Πέμπτη 4 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΜΑΛΙΑ
Αιθιοπικοί βομβαρδισμοί στη μεθόριο της Κένυας...

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ - ΝΑΪΡΟΜΠΙ.- Στη μεθόριο Σομαλίας - Κένυας έχουν μεταφερθεί πλέον οι επιχειρήσεις αιθιοπικού στρατού και αεροπορίας, με στόχο τη σύλληψη και εξάρθρωση δυνάμεων της σομαλικής «Ενωσης Ισλαμικών Δικαστηρίων». Ωστόσο, στις αιθιοπικές επιχειρήσεις του τελευταίου 48ωρου συμπεριλαμβάνονται πλέον και οι «κατά λάθος» βομβαρδισμοί κενυατικών μεθοριακών φυλακίων, με συνέπεια το βομβαρδισμό αρκετών κτιρίων και αδιευκρίνιστο αριθμό τραυματιών στην κενυατική μεθοριακή περιοχή Χαραράρε...

Επιπλέον, χτες αναφέρθηκε ο θάνατος τριών Αιθιόπων στρατιωτών απ' τα πυρά Σομαλών στη νότια πόλη Τζιλίμπ. Να προοιωνίζονται άραγε τακτικές ανταρτόπολεμου στα χνάρια του υπό αμερικανο-βρετανικής κατοχής Ιράκ;

Ωστόσο, το μεγαλύτερο δράμα είναι αυτό πολλών χιλιάδων Σομαλών προσφύγων που αναζητούν έξοδο απ' την αιθιοπική κατοχή της χώρας τους προς την Κένυα. Μάλλον μάταια, καθώς από χτες οι κενυατικές αρχές σφράγισαν τα σύνορά τους με τη Σομαλία και αύξησαν τις (ήδη ισχυρές...) δυνάμεις του στρατού στην κοινή μεθόριο μήκους εκατοντάδων χιλιομέτρων, προειδοποιώντας ότι δε θα επιτρέψουν την είσοδο σε κανέναν εάν προηγουμένως δεν υποβληθεί σε εξονυχιστικούς ελέγχους. Υπακούουν στην εντολή της σομαλικής «μεταβατικής» κυβέρνησης για εντοπισμό και σύλληψη ηγετικών στελεχών των Σομαλών ισλαμιστών, ανάμεσά τους και τρεις καταζητούμενοι απ' τις ΗΠΑ σαν ύποπτοι «τρομοκράτες της Αλ Κάιντα».

Και ενώ τα αμερικανικά πολεμικά σκάφη περιπολούν και εντός των σομαλικών εγχώριων υδάτων, χτες, Αμερικανός αξιωματούχος που βρίσκεται στη βόρεια Κένυα στο πλαίσιο ανθρωπιστικής (και όχι μόνον...) αποστολής δε διέψευσε, ούτε επιβεβαίωσε πληροφορίες που φέρουν Αμερικανούς στρατιώτες να κάνουν κοινές επιχειρήσεις με Κενυάτες στο κυνήγι σύλληψης ανώτερων στελεχών των Σομαλών ισλαμιστών.

Στο μεταξύ, ο Ουγκαντέζος πρόεδρος Γιοβέρι Μουσεβένι συναντήθηκε χτες με τον Αιθίοπα πρωθυπουργό Μέλες Ζενάουι, συζητώντας τη συγκρότηση περιφερειακής «πολυεθνικής ειρηνευτικής» αποστολής στη Σομαλία. Παράλληλα, Ευρωενωσιακοί αξιωματούχοι και Νορβηγοί διπλωμάτες συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες, καλώντας «μεταβατική» κυβέρνηση και ισλαμιστές της Σομαλίας να καθίσουν στο τραπέζι διαλόγου και να συμφωνήσουν σε ένα «βιώσιμο» ειρηνευτικό σχέδιο. Ωστόσο, ευρωενωσιακές διπλωματικές πηγές ξεκαθάριζαν πως οι Βρυξέλλες δεν προτίθενται να συνδράμουν με στρατεύματα πιθανή ειρηνευτική αποστολή στη Σομαλία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ