως θα κερδίσουν αυτοί και όχι ο τζόγος». Η Αιμ. Χατζηπάνη υπογραμμίζει πως το πρόγραμμα επισκέπτονται και εξαρτημένοι με κύρια εξάρτηση τον τζόγο μέσω διαδικτύου ή το Στοίχημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ