Τρίτη 9 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οπλο η ισχυρή συμμαχία με το ΠΑΣΟΚ!

Επιτυγχάνεται η συναίνεση μεταξύ κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ δηλώνει ο Θ. Ρουσόπουλος, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δύο κομμάτων για το άρθρο 16

Σε πλήρη ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της ανώτατης παιδείας προχωρά η κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας ως ισχυρό όπλο τη συμμαχία με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Η κυβέρνηση θεωρεί δεδομένη τη σύμπλευση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και δεν κρύβει την ικανοποίησή της για το «ζήλο» που επιδεικνύουν κορυφαία στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την επιβολή των αντιδραστικών αλλαγών στην Παιδεία. Η «ενεργός» συναίνεση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ διευκολύνει την κυβέρνηση αφ' ενός για να πείσει ότι οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία τυγχάνουν της υποστήριξης της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού και αφ' ετέρου ότι πρόκειται για ρεαλιστικές αλλαγές που είναι μονόδρομος.

Αυτός είναι ο λόγος που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ευθέως χτες ότι δεν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στην κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ όσον αφορά την αναθεώρηση του άρθρου 16, ενώ δε δίστασε να εκτιμήσει ότι «επιτυγχάνεται η συναίνεση μεταξύ των δύο κομμάτων».

«Εμείς εκείνο που προσπαθούμε για το θέμα του άρθρου 16 είναι να επιτύχουμε την ευρύτερη δυνατή συναίνεση. Πιστεύουμε ότι επιτυγχάνεται αυτή η συναίνεση, είναι δυνατόν να επιτευχθεί, διότι γνωρίζουν όλοι πια - στον 21ο αιώνα ζούμε - ποιο είναι το συμφέρον των ελληνικών πανεπιστημίων, των Ελλήνων φοιτητών των αυριανών γενεών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Θ. Ρουσόπουλος. Ερωτηθείς αν υπάρχουν διαφορές μεταξύ κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ όσον αφορά την προσέγγιση του άρθρου 16, απάντησε ευθέως: «Νομίζω ότι είμαστε πάρα πολύ κοντά». Παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίηση της κυβέρνησης γιατί «η ενίσχυση των δημοσίων πανεπιστημίων αποτελεί στρατηγικό στόχο και αυτής της κυβέρνησης και - με πολλή χαρά το ακούω - και της αξιωματικής αντιπολίτευσης»...

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει σύγχυση στις ευρύτερες λαϊκές μάζες για τις δρομολογούμενες αντιδραστικές αλλαγές στα Πανεπιστήμια και να υπονομεύσει τις επερχόμενες λαϊκές κινητοποιήσεις. Στο πλαίσιο αυτό επιχειρεί να πείσει ότι είναι άλλο πράγμα τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια και άλλο τα ιδιωτικά(!) ή πως η κυβέρνηση δεν έχει θέση υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων! Παράλληλα κόπτεται (στα λόγια) υπέρ της ενίσχυσης των δημόσιων πανεπιστημίων, δίχως βέβαια να μπορεί να αποδείξει αυτό με έργα...

«Δε ζητάμε καμία εντολή για ιδιωτικά πανεπιστήμια, γιατί εμείς ποτέ δεν ήμασταν υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων», ισχυρίστηκε με κάθε σοβαρότητα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, συμπληρώνοντας ότι «εμείς είμαστε πάντοτε υπέρ των μη κρατικών μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα πανεπιστημιακών ιδρυμάτων». Βέβαια, όταν κλήθηκε να αναφέρει κάποια παραδείγματα πανεπιστημίων αυτού του (ανύπαρκτου) τύπου, φυσικά δεν μπόρεσε να αναφέρει κανένα... Επέμεινε όμως ότι τα «μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά ΑΕΙ» δεν είναι ιδιωτικά: «Οχι, δεν είναι ιδιωτικά πανεπιστήμια. Το ιδιωτικό πανεπιστήμιο ή η ιδιωτική επιχείρηση έχει στόχο το κέρδος. Δεν έχει στόχο το κέρδος το μη κρατικό, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, πανεπιστημιακό ίδρυμα. Οι στόχοι του είναι τελείως διαφορετικοί», αποφάνθηκε.

Παράλληλα εγκωμίασε την ανταγωνιστικότητα, η οποία, όπως είπε, «βοηθιέται πάρα πολύ με τη δημιουργία και άλλων πανεπιστημίων μη κρατικού - μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα», αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα «τον υπολογιστή των 100 δολαρίων», που δήθεν «φτιάχτηκε μέσα από την καλώς εννοούμενη ανταγωνιστική διαδικασία κάποιων πανεπιστημίων».

Διότι γνωρίζετε πολύ καλά ότι σε έναν δύσκολο κόσμο, όπως είναι αυτός στον οποίο ζούμε σήμερα, έναν καθαρά ανταγωνιστικό κόσμο, οι δυνατότητες που δίνονται από τη δημιουργία και μη κρατικών - μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα πανεπιστημίων θα ενισχύσουν αυτούς τους κανόνες ανταγωνιστικότητας.

Κληθείς να σχολιάσει τις διογκούμενες αντιδράσεις στα Πανεπιστήμια, όπου η πλειοψηφία φοιτητών και καθηγητών τάσσεται κατά των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, ο Θ. Ρουσόπουλος επικαλέστηκε την πλειοψηφία της κυβέρνησης στη Βουλή: «Η κυβέρνηση έχει τη θέση της, η οποία θέση έχει ψηφιστεί από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι Ελληνες πολίτες απαιτούν αλλαγές», υποστήριξε.

Το παραμύθι περί ενίσχυσης τάχα των κρατικών πανεπιστημίων, μέσω της αναθεώρησης του άρθρου 16, αναμάσησε και ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ Λ. Ζαγορίτης: «Ο διάλογος αυτός (σ.σ. για την Παιδεία) συνεχίζεται. Είναι εξαντλητικός, είναι για το καλό της χώρας, είναι για το καλό της δημόσιας εκπαίδευσης, είναι για να αναβαθμιστεί το δημόσιο πανεπιστήμιο, πρώτα και πάνω απ' όλα», δήλωσε εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, συμπληρώνοντας ότι θα εκσυγχρονιστεί το θεσμικό πλαίσιο «έτσι ώστε να υπάρχουν κανόνες από το κράτος, για να ελέγχονται οι όποιες κινήσεις έχουν να κάνουν με τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η συζήτηση γύρω από το άρθρο 16 (2018-12-12 00:00:00.0)
Για το χατίρι των επιχειρηματιών... (2008-05-21 00:00:00.0)
Πιέζουν για ιδιωτικά... με το βλέμμα στα δημόσια (2008-05-20 00:00:00.0)
Καταγγέλθηκε η ενορχηστρωμένη επίθεση κατά των δημόσιων πανεπιστημίων (2008-05-14 00:00:00.0)
Κατηγορηματική αντίθεση του ΚΚΕ (2008-02-22 00:00:00.0)
«Ψηφίζουμε την πρόταση δυσπιστίας» (2007-02-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ