Κυριακή 6 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ
Συσπείρωση και διεκδίκηση

- Τι θα λέγατε σε έναν νέο άνθρωπο που τώρα βγαίνει στην αγορά εργασίας;

Ελένη: Τίποτε άλλο από το να διεκδικούν ό,τι τους ανήκει. Και αυτό δεν είναι τίποτε άλλο από το 8ωρο τους, το 5ήμερό τους, από το μεροκάματό τους, την πλήρη ασφάλισή τους.

Βασίλης: Θα τους έλεγα και κάτι ακόμα: Αυτός ο χώρος είναι τέχνη. Το να βγάλεις ένα πιάτο στον πελάτη, βγάζεις κάτι από τον εαυτό σου. Ομως δυστυχώς για να αγαπήσεις το επάγγελμά σου, να δώσεις ό,τι καλύτερο μπορείς στη δουλιά σου, θα πρέπει να έχεις και τις κατάλληλες συνθήκες εργασίας. Γι' αυτό και πρέπει να συσπειρωθούν στο σωματείο τους. Τα προβλήματα δε σταματούν και τελειώνουν στο χώρο εργασίας, αλλά συνεχίζονται και έξω από αυτή. Ολα είναι μια αλυσίδα. Αν δε μάθεις να διεκδικείς, δε θα μπορείς να διεκδικείς και τα δικαιώματά σου στη ζωή.

Ζωή: Οσο και να αγαπάς το επάγγελμά σου, αν δεν αμείβεσαι σωστά, αν δεν είναι καλές οι συνθήκες εργασίας, τι να την κάνεις την αγάπη; Δεν έχει νόημα. Πρέπει να ψάχνουμε να βρούμε ποια είναι τα δικαιώματά μας έτσι ώστε να τα διεκδικούμε. Να απευθυνθούνε στα σωματεία κατά κύριο λόγο, απευθυνθούν στην Επιθεώρηση Εργασίας για να μάθουν πώς πληρωνόμαστε, ποια είναι τα ένσημά μας, με τις υπερωρίες τι γίνεται. Πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες ώστε να μπορέσεις να αποδώσεις και να γίνεις ακόμα καλύτερος σε αυτό.

- Συσπείρωση και διαρκής αγώνας δηλαδή για όσα μας ανήκουν.

Ελένη: Ναι αυτό ακριβώς. Κάνουμε πραγματική έκκληση προς τους νέους. Να στηρίξουν το σωματείο τους. Το σωματείο στηρίζεται από τους εργαζόμενους και αν δεν το στηρίξουν αυτοί, τότε τίποτε δεν πρόκειται να γίνει. Στον κλάδο επικρατεί το «διαίρει και βασίλευε». Ολοι μια γροθιά να γίνουμε, για να μπορέσουμε να αντιταχθούμε σ' αυτή τη λαίλαπα που μας έρχεται, που είναι στην πόρτα μας, όπως για παράδειγμα η κατάργηση των βαρέων ανθυγιεινών που για μας θα είναι το τελείωμα.

Βασίλης: Σε τέσσερα χρόνια από τώρα θα γίνουν οι Ολυμπιακοί αγώνες. Τα περισσότερα κέρδη η κυβέρνηση από μας θα κοιτάξει να τα βγάλει. Οι νέοι πρέπει να στηρίξουν το συνδικάτο, το σωματείο. Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση στερεί τα πάντα. Μας θέλει ανειδίκευτους, να δουλεύουμε 15 ώρες σε ένα ξενοδοχείο που θα φιλοξενεί 50 ομάδες και να τα βάζουν αυτοί στην τσέπη τους. Δικαιώματα που υπάρχουν έχουν καταργηθεί. Το 8ωρο που ήταν κατάκτηση, το έχουν καταργήσει με τη μερική απασχόληση, το 4ωρο.

Νίκος: Είναι επιτακτική ανάγκη να οργανώνονται στα σωματεία τους και να δημιουργηθεί το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού. Η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια και οι νέοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους. Ακόμα πρέπει να ξέρουν ότι το σωματείο δεν είναι μόνο τα 12 ή 15 άτομα του ΔΣ, αλλά είναι όλοι μαζί οι εργαζόμενοι. Το σωματείο παλεύει για όλους τους εργαζόμενους. Να έρθουν και να αγωνιστούμε όλοι μαζί.


Ανθή ΓΕΩΡΓΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ