Τρίτη 9 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΙΔΕΙΑ
Η κρατική χρηματοδότηση να καλύπτει το σύνολο των αναγκών

Απαντώντας σε ερώτηση, σχετικά με τη χρηματοδότηση στα ΑΕΙ, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε:

«

Κατ' αρχήν η χρηματοδότηση των ΑΕΙ και των ΤΕΙ είναι χαμηλή, μικρή, δε φτάνει. Επομένως, το θέμα δεν είναι μόνο κρατική χρηματοδότηση, είναι να καλύπτει το σύνολο των αναγκών.

Και χτες, που άκουσα την Υπουργό στη συνέντευξη που είχε στη ΝΕΤ, επέμενε ότι δε θα χρηματοδοτηθούν τα ιδιωτικά. Εμείς θεωρούμε ότι αυτή είναι μια αρχική τοποθέτηση, για να υπάρχει ανοχή. Μπορεί η κυβέρνηση να το πιστεύει. Ομως δε θα πάρουν κονδύλια από την Κοινότητα; Θα αφαιρεθούν και κονδύλια που πάνε στα πανεπιστήμια, ανεξάρτητα πώς χρησιμοποιούνται.

Το ΠΑΣΟΚ έχει εφεύρει μια άλλη ιστορία, για τα δημόσια πανεπιστήμια με την ευκαιρία. Και εδώ πιθανόν να λέει ότι θα πάψει και η κρατική χρηματοδότηση ως κρατική χρηματοδότηση. Στο όνομα του κάθε απόφοιτου του Λυκείου που θέλει να γραφτεί στο τάδε πανεπιστήμιο, να κατατίθεται ένα ποσό από το κράτος. Δηλαδή θέλω εγώ να πάω στο Μαθηματικό, θα λέει π.χ. "Αλέκα Παπαρήγα, τόσα χρήματα για το Μαθηματικό". Και για τα ιδιωτικά.

Αυτό, λοιπόν, θεωρείται κουπόνι. Αρα, λοιπόν, εδώ στην ουσία οι ιδιώτες θα χρηματοδοτούνται κατά φοιτητή, σπουδαστή. Αλλά, έλεος, αυτό θα πει χρηματοδότηση στην Παιδεία; Αυτό πια σημαίνει, τι να σας πω, όχι διάσπαση, εξατομίκευση πια της Παιδείας.

Και πώς θα λογίζονται δηλαδή οι ανάγκες για το Μαθηματικό; Εδώ μπαίνουν κι άλλα θέματα. Πείτε ότι πάνε προς την Ιατρική Σχολή - λένε ότι έχουμε πάρα πολλούς γιατρούς, τέλος πάντων... Πάνε άλλοι 10.000 στην Ιατρική. Ποια Ιατρική θα τους δεχτεί; Μετά, μήπως οι Σχολές αυξάνουν τις θέσεις για να παίρνουν τα κουπόνια; Αφού το Πανεπιστήμιο πια γίνεται επιχείρηση, δούναι και λαβείν, με manager, θα διακηρύσσει ότι "εγώ έχω τόσες θέσεις". Και πώς θα δημιουργήσει την υποδομή; Τα έξοδα του κάθε φοιτητή πώς υπολογίζονται;

Με συγχωρείτε, αλλά τα έξοδα της Παιδείας δεν υπολογίζονται κατ' άτομο. Εδώ μέσα στην οικογένεια δεν μπορούμε να βγάλουμε τα έξοδα κατ' άτομο. Τι είναι αυτά τα πράγματα; Δηλαδή ακούγονται και γράφονται πράγματα τα οποία είναι έξω από μια κοινή λογική. Και αυτά θεωρούνται καινοτόμες ιδέες. Λοιπόν, θα βρουν τρόπους να χρηματοδοτούνται και οι ιδιώτες.

Θα ελέγξουμε λέει αν τα κέρδη που βγάζουν, τα επενδύουν στο πανεπιστήμιο ή τα επενδύουν κάπου αλλού. Τι να ελέγξουν; Οσο ελέγχουν όλους τους ιδιώτες, τον Λάτση και τον έναν και τον άλλον. Τι θα πει "ελέγχουν"; Αφού απαγορεύεται ο έλεγχος των ιδιωτών σε τέτοιες πλευρές. Πώς θα τους ελέγχουν; Και ποιοι είναι οι μηχανισμοί ελέγχου; Γιατί ακούω και τον Συνασπισμό που λέει διαφάνεια και κοινωνικός έλεγχος. Ποιος θα ελέγξει; Το εργοστασιακό Σωματείο που το έχει φτιάξει ο εργοδότης;

Οι μηχανισμοί οι ελεγκτικοί είναι δοσμένοι και στημένοι. Και οι κανόνες θα είναι δοσμένοι και οι ελεγκτές επίσης δοσμένοι. Μα τι λέμε τώρα; Εδώ είναι Κοινοβούλιο, ας το πούμε έτσι, σε μια ανοιχτή διαδικασία και δεν μπορεί να ελέγξει πράγματα. Θα ελέγξει ένας μηχανισμός ας πούμε το Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων. Τι να ελέγξει; Η κοινωνία των Ιωαννίνων θα ελέγξει το Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων; Για δείτε αυτή τη λογική, σκεφτείτε, οι Αθηναίοι, η Αθήνα τι θα ελέγξει; Το Καποδιστριακό, το Πολυτεχνείο; Ποιος; Ο Δήμος της Αθήνας»;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ