Παρασκευή 5 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΡΧΑΙΚΑΠΗΛΕΙΑ ΜΟΥΣΕΙΟΥ «ΓΚΕΤΙ»
Ολοι ήξεραν...

Υπερασπιζόμενη τον εαυτό της, η πρώην έφορος του Μουσείου «Γκετί», νυν υπόδικη στην Ιταλία για υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας, Μάριον Τρου, έστειλε επιστολή στο «Γκετί», παραπονούμενη ότι δεν την υπερασπίζεται.

Ανεξάρτητα από το σκοπό της επιστολής (δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Λος Αντζελες Τάιμς») και από το ότι εμφανίζεται ως αποκλειστικά «φέρουσα το φορτίο» των παρανομιών, η Τρου αναφέρει το εξής αξιοσημείωτο: Οτι οι ανώτεροί της στο «Γκετί» γνώριζαν «πλήρως τους κινδύνους» αγοράς των αρχαιοτήτων και ενέκριναν την απόκτησή τους. Οτι το μουσείο δεν έχει υπερασπίσει δημόσια την αθωότητά της και δεν ξεκαθάρισε το ρόλο της στο ίδρυμα. Οτι ο Τύπος και οι ξένοι κατήγοροι κινούνται έτσι ώστε «να φανεί σαν να ήμουν υπεύθυνη για το "Γκετί", έλαβα τις αποφάσεις, υπέγραφα τις επιταγές και γύριζα ανά την Ευρώπη ψάχνοντας αρχαιολογικές περιοχές για να τις λεηλατήσω. Κανένας συνάδελφος από το "Γκετί", επόπτης, ανώτερος υπάλληλος ή νομικός εκπρόσωπος δεν έχουν κάνει ένα βήμα για να αποκρούσουν δημόσια αυτό το διαστρεβλωμένο σενάριο».

Αναφέρεται και στην κατάθεση του πρώην διευθυντή του μουσείου, Τζον Γουόλς, στις ιταλικές δικαστικές αρχές το 2004, σύμφωνα με την οποία «από την αρχή, ξέραμε πως ήταν δυνατόν, τα προσφερόμενα υλικά, να είναι ανασκαμμένα παράνομα ή να έχουν αφαιρεθεί παράνομα από την Ελλάδα ή την Τουρκία ή την Ιταλία. Αυτό ήταν ένα κοινό πρόβλημα. Ολοι το ήξεραν το 1983, όλοι το ξέρουν και τώρα». Να σημειωθεί ότι το «Γκετί» πληρώνει για την υπεράσπιση της Τρου στην Ελλάδα και την Ιταλία.

Εξάλλου, σε προχτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Λος Αντζελες Τάιμς» αναφέρεται, ότι αξιωματούχοι του «Γκετί» γνώριζαν ότι το άγαλμα της θεάς Αφροδίτης ήταν πιθανώς κλεμμένο, όταν το 1988 το αγόρασαν 18 εκατ. δολάρια. Η εφημερίδα επικαλείται πρώην στελέχη και αρχαιολόγους του «Γκετί», που δήλωσαν ότι είχαν προειδοποιήσει τους αξιωματούχους του μουσείου να μην αγοράσουν το ηλικίας 2.400 ετών άγαλμα, που θεωρείται βασικό κομμάτι της συλλογής αρχαιοτήτων του μουσείου.

Ο διευθυντής του μουσείου, Μάικλ Μπραντ, δήλωσε ότι το μουσείο «επιθυμεί» να επιστρέψει 26 από τις 45 «αμφισβητούμενες» αρχαιότητες που διεκδικεί η Ιταλία, συμπεριλαμβανομένου και του αγάλματος της Αφροδίτης, μετά όμως από έναν τελικό έλεγχο για την προέλευσή της.

Ενισχυτικά του ότι το άγαλμα κλάπηκε και είναι προϊόν λαθρανασκαφής είναι τα σπασίματα και οι χωμάτινοι λεκέδες που φέρει, καθώς και ο ισχυρισμός του εμπόρου έργων τέχνης που το πούλησε, ότι το γλυπτό ήταν Ελβετού συλλέκτη, του οποίου η οικογένεια το είχε από το 1939. Παρεμπιπτόντως, το 1939 κατέστη παράνομη η εξαγωγή ιταλικών αρχαιοτήτων... «Οποιοσδήποτε επαγγελματίας που εργάζεται σε μουσείο και δει μια αρχαιότητα σε τέτοια κατάσταση πρέπει να υποπτευθεί ότι η προέλευσή της ήταν παράνομη», δήλωσε ο Λούις Μονρεάλ, πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Συντήρησης του «Γκετί». Ο ίδιος λέει ότι είχε προειδοποιήσει τον τότε διευθυντή του μουσείου, Τζον Γουέλς, να μην αγοράσει το άγαλμα και είχε προτείνει εργαστηριακό έλεγχο στα ίχνη χώματος πάνω στο άγαλμα. Ελεγχος που θα απέδειχνε την προέλευση του γλυπτού, αλλά δεν έγινε ποτέ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ