Πέμπτη 4 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Γρίφος με την ΕΤΑ

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Ολοένα και περισσότερο με γρίφο μοιάζει η υπόθεση της βομβιστικής επίθεσης του περασμένου Σαββάτου στο αεροδρόμιο Μπαράχας, από την οποία ακόμη αγνοούνται δύο πολίτες του Εκουαδόρ που έχουν θαφτεί κάτω από τα ερείπια του πολυώροφου πάρκινγκ. Η επίθεση αποδόθηκε στην ΕΤΑ. Μέχρι σήμερα η οργάνωση των Βάσκων Αυτονομιστών δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση... με την οποία φαίνεται ότι έσπασε την εκεχειρία που μονομερώς είχε κηρύξει στις 22 Μάρτη.

Αιφνιδιασμένη δηλώνει και η ηγεσία του κόμματος Μπατασούνα που θεωρείται πολιτική πτέρυγα της ΕΤΑ. «Ουδείς ανέμενε την επίθεση, αν και όλοι γνώριζαν πως η ειρηνευτική διαδικασία βρισκόταν σε κρίση» θα δηλώσει το στέλεχος του Μπατασούνα, Χοσέμπα Αλβάρες, σε βασκικό ραδιόφωνο, για να προσθέσει ότι η επίθεση είναι κάτι «καινοφανές για την ΕΤΑ που δε συνηθίζει να διακόπτει την εκεχειρία, χωρίς να το ανακοινώνει», καταλήγοντας ότι «εναπόκειται στην ΕΤΑ να εξηγήσει γιατί έδρασε κατ' αυτό τον τρόπο». Ενώ ο εκπρόσωπος του Μπατασούνα από την Μπαγιόν της νότιας Γαλλίας, Τσάμπι Λαράλντε, θα δηλώσει ότι είναι λάθος να θεωρηθεί ότι η ειρηνευτική διαδικασία έχει καταρρεύσει, βεβαιώνοντας για «την καθαρή πρόθεση της βασκικής πατριωτικής αριστεράς για βήματα προς τα μπροστά και αναζήτηση λύσης».

Πάντως, η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε από την πλευρά της πως ο ειρηνευτικός διάλογος με την ΕΤΑ έχει πλέον τελειώσει. «Η ΕΤΑ έσπασε την ειρηνευτική διαδικασία» διά στόματος του υπουργού Εσωτερικών Αλφρέντο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ