Πέμπτη 4 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
Αντιδράσεις από ΠΣΟ και ΠΣΕ

Με ανακοινώσεις τους η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ) και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) εκφράζουν την αντίθεσή τους στην πρόσφατη εκτέλεση του Σ. Χουσεΐν από τους ιμπεριαλιστές.

Το προεδρείο της ΠΣΟ σημειώνει:

«Το διεθνές συνδικαλιστικό κίνημα πάντα είχε και έχει κριτική στάση και αντίθεση με το καθεστώς Σαντάμ Χουσεΐν. Αυτό όμως δε νομιμοποιεί τη θέληση των ιμπεριαλιστών να εγκαθιδρύσουν τις παρωδίες δικαιοσύνης ή να απονείμουν δικαιοσύνη.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, της Μ. Βρετανίας και οι σύμμαχοί τους είναι οι εγκληματίες και δολοφόνοι του ιρακινού λαού. Δεν έχουν ούτε το ηθικό, ούτε το πολιτικό δικαίωμα να δικάσουν κανένα. Η κατοχική κυβέρνηση του Ιράκ είναι μια μαριονέτα των κατακτητών. Αυτοί είναι που απειλούν με την πολιτική και την τακτική τους τις παραδόσεις, τον πολιτισμό και την ιστορία των αραβικών λαών.

Μόνο ο λαός του Ιράκ έχει το δικαίωμα να δικάσει τον Σαντάμ μετά από την αποχώρηση των κατακτητών. Με την ευκαιρία της εκτέλεσης Σαντάμ η ΠΣΟ θεωρεί απαραίτητο να προσθέσει ότι τίθεται υπέρ:

  • Της κατάργησης της θανατικής ποινής
  • Της ανάγκης αποχώρησης όλων των ξένων στρατευμάτων από το Ιράκ
  • Του δικαιώματος του κάθε λαού στην αυτοδιάθεση
  • Της πάλης ενάντια στους ιμπεριαλιστές και τους οργανισμούς τους».

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης, με ανακοίνωση της Γραμματείας του, εκφράζει «την αγανάκτηση και τη σε βάθος διαφωνία του με την εκτέλεση του Σαντάμ Χουσεΐν, ως πράξη εκδίκησης απέναντι στον ιρακινό λαό, με στόχο τη νομιμοποίηση της αγγλο-αμερικανικής επέμβασης και κατοχής του Ιράκ.

Ο Σαντάμ Χουσεΐν διέπραξε πολλά εγκλήματα και πολιτικά σφάλματα και θα έπρεπε να δικαστεί μόνο από τον ιρακινό λαό. Η ενορχηστρωμένη και πληρωμένη από τις ΗΠΑ δίκη της Βαγδάτης δεν απέχει μόνο παρασάγγας από το να είναι δίκαιη, αλλά τελικά συγκαλύπτει τη συνεργία των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων συμμάχων τους προς τη διακυβέρνηση του Σαντάμ Χουσεΐν. Το ΠΣΕ εκφράζει τη βαθιά ανησυχία του για τα σχέδια των δυνάμεων κατοχής για διαμελισμό του Ιράκ, υπηρετώντας τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα στην περιοχή.

Το ΠΣΕ απαιτεί τη συνολική απόσυρση όλων των στρατευμάτων κατοχής και επαναβεβαιώνει την υποστήριξή του στον ιρακινό λαό στο νόμιμο δικαίωμά του να αντισταθεί στην κατοχή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ